avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Activitate IonIoanaAnca

Activitate IonIoanaAnca

Eu nu știu să vă răspund la întrebare. Referitor la ceea ce spuneți:
”Codul fiscal nu s-a modificat în ceea ce privește scutirea de plata CAS a celor care sunt pensionari și obțin venituri din activ independente”, în interpretarea dată se arată că s-a schimbat codul fiscal. Dar sunt incoerențe fie în lege, fie în interpretare, fie în formulare.
Problema mea e că eu nu obțin acel minim nivel de venituri obligatoriu pentru a cumula, nivel care e uriaș pentru mine – 39.000 lei pe an (12 salarii minime brute).
Dacă interpretarea e corectă, atunci legea este nu doar absurdă, ci și neconstituțională.
Adică, dacă nu facturez 12 salarii, sunt obligat să renunț la pensie și să trăiesc din ceea ce îmi rămâne după plata a 41,5% din facturile încasate – eu având puterea de a obține un maxim de 5 mii de lei într-un an. Nicio problemă, plătesc din acel VENIT REAL. Dar să mă oblige să muncesc 12 salarii minime brute este identic cu forțarea DUBLEI norme de muncă – cea ce este ilegal.
Sau este identic cu nerecunoașterea dreptului la pensie. Pentru că: pe de o parte, statul pretinde că îmi recunoaște dreptul la pensie pe motiv că vârsta e neproductivă (limită de vârstă) iar, pe de altă parte, statul mă obligă să muncesc în ritmul vârstei productive. Și, dacă EU nu pot munci ca la 30 de ani, statul îmi suspendă pensia și mă condamnă să trăiesc sub nivelul subzistenței (58,5% din cei 5 mii lei într-un an).
Și statul face toate astea în ciuda celor 28 de ani de contribuție pe care îi am - contribuție pe care statul o consideră ca aparținându-i lui și mi-o blochează.
Voi continua să urmăresc răspunsurile de aici. Vă mulțumesc!

cristianasandei a scris:

Ma scuzati, si eu am pus o intrebare asemanatoare si nu am primit raspuns. Puteti raspunde mai clar, respectiv daca suntem cu pensie anticipata partiala si estimam ca vom realiza venituri din activitati independente (consultanta) PFA sub 12 salarii minime brute, mai putem lucra ca PFA fara plata CAS? Codul fiscal nu s-a modificat in ceea ce priveste scutirea de plata CAS a celor care sunt pensionari si obtin venituri din activ independente, Multumesc

Va multumesc frumos!
Da, acela este articolul de lege dar e ambiguu in contextul intregului, iar avocatnet aduce precizări:

”O excepție de la datorarea de CAS apare, de exemplu, atunci când un PFA NU estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară. ADICĂ, DACĂ NU SE OBȚINE UN VENIT PESTE ACESTĂ LIMITĂ, PENSIA NU SE POATE CUMULA CU ACESTA.”
De aici vin Întrebarile mele.:
Vă multumesc frumos.

Carp Mircea a scris:

Pensia de limita de varsta se poate cumula si pe noua lege 360/2023 cu alte venituri.
Art.105
În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:
a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d).


Pensiile - Legea 360/2023 - Noua lege a pensiilor
Bună dimineața!
Am câteva întrebări, vă rog frumos, legate de articolul de azi ”Cumularea pensiilor cu alte venituri în 2024: Regulile actuale se schimbă în septembrie”.
Sunt pensionată în 2023 pentru limită de vârstă. Sunt traducător autorizat și PFA. Obțin venituri sub salariul minim pe economie.
Astfel, pensia nu o pot cumula cu aceste venituri SUB salariul minim.
Întrebările sunt:
Ca să păstrez PENSIA…
1. … trebuie să îmi închid PFA-ul?
2. … trebuie să îmi anulez autorizația MJ?

Dacă păstrez PFA-ul și AUTORIZAȚIA MJ mi se anulează pensia …
3. … pentru lunile în care am încasat sub salariul minim?
4. … pentru tot anul 2024?
5. … până închid PFA și anulez autorizația MJ?

Vă mulțumesc frumos!
Vă multumesc foarte mult pentru indicarea articolului! Perfect! Acum stiu unde sa ma caut si ce sa spun mai departe.
Tot binele vi-l doresc, domnule Grecu!

