avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la intretinere

Buna seara
In luna martie 2012 aveam restanta la intretinere x lei .Am achitat in luna octombrie o suma y ajungând la zi cu plata întreținerii,asociația afișând 0 lei datorie
In luna mai 2017 s-a schimbat doamna de la Asociatie si m-a scos datoare cu X suma care reprezinta penalitatile din 2012 -2017 pe care nu le-a calculat vechea asociatie ! Țin sa precizez ca nu am avut nici o lună întârziere iar în 2013 am scos o adeverință de la vechea asociatie prin care precizează 0 lei datorie
Va rog sa-mi spuneti daca e legal sa mi se impuna aceste penalizări precum ca vechea asociatie a omis sa -mi calculeze penalizatile timp de 5 ani
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:37, 20 Mai 2017
Da, e posibil sa vi se calculeze aceste penalizari, daca:
- vechiul administrator n-a facut-o.
- asociatia si-a infiintat propriul sistem de penalizare conform Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Penalizari pot exista daca exista o hotarare a adunarii generale in acest sens, hotararea sa fie din anii 2012, dvs sa fi inregistrat restante la plata cotelor.

In plus refacand calculele in 2017, avand in vedere si termenul de prescriptie de 3 ani, sumele cu titlu de penalizari anterioare lui 2014 nu mai pot fi pretinse caci in privint alor s-a implinit termenul de prescriptie.

Prin urmare, daca nu ati inregistrat restante in perioada mentionata de dvs nu vad cum s ar putea aplica penalizari.

Contestati in termenul legal lista de plata in care a aparut mentiunea penalizarilor si cereti explicatii in scris presedintelui asociatiei.
gerberga a scris:

Penalizari pot exista daca exista o hotarare a adunarii generale in acest sens,

Temeiul legal de impunere penalitati nu il constituie hotararea adunarii generale ,ci disp art 49 L nr 230/2007
Asociatia de proprietari poate dispune hotarare prin care sa aplice un coeficient micsorat de penalitati
CAPITOLUL VI
Cheltuielile asociaţiei de proprietari
Art. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

@MARIA343
Afirmati ca in decembrie 2012 ati achitat integral debitul in evidenta,asociatia de proprietari consemnand in lista de intretinere debit 0
Daca in decembrie 2012 ati achitat integral debitul in evidenta dv,despre ce penalitati este vorba X suma care reprezinta penalitatile din 2012 -2017 pe care nu le-a calculat vechea asociatie ?
Conform dispozitii in vigoare asociatia de proprietari are drept de executare debite termenul de 3 ani
In cazul asociatiilor de proprietari,numai instanta de judecata poate analiza si eventual poate dispune interventia termenului de prescriptie
Atat timp cat asociatia a emis document care atesta debite 0,cat in lista de intretinere perioada decembrie 2012-aprilie 2017 debite 0,in eventuala actiune in instanta asociatia nu ar putea proba cu lista de intretinere temeinicia calcularii de penalitati
@MARIA343

In care octombrie ati achitat complet suma datorata?
Va multumesc pentru interesul acordat în răspunsuri.
Noul administrator îmi spune ca aceste penalizări sunt la acea sumă îndatorată pe care vechiul admistrator nu le-a pus la calcul.
Ca sa fiu mai explicita in luna 03 .2012 aveam 23 milioane datorie la întreținere. Am fost data in judecată iar în luna octombrie 2012 am achitat suma de 30 milioane , spunandu-mi ca atât trebuie sa fiu la zi cu totul.În luna 03 .2013 am depus la judecatorie o adeverință de la asociație semnata si parafata ca am datorie zero, procesul fiind soluționat cu Exceptia Primării în decurs de 5 zile .Pe parcursul acestor ani 10.2013 de când am plătit totul la zi si luna in curs 2017 nu mi s-a afisat nici o penalizare. Iar de luna aceasta mi-au aparut 15 milioane penalizări la suma pentru care am fost dată în judecată pe motiv ca vechea administratora nu a calculat aceste penalizări în perioada 2012-2017
Doresc sa stiu ca trebuie sa fac,daca aceste penalizări sunt legale si daca se pot prescrie după 3 ani .Eu totusi nu as dori i sa plătesc aceasta sumă avand in vedere ca am fost bun platnic in toata perioada si nu e vina mea ca vechea administratora nu si-a facut datoria
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Cine hotaraste prcentul de penalizari la asociatiile de proprietari : comitetul executiv sau adunarea generala? ludwuk20 ludwuk20 Puteti sa ma lamuriti si pe mine cine stabileste procentul penalizarilor : Adunarea Generala sau Comitetul Executiv si daca o asemenea hotarare a Adunarii ... (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere deutza 93 deutza 93 as dori un insistent ajutor pentru urmatoarea problema:in perioada 2003-2006 am acumulat la intretinere o datorie de 6700 lei si o penalitate de 1500 lei in ... (vezi toată discuția)