avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati care nu sunt inscrise in listele de plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati care nu sunt inscrise in listele de plata

Am fost actionat in judecata de asociatia de proprietari pentru neachitarea debitelor la intretinere pentru o perioada de un an . Au cerut pe linga debitul inscris in listele de plata si penalitati aferente acestor cheltuieli de intretinere .
Am cistigat procesul pentru faptul ca am achitat debitul conform listelor de plata , iar pentru penalitati am argumentat ca nu sunt constituite ca si obligatie de plata , deci nu pot fi achitate . Iar plata cheltuielilor de intretinere se face doar in baza art. 46 din L230/2007 .


" CONCLUZII SCRISE :

- pe baza ordinelor de plata (anexate ) am facut dovada achitarii debitului invocat in cererea de chemare in judecata in suma de 2479.19 lei conform listelor de plata ( lista de plata a lunii octombrie 2008) ;
- totodata aratam ca am achitat cheltuielile de intretinere conform listelor de plata pina la luna ianuarie 2009 integral , conform ordinelor de plata anexate .
- prin adresa nr. 74/R/10.03.2009(anexata), Federatia Asociatilor de Proprietari din Romania, ne comunica faptul ca „ obligatiile de plata ale proprietarilor catre asociatia de proprietari,….sunt cele afisate pe lista de plata „ ;
Penalitatile in suma de 832,73 lei nu pot fi considerate obligatie de plata , deoarece nu au fost inscrise in listele de plata , exact asa cum mentioneaza si Asociatia de Proprietari nr. 1 Opanez la punctul nr. 4 din adresa 18/05.02.2009,aflata in dosar, ne comunica ca „Penalitatile de intirziere nu sunt specificate in lista de plata….”, iar plata cheltuielilor de intretinere se face doar in baza art. 46 din L230/2007 .

Referior la „ raspunsurile la intimpinare „ formulate de Asociatia de Proprietari nr. 1 Opanez , facem urmatoarele precizari :

La punctul nr. A – I si II

Rugam instanta sa aiba in vederea ca Hotararea Adunarii Generale din 11.05.2004 prin care se stabileau penalitatile de intirziere la plata a cheltuielilor de intretinere este nula de drept, deoarece aceasta a fost data in baza art. 25 alin 1din Hotararea nr. 400/02.04.2003 care a fost abrogata de art. 2 din Hotarea nr. 1588/2007 care precizeaza la art.25 alin 1.
„Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007.

Invocarea art. 1111 Cod Civil , este total nefondata , pentru faptul ca penalitatile nu au fost constituite ca obligatie de plata , iar asociatia avea obligatia sa descarce in contabilitatea proprie inscrisurile din ordinele de plata conform adresei 13 R /09.02.2009 (aflata in dosar) a Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania „ asociatia de proprietari are obligatia sa respecte si sa inregistreze in contabilitate inscrisurile din ordinele de plata …. „ .

La punctul nr. A – III

Inscrierea in listele de plata a penalitatilor de intirziere este obligatorie conform Ordinul MEF nr. 1969/2007 tinand cont ca lista de plata cod nr. 14-6-28 serveşte pentru determinarea cheltuielilor comune din fiecare lună şi repartizarea lor pe proprietarii din asociaţie în vederea încasării şi reîntregirii fondurilor asociaţiei de proprietari.( anexat extras din ordinul 1969/2007)
In conformitate cu Ordinul 1969/2007 Anexa nr. 2 – cap.nr. 2 , pct. B alin 4 “ Documentele care stau la baza înregistrărilor în contabilitate pot dobândi calitatea de document justificativ numai în condiţiile în care furnizează toate informaţiile prevăzute de normele legale în vigoare. .( anexat extras din ordinul 1969/2007).
In sensul art. 46 din L 230/2007 si tinand cont de prevederile Ordinului nr. 1969/2007, prin fonduri se intelege atat fondul de rulment , fondul de reparatii si fondul de penalizari , pentru aceste fonduri asociatia avand obligatia sa aibe registre pentru evidentierea lor conform Ordinului 1969/2007 – anexa nr. 2 .( anexat extras din ordinul 1969/2007).
Asociatia de proprietari mentioneaza in mod nereal ca “existenta fondului de penalizari nu este impusa de lege (depinzand doar de vointa membrilor asociatiei) si care se alimenteaza aleatoriu …“ .

Ordinul 1969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial , in anexa la reglementarile contabile prevazute in anexa nr. 2 la ordin, asociatiile au obligatia evidentierii fondului de penalizari in registrul pentru evidentierea fondului de penalizari - COD LISTA 14-6-25/d, care serveşte ca document pentru evidenţa fondului de penalizări al asociaţiei de proprietari constituit din penalizarile aplicate proprietarilor restanţieri conform sistemului propriu al asociaţiei de proprietari.