Adam Grecu a scris:

Daca cititi putin pri L 196/2018, o sa constatati ca la art.33 ...
(6) La încheierea actului autentic sau, după caz, la pronunţarea hotărârii judecătoreşti ori a încheierii actului de adjudecare, notarul public sau, după caz, instanţa de judecată ori executorul judecătoresc va menţiona în act că noului
proprietar îi revine obligaţia să prezinte preşedintelui asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile lucrătoare de la efectuarea transferului dreptului de proprietate, informaţiile necesare, conform actelor de proprietate, în vederea calculului cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari pentru respectiva locuinţă sau pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, şi datele de contact ale proprietarului.


Asta-i una, deci noul proprietar este obligat, nu ca vrea sau nu vrea...
Daca discutam de a fi sau a nu fi membru al as. de proprietari, este alceva, doar ca, probabil stiti - noul proprietar al spatiului trebuie sa semneze Acordul de asociere si tabelul respectiv. Daca nu vrea, nu-l obliga nimeni sa se asocieze cu ceilalti proprietari, da nu va avea aceleasi drepturi in asociatie, insa obligatiile vor fi la fel ca si ceilalti.

Da, e important ca lista de membri ai Asociatiei sa fie actualizata cu eliminarea celor care nu mai sunt membri in urma decesului / înstrăinării. Deoarece TOTALUL membrilor asociatiei este baza legală a CVORUMULUI. Dacă la constituire asociația a avut 50 membri, cvorumul era 26 membri. Dacă 10 membri au decedat / instrăinat si noii veniți nu au aderat, atunci cvorumul devine 21 de membri.

La fel de important este de aflat cum poate Comitetul să obțină actul de proprietate al NEmembrilor. Poliția sau primăria au dreptul să o facă în numele Comitetului? Poate are cineva un raspuns... Mulțumesc!
Răspuns la discuția Cumul pensie cu veniturile PFA
Va multumesc!!

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Daca aveti PFA si sunteti si pensionar veti plati doar CASS daca venitul din PFA depaseste in 2022 12 salarii minime ) si impozit pentru activitatea din PFA .
Plafonul de 12 salarii minime pt CASS se va calcula DOAR din PFA nu si ce primiti ca pensionar . ( venit din pensii )

CAS nu veti plati la activitatea din PFA pt ca sunteti exceptat fiind pensionar.

Buna ziua!
Am o intrebare referitoare la cumularea pensiei (limită de vârstă) cu veniturile din activitatea PFA.
In articolul de azi 1 dec 2022
avocatnet.ro/articol_49025/N...

Acolo, pe linkul de la punctul 4 spune că
”... dacă un PFA nu obține anual venituri din activități independente peste limita de 12 salarii minime brute.[...] pensia nu se poate cumula cu acesta."
Va rog frumos explicați-mi ce inseamnă afirmatia asta.

Inseamnă că, dacă sunt pensionar la limită de varsta si PFA cu venituri anuale SUB 12 salarii minime brute, atunci :
- nu mai am dreptul la pensie?
- TREBUIE SA INCHID pfa-ul ca să primesc pensia?
- primesc pensia DAR pfa-ul trebuie să plăteasca CAS+CASS+IMPOZIT pentru cel putin 12 sal minime brute CHIAR DACA nu ating acel nivel de venit?

Va multumesc frumos!
:-) gata!! am gasit!!
Art 49, pct (3) g)
g) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv;

De data asta, votul presedintelui nu mai e conditionat de cotele comune pe care le detine.
Deci va trebui ca presedintele asociatiei sa nu fie proprietarul majoritar al cotelor de spatii comune, mai ales cand proprietarul majoritar al cotelor comune este o sala de fitness cu bazin de inot.
Va multumesc!

latka a scris:

Legea nu mai spune nimic în plus, de obicei are câștig de cauză cel cu limitarea de 50%, ori nu se strâng toți în tabăra adversa, ori cel puțin unul trece în tabăra cealaltă.

Buna dimineata! Va multumesc pentru raspuns!
Dat fiind ca votul este PAR (50-50), CUM SE MAI REZOLVA PROBLEMA PUSA IN DISCUTIE IN AG? Ce spune legea?

latka a scris:

Tocmai ce ați citat acel articol, e posibil.

Deci votul e egal si nu exista majoritate. Atunci hotararea nu se poate lua niciodata in favoarea majoritatii PROPRIETARILOR fiinte vii nu a cotelor de spatii comune.
Iar asta arata a abuz deja.
E posibila o asemenea prevedere?

latka a scris:

Tocmai ce ați explicat, nu poate avea niciodată mai mult de 50% din voturi, dacă toți ceilalți sunt contra.