avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1459 soluții astăzi
Forum Activitate Corina1234

Activitate Corina1234

Bună ziua!
In urma unei intervenții chirurgicale ortopedice, am beneficiat de mai multe concedii medicale iar ultimul certificat medical a fost eliberat cu depășirea celor 90 de zile, prevăzute de lege, cu trei zile. Medicul din ambulator aeliberat acest certificat făra avizul comisiei de specialitate iar acum Casa de Sănatate județeană a refuzat angajatorului plata.
Angajatorul, desi, după opinia mea se află in culpă, intenționeaza să ceara anularea certificatului, nu stiu cum, in ce temei legal, urmând ca suma plătita sa-mi fie imputată. Menționez că refuzul Casei de Sănatate a fost comunicat angajatorului în ianuarie 2023 iar certificatul medicat a fost eliberat pentru primele 12 zile din luna iulie 2022 iulie .
In situația descrisă, ce rezolvare ar fi posibilă?
Bună ziua!
Nucii din grădina au ramuri care se intind in curtea vecinilor și din cauza frunzelo căzute în curtea lor, a vecinilor, ne-au amenintat vor apela la o firmă de specialitate să vina sa taie ramurile care se intînd pe proprietatea lor. Este legal să procedeze astfel ?
Aplicat, de ex, un grup infracţional organizat , specializat in activităţi de contrabandă, persoane care ştiau sau ar fi trebuit să ştie, în mod normal, în momentul achiziţionării sau primirii, că ţigaretele reţinute în responsabilitatea lor, au fost introduse ilegal în teritoriul vamal comunitar, unii sunt inculpaţi alţii nu.În temeiul art. 202 alin. (3) şi/sau art. 213 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/1992 de instituire a Codului vamal comunitar, toţi, inculpaţi sau nu, răspund, după caz, solidar sau personal pentru repararea prejudiciului cauzat, toti sunt debitori vamali. Există legături de grup evidente intre persoanele implicate, eu am un prejudiciu de recuperat şi nu mi se pare OK ca principalii actori să fie in afara jocului şi doar cei care au transportat dintr-un loc in altul marfa de contrabandă , au fost prinsi şi trimisi in judecăta raspund iar unii din beneficiari, care probabil incercau şi sa-si elimine concurenta, nu. Eu stiu că nu mă pot constitui parte civilă impotriva martorului, incerc doar sa gasesc ceva de care sa ma pot agata.
Mulţumesc pentru raspuns!
In opinia mea, dacă eu mă constitui parte civilă in procesul penal si cer repararea prejudiciului doar de la cei inculpaţi pierd garanţia solidarităţii acestor inculpaţi cu celelalte persoane, responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul produs. In opinia mea , asta semnifică acceptarea , ab initio, că prejudiciul nu poate fi recuperat integral, conform principiului cunoscut, pe calea unei actiuni civile alăturate acţiunii penale, Acţiunea civilă in procesul penal ar fi lipsită de eficienţa in situaţia in care unul din inculpaţi nu are nici un bun iar unul din martori participanti,solvabil de ex., care a si beneficiat de produsul infracţiunii, dar care nu răspunde penal . Prin efectul solidarităţii pasive, acest participant ar putea fi obligat la repararea prejudiciului. Pe de alta parte, cand instanţa investită intr-un dosar penal decide si asupra laturei civile, cred ca ar trebui să se comporte ca o veritabilă instanţă de drept civil, aplecându-se asupra tuturor aspecte civile ale cauzei si mă refer,in principal ,la cele referitoare la raspunderea civilă delictuală. Dintr-o altă perspectivă, un reprezentant al statului , creditor, nu poate renunţa la solidaritate, acceptand sa se indrepte printr-o acţiune civilă doar impotriva celor inculpaţi , urmând ca, ulterior, să intenteze si o actiune civilă daca prejudiciul nu a fost recuperat. Acest demers presupune , printre altele, costuri financiare şi ingreunarea recuperarii prejudiciului
Bună ziua!
Vă rog să mă ajutati sa-mi clarific următoarele aspecte referitoare la actiunea civilă in procesul penal
Se poate solicita obligarea in solidar a unei persoane care nu are calitatea de inculpat cu persoana, persoanele inculpate prin cerere de introducere a acestei persoane in proces ? De ex. , am 2 martori care, desi nu figurează in rechizitoriu ca inculpaţi, din desfăşurarea activităţii infracţionale a celor inculpati sunt participanti improprii ( unul este complice denuntator iar celălalt nu raspunde penal) si vreau să cer instanţei introducerea acestora in procesul penal, pe latura civilă a cauzei,. Acesti doi martori au contribuit la cauzarea prejudiciului , deci clar raspund pentru repararea acestui prejudiciu. Credeţi ca cererea de introducere este admisibilă ?Vă multumesc!