avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... propietar vs.asociatie 2
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

propietar vs.asociatie 2

salut,

-reclamant asociatia de propietari
-motivul: pretentii suma 600 ron,reprezentand cota parte din majorarile de intarziere la facturile de energie termica neachitate in termenul scadent,conform sent.civile nr.6244/09.10.2006,definitiva si irevocabila.
1.socrul meu nu a fost niciodata implicat in vreun proces
2.detinem chitante cu plata intretinerii si a altor debite la zi.
-este adevarat ca asociatia de propietari a avut datorii catre radet probabil din cauza multor restantieri din trecut si probabil sentinta de mai sus este adresata asociatiei si nu socrului meu.
1.este normal ca asociatia sa imparta suma datorata radet tuturor propietarilor?
2.este normal sa plateasca aceasta suma si unii propietari ce s-au mutat curand in bloc avand adeverinte de la asociatie ca ap. nu are datorii ?
- de cand a inceput procesul asociatia/reclamantul amana si iar amana pentru a mai depune acte,suspect cumva? mai ales ca instanta le-a cerut expertiza contabila ! ! !
se poate castiga acest proces? ce sanse avem ?
multumesc anticipat,

Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
samsarul, utilizator
Cel mai recent răspuns: samsarul , utilizator 14:14, 20 Ianuarie 2010
1. Nu. Legea(230/2007) nu prevede nicaieri acest lucru. Penalizarile se impart proportional cu restantele, deci se impart doar la restantieri!
HG1588/2007, art. 25, al. 3:
"Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen."

In plus L230/2007, art. 49, prevede:
"ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice suma cu titlu de restanta, afişată pe lista de plata. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioada de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plata, fără ca suma penalizărilor sa poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natura administrativă."

2. Cred ca deja raspunsul va e clar de la punctul 1. Chiar daca de-abia te-ai mutat in bloc poti plati cota parte din penalizari doar daca ai restante. Privitor la adeverinta care certifica lipsa datoriilor, la momentul intrarii in posesie, ea garanteaza faptul ca la momentul respectiv fostul proprietar era cu cheltuielile la zi. Daca dupa acest moment Asociatia solicita sume retroactive atunci cel care a eliberat adeverinta este pasibil de "fals in inscrisuri sub semnatura privata", fapta prevazuta si pedepsita de Codul penal.
Despre tergiversarea litigiului nu are rost sa va faceti griji. Traim in Romania!

Din punctul meu de vedere, daca cele afirmate de dvs. sunt corecte si justificate cu documente, aveti toate sansele sa castigati procesul. ;)
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
Presedintele, utilizator
am inteles,
sper ca si instanta sa judece normal.
-oricum este si o necorcondanta in calcule suma datorata radet fiind 24 380,67 ron ,din care 8559,67 reprezinta majorare de intarziere la factuti de energei termica neachitate la termenul scadent.
-sunt 52 ap. faceti si voi calcule din care ar trebui sa rezulte 600 ron/ap....de faptul ca sunt ap. cu 2/3/4 camere si un numar diferit de persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Repartizare penalizari radet..cum se face? andreiadmin andreiadmin va rog daca se poate sa imi raspundeti cum se face repartizarea penalizarilor aplicate asociatiei de terti..de RADET de ex.se repartizeaza numai celor care au ... (vezi toată discuția)