avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre suprafata utila si penalitatile pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre suprafata utila si penalitatile pentru restantieri

1.Pentru intocmirea listelelor de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei se foloseste un program din care lipseste rubrica „Suprafata Utila”, astfel incat unii dintre prorietari si-au manifestat nemultumirea.
2.In liste nu apar penalitatile la intarziere, acestea calculandu-se doar in momentul in care cei in cauza isi achita cotele restante.
Intrebare: Sunt corecte asemenea practici?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:45, 1 Iulie 2013
1-Se impune ca la afisarea listelor de intretinere sa fie utilizate model de lista care contine toate informatiile necesare referitor la suprafete astfel incat sa dispara eventuale suspiciuni
2-Legal penalitatile se calculeaza si se afiseaza lunar pentru orice suma cu titlu de restanta neachitata in termenul stabilit
Listele de intretinere sunt similare facturilor. Deci este o factura colectiva in care fiecare locatar vede ce are de plata.

Lista trebuie sa cuprinda toate elementele de identificare a numarului de persoane si cota-parte indiviza (sau suprafata utila) care au stat la baza calculului efectuat.

Penalizarile trebuie afisate pe liste ca fiind cele calculate la momentul elaborarii listelor. Altfel, a incasa penalizari care nu sunt scrise nicaieri, este o actiune ilegala de-a dreptul.
Daca administratorul vrea sa fie atat de scrupulos incat sa socoteasca pana la ultima centima, atunci afiseaza, asa cum am zis penalizarile calculate pana la data elaborarii listei, iar in lista urmatoare penalizarile care au mai ramas de incasat calculate in plus pe numarul de zile de la afisare pana la plata propriu-zisa a ceea ce avea de incasat.

La noi in asociatie acest plus de penalizare nu se mai calculeaza ca un bonus acordat celor care vin si-si achita toata suma restanta.
M. Gradinaru a scris:
1.Pentru intocmirea listelelor de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei se foloseste un program din care lipseste rubrica „Suprafata Utila”, astfel incat unii dintre prorietari si-au manifestat nemultumirea.

Daca ati achizitionat acel program, discutati cu furnizorul sa-l modifice conform cerintelor asociatiei si asa cum prevede legislatia. In Ordinul 1969 din 09/11/2007, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007, privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, in ANEXA Nr. 2, este publicat modelul listelor de plata. Sigur ca asociatia poate sa-l adapteze specificului sau dar elementele de baza trebuie sa existe. In acest model exista o coloana pentru supafata utila si o coloana pentru cota indiviza. Noi folosim doar suprafata utila, altii folosesc doar cota indiviza, dar una din acestea trebuie folosita pentru ca asa pot vedea proprietarii modul de repartizare, proportiile s.a.m.d.
Daca programul este facut de dumneavoastra (de ex. in excell, introduceti coloana, formulele si ati rezolvat-o)
2.In liste nu apar penalitatile la intarziere, acestea calculandu-se doar in momentul in care cei in cauza isi achita cotele restante. Intrebare: Sunt corecte asemenea practici?

Asa cum s-a mai spus listele se calculeaza si se afiseaza lunar, iar acestea trebuie sa contina penalizarile calculate pana la data intocmirii acestora.
Totusi, in situatia cand cel ce incaseaza lucreaza cu calculatorul in fata si are programul de intocmire a listelor, poate calcula in orice moment penalizarile, ca o exceptie, pentru cei care vor sa lichideze, chiriasi care pleaca definitiv, cei care vor adeverinta sa-si vanda apartamentul s.a.m.d. Dar acestea sunt exceptii si nu situatii obisnuite.
Ganditi-va ca se afiseaza lista pe 20 iunie iar doi proprietar care nu au platit de 5 luni au restante si penalizari calculate pe acea lista pentru intreaga perioada pana la afisare. Unul fiind plecat din localitate, plateste prin banca intreaga suma asa cum este afisata, cu restante si penalizari sau fara penalizari daca asa a fost afisata. Altul vine la asociatie si in loc sa plateasca la fel ca primul, i se (re)calculeaza penalizarile si i se cer bani mai multi, cu toate ca in lista afisata cu 15 zile mai devreme ambii aveau aceleasi sume de plata. Nu e corect sa se procedeze asa.
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2013
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, poate cineva sa îmi spună dacă este corect sa îți ... Snake1970 Snake1970 Buna ziua, Poate cineva sa îmi spună dacă este corect sa îți includă în cotă de întreținere penalizările?Specific că pe lista de întreținere ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)