Am facut aceste precizari si am aratat ca Asociatia de Proprietari incalca prevederile Ordinului 1969/2007 .
Poate sunt niste greseli facutae de cei care administreaza asociatia in sensul ca : nu au calculat si afisat penalizarile, nu au stabilit un sistem propriu de penalizari conform legii, etc.
Dar tot legea spune ca asociatia poate repartiza penalizarile calculate de furnizori, pentru intarzierea platilor, pe proprietarii care au restante la intretinere. Dv ati avut restante si le-ati recunoscut chiar prin achitarea acestora cu intarziere asa cum demonstrati. Deci trebuia sa vplatiti si penalizari. Chiar daca nu erau bine calculate, in cursul procesului se puteau calcula de catre asociatie sau la cererea dv de catre un expert.
Probabil dv ati avut avocat iar asociatia nu !
Hotararea a ramas definitaiva?
Asociatia nu a intervenit prin avocatul sau?
Asa e, cum spuneti, pentru salvarea situatiei la furnizori se platesc facturile si din fondul de reparatii (fondul de rulment este tocmai instrumentul menit sa plateasca facturile pana se strang banii de la locatari). Daca nu exista penalizari de la furnizori pe motiv ca facturile s-au achitat la timp din fondul de reparatii este rau, pentru ca acest fond ar trebui sa stea la banca si sa fie aducator de dobanda. Altfel, nemaifiind dobanda, asociatia trebuie sa-si ia masuri ca aceasta suma care se pierde prin neincasarea dobanzii sa fie totusi recuperata prin penalizari ale asociatiei.
Deci orice restantier trebuie sa stie ca restanta aduce dupa sine penalizari, indiferent unde, la furnizor si/sau la asociatie. Pe de alta parte si asociatiile trebuie sa fie prevazatoare si sa-si organizeze activitatea si evidenta astfel incat sa perceapa aceste penalizari si sa le si faca cunoscute pe listele de plata.
Eu nu stiu ce situatie este la blocul unde sta @Catalin, dar una stiu: penalizarile se afiseaza pentru a se evita ulterior probleme de genul acesta. Ca se fac recalculari ulterioare, asta e alta poveste, dar ele trebuie calculate si afisate in fiecare luna.
Asociatia a avut si o hotarare a adunarii generale privind procentul de penalitati care se aplica . IN al doilea rand nu am achitat la timp cheltuieelile de intretinere , le achitam la 6 luni sau 1 an , mergind pe principiul ca daca nu sunt inscrise in liste de plata , penalitatile nu pot fi considerate obligatie de plata .
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
ContSters33235, utilizator
[EDITAT]
A avut asocaitia avocat? Ce fel de hotarare are, ce a castigat? Asociatia a intervenit ?
Cunosc situatia unei asociatii care avand o conducere mai putin priceputa nu a calculat si afisat pe listele lunare penalizari vreo 16 luni. S-a schimbat conducerea si s-au calculat si afisat penalizarile pentru toata perioada. Majoritatea au achitat aceste penalizari. A fost nevoie de cateva notificari pentru cativa , iar cu 2 s-a ajuns in instanta si asociatia a castigat . Nu a mai fost nevoie de investire cu formula executorie pentru ca au achitat atat penalizarile ( si restantele ) cat si cheltuielile de judecata.
In 2008 asociatia noastra a intentat actiune in instanta pentru 4 restantieri. A ramas unul cu care inca ne mai judecam, dar 3 procese au fost castigate de asociatie (restante, penalizari, cheltuieli de judecata). Unul a achitat integral iar celalti 2 aproape jumatate din datorii in cadrul unui angajament de esalonare a platilor.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
Asociatia nu a avut avocat , dar in schimb presedintele de asociatie este jurist , iar culmea mare este ca a fost infrint de un economist . Toate procesele cu asociatiile de proprietari le-as putea cistiga prin simplu fapt ca asociatiile incalca in mod deliberat L230/2007 , O 1969/2007 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari - cum da in judecata rau platnici? florificiu florificiu Buna ziua Una din problemele arzatoare pe care le avem in blocul in care locuiesc este \"neplata intretinerii\" de catre cateva apartamente de ani de zile ... (vezi toată discuția)
Propietar vs.asociatie 2 samsarul samsarul salut, -reclamant asociatia de propietari -motivul: pretentii suma 600 ron,reprezentand cota parte din majorarile de intarziere la facturile de energie ... (vezi toată discuția)
Despre suprafata utila si penalitatile pentru restantieri M. Gradinaru M. Gradinaru 1.Pentru intocmirea listelelor de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei se foloseste un program din care lipseste rubrica „Suprafata ... (vezi toată discuția)