Eu nu știu să vă răspund la întrebare. Referitor la ceea ce spuneți:
”Codul fiscal nu s-a modificat în ceea ce privește scutirea de plata CAS a celor care sunt pensionari și obțin venituri din activ independente”, în interpretarea dată se arată că s-a schimbat codul fiscal. Dar sunt incoerențe fie în lege, fie în interpretare, fie în formulare.
Problema mea e că eu nu obțin acel minim nivel de venituri obligatoriu pentru a cumula, nivel care e uriaș pentru mine – 39.000 lei pe an (12 salarii minime brute).
Dacă interpretarea e corectă, atunci legea este nu doar absurdă, ci și neconstituțională.
Adică, dacă nu facturez 12 salarii, sunt obligat să renunț la pensie și să trăiesc din ceea ce îmi rămâne după plata a 41,5% din facturile încasate – eu având puterea de a obține un maxim de 5 mii de lei într-un an. Nicio problemă, plătesc din acel VENIT REAL. Dar să mă oblige să muncesc 12 salarii minime brute este identic cu forțarea DUBLEI norme de muncă – cea ce este ilegal.
Sau este identic cu nerecunoașterea dreptului la pensie. Pentru că: pe de o parte, statul pretinde că îmi recunoaște dreptul la pensie pe motiv că vârsta e neproductivă (limită de vârstă) iar, pe de altă parte, statul mă obligă să muncesc în ritmul vârstei productive. Și, dacă EU nu pot munci ca la 30 de ani, statul îmi suspendă pensia și mă condamnă să trăiesc sub nivelul subzistenței (58,5% din cei 5 mii lei într-un an).
Și statul face toate astea în ciuda celor 28 de ani de contribuție pe care îi am - contribuție pe care statul o consideră ca aparținându-i lui și mi-o blochează.
Voi continua să urmăresc răspunsurile de aici. Vă mulțumesc!
cristianasandei a scris:
Ma scuzati, si eu am pus o intrebare asemanatoare si nu am primit raspuns. Puteti raspunde mai clar, respectiv daca suntem cu pensie anticipata partiala si estimam ca vom realiza venituri din activitati independente (consultanta) PFA sub 12 salarii minime brute, mai putem lucra ca PFA fara plata CAS? Codul fiscal nu s-a modificat in ceea ce priveste scutirea de plata CAS a celor care sunt pensionari si obtin venituri din activ independente, Multumesc