avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la intretinere si sumele afisate eronat la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la intretinere si sumele afisate eronat la avizier

Buna ziua,

Sunt proprietarul unui apartament pentru care nu s-a platit foarte multa vreme intretinerea (~3ani) si s-a ajuns la suma afisata la avizier de 18.755ron. Am facut un efort si am depus, in iulie, o buna parte din aceasta suma in contul asociatiei, respectiv 17.400 ron. Dupa matematica mea ramane de plata suma de 1.355ron, insa presedintele asociatiei m-a informat prin SMS ca au ramas de plata 3.500 ron. Mi-a explicat ca as fi fost data in judecata si am de platit cheltuielile aferente, aparent as fi fost si executat silit (Desi nu s-a instituit nicio poprire si nu s-a executa niciun bun sau cont) si trebuie sa platesc si executorul. Mai departe, ieri 30.08, s-au afisat noile liste, pe care figurez cu o restanta de ~6.000 ron. iarasi mirare! Am depus pe data de 17.08 o solicitare scrisa catre asocietie prin care solicit un document cu sumele de plata defalcate, compozitia lor (la care nu am primit inca raspuns). Intrebarile mele sunt:
1. Tabelul afisat pe scara are valoare juridica? Pot ataca suma ce mi s-a comunicat in baza afisarii respecive (care continie explicit alta suma)?
2. Stiu ca proprietarii au posibilitatea de a contesta intr-un interval, in scris, sumele afisate. Pot contesta datoria ramasa in baza sumei de pe lista veche (Respectiv - aveam 18.755, am platit 17.400 deci mai am de achitat 1355, va rog rectificati).
3. Asociatia imi poate cere alte sume in afara celor afisate? (Respectiv sa bage pe lista de intretinere de luna asta cheltuielile de judecata care nu existau afisate pana luna trecuta si sa calculeze penalizari la ele)
4. Cum ii pot determina, legal, sa imi arate, explicit, compozitia sumelor? Cat reprezinta suma de plata, din ce este compusa, si cat reprezinta penalizari, pe fiecare luna in pate?
5. care credeti ca sunt sansele sa am castig de cauza, respectiv sa achit doar acea diferenta de 1355 ron?

Multumesc mult,
va stau la dispozitie la adresa de email ssss.vyxx@gmail.com
Zi buna,
Ultima modificare: Joi, 31 August 2017
ssvyxx, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 13:12, 2 Septembrie 2017
Lista de inttretinere este documentul in baza caruia asociatia de proprietari poate ridica pretentii inclusiv in instanta de judecata
In temeiul disp art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007 aveti dreptul sa formulati contestatie impotriva valorii impuse in lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Este hazardat a emite raspuns la obiect,necunoscand natura sumei afisate in lista de intretinere
Exista posibilitatea in lista de intretinere sa fi fost afisata numai suma de baza fara penalitatile aferente
Formulati contestie oficiala presedintelui de asociatie in temeiul disp art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007
Necunoscand ce suma a fost afisata in lista de intretinere daca suma restanta fara penalitati-este greu de apreciat sansele sa achitati numai suma precizata de dv
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dv. a-ți rămas restant la cheltuieli pt. care Asociația v-a dat in judecată pt. recuperarea restanței. Dv. pe ” ultima sută de metri „ a-ți achitat o mare parte din restanță dar a mai rămas de achitat „ codița ” restantă plus cheltuieli de judecată inclusiv plata executorului dacă s-a ajuns până acolo , aceste sume cheltuieli de judecată și executare au fost reținute pe Asociație . Asociația la rândul se indreaptă asupra celui care a cauzat un prejudiciu , asta inseamnă că cel restant plătește toate cheltuielile de judecată sau executorii .
Multumesc pentru raspunsurile de pana acum.

Intr-adevar, asociatia spune ca ar fi facut acele demersuri (actiune in instanta si contractarea unui executor) insa:
1. nu am fost notificat in niciun fel,
2. nu am fost exectutat silit (executorul nu a intreprins nicio masura, daca intr-adevar exista un executor in schema)

Mai departe: in depunerea de 17.400ron de care povesteam mai sus am precizat clar, in explicatii depunere: "plata restanta intretinere". Cei de la asociatie sustin ca au acoperit intai cheltuielile de judecata insa nu mi-au aratat niciun act care sa sustina ca avocatul a costat atat, executorul atat, sau ce mi-au mai spus verbal. Intrebarea mea este:

Sunt ei sau nu sunt obligati de lege sa acopere in primul rand (cu intaietate) datoria la intretinere in baza mentiunii mele "plata restanta intretinere", care apare clar pe chitanta? Daca exista un articol de lege ce reglementeaza asta, care este el?

Si care este cuantumul legal (sau marjele lui) a penalizarilor pentru intretinere? Inteleg ca difera daca am sau nu statutul de membru al asociatiei, daca am semnat acordul de asociere?

Multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2017
ssvyxx, utilizator
Coeficientul de penalizare este acelasi pentru toata lumea.
Daca au documente emise pentru cheltuieli de judecata si executare silita, atunci sunt obligati sa vi le adauge pe lista de intretinere pentru recuperare.
In NCC exista un articol care arata ordinea de stingere a debitului restant:
Sectiunea 5 - Imputatia platii
............................
Imputatia legala Art. 1.509
(1) Daca niciuna dintre parti nu face imputatia platii, vor fi aplicate, in ordine, urmatoarele reguli:
a) plata se imputa cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenta;
b) se vor considera stinse, in primul rand, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai putine garantii;
c) imputatia se va face mai intai asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) daca toate datoriile sunt deopotriva scadente, precum si, in egala masura, garantate si oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) in lipsa tuturor criteriilor mentionate la lit. a)—d), imputatia se va face proportional cu valoarea datoriilor.
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.

Pentru linistea dv. cereti-le sa va arate documentele de facturare si plata pentru cheltuielile judecatoresti, inclusiv avocat, si de executare silita.
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2017
elga50, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti verifica existenta dosarelor mentionate pe portalul instantelor:
link portal: [ link extern ]
Intrati pe judecatoria de domiciliu si dati cautare pe numele dumneavoastra si/sau pe denumirea asociatiei.
Veti vedea si solutia pe scurt.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Septembrie 2017
Carturarul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatii de locatari macrita macrita Buna ziua, Din anul 2009 am refuzat sa mai platesc datoriile la asociatie , deoarece am fost chemata la politie si mi s-a spus ca pentru apartamentul meu ... (vezi toată discuția)
Penalitati care nu sunt inscrise in listele de plata ContSters33235 ContSters33235 Am fost actionat in judecata de asociatia de proprietari pentru neachitarea debitelor la intretinere pentru o perioada de un an . Au cerut pe linga debitul ... (vezi toată discuția)