Ma aflu in proces de divort, pe durata casniciei am contractat credite bancare, in urma mai multor refinantari, aceste credite au fost transformate din € in lei, cumulate intr-unul singur, eu titular cont, sotul coplatitor. Recent, in 2015 la ultima refinantare am ramas titular, sotul meu nu mai este coplatitor. Rata lunara este obligatia mea, sotul nu contribuie, desi creditul a fost facut pentru achizitionarea unui autoturism aflat in posesia sotului meu si renovarea apartamentului in care el continua sa locuiasca, proprietatea surorii lui. Cu hotararea judecatoreasca, in urma divortului pot cere bancii sa-i solicite sotului participarea la rambursarea creditului? E obligatoriu un proces de partaj pentru a reglementa faptul ca ambii avem obligatii fata de banca? Eu platesc o rata, dar nu beneficiez de bunurile pentru care am facut imprumutul!
Am intententat divort, am solicitat incredintarea spre crestere si educare a fiului meu minor, in varsta de 4 ani, actiune cu care fostul meu sot este de acord. In ce priveste pensia alimentara, sotul meu, care mai are un fiu dintr-o alta casnicie, adult, student, caruia i-a platit pensie alimentara pana la varsta majoratului, cere sa se tina cont de faptul ca mai are si fiul cel mare in intretinere. Nu poate face dovada platii pensiei alimentare catre fiul major, deoarece de cateva luni, sotului meu i s-a schimbat incadrarea din angajat, in pensionar ISU, pensia sa nefiind grevata de plata pensiei alimentare. Fiul major pentru a beneficia in continuare de pensie alimentara, pana la finalizarea studiilor, are obligatia de solicita in instanta acest drept, nu? Daca nu exista un dosar, cu aceasta solicitare, fiului meu minor ce procent din pensie ii va reveni? Sotul meu este in prezent plecat din tara, nu s-a prezentat la primul termen stabilit de instanta, acesta este angajat ca sofer de tir, deci realizeaza si alte venituri in afara de pensie. Cum pot demonstra ca acesta are si calitatea de angajat, necunoscand firma cu care are semnat un contract de angajare? Pensia se aplica tuturor veniturilor realizate? Sotul meu intentioneaza sa ascunda acest aspect, de angajat, motivand absenta sa de la proces, prin intermediul avocatului ce il reprezinta, ca se afla intr-o calatorie in interes turistic.
Fostul sot, locuieste in Spania, nu pot face dovada locului sau de munca. Nu isi achita obligatia platii pensiei alimentare catre fiica mea in varsta de 15 ani. In anul 2003, in urma divortului, a fost obligat la plata unei pensii alimentare in valoare de 100 lei/ luna. Datorita faptului ca nu isi achita aceasta indatorire, cu ani in urma am facut plangere la Procuratura, insa dosarul trimis catre Politia Jud.Prahova, a fost "rezolvat" la indrumarea inspectorului de politie, prin impacarea partilor. Fiica nu mea primeste lunar pensie alimentara, ci doar cu ocazia sarbatorilor, sume care cumulate nu ajung la valoarea stabilita de instanta. Ce actiune as putea intreprinde astfel incat fiica mea sa poata beneficia de dreptul sau legal, lunar, nu sporadic cum se intampla de multi ani? Mentionez ca fostul sot mai are un copil minor, in varsta de 7 ani, dintr-o casnicie ulterioara.