avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Activitate LaurentiuCulea

Activitate LaurentiuCulea

Salariat aflat in concediul de odihna in luna ianuarie 2021. Cum procedam cu majorarea salariului minim? Retroactiv de la 1 ianuarie 2021? Din 13.01.2021 cf. HG 4/2021? Asteptam rectificarea si publicarea in MO a HG?
In data de 19,11,2020, Camera Deputatilor a avizat favorabil unele amendamente aduse OUG 132/2020, printre care la art 6 se face precizarea ca se vor acorda 2,500 lei pentru salariatii aflati in regim de telemunca atat in starea de urgenta cat si in starea de alerta. Proiectul de lege a fost trimis la promulgare la presedintele Romaniei si conform legilor in vigoare trebuia promulgat in 20 de zile. Aveti dvs alte informatii pentru ca noi ca angajatori responsabili am trimis salariatii sa lucreze de acasa folosind mijloace electronice personale. Multumesc.
Răspuns la discuția Cine plateste somajul tehnic?
"indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj"
Deci, unde scrie in ordonanta ca le suporta initial angajatorul (oricum n-are surse, ca d-aia cere ajutor statului)?
Trebuie cumva ca angajatorul sa faca dovada ca a platit somajul tehnic si contributiile obligatorii din surse proprii?! si ulterior primeste banii de la stat?

CF art XI:

"(5) În cazul indemnizației prevăzute la alin. (1), calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj."

Multumesc.
Cine plateste somajul tehnic?
Angajatorul plateste indemnizatia de somaj tehnic salariatului si ulterior primeste indemnizatia de la agentiile de somaj dupa depunerea documentelor solicitate? Din ordonanta se intelege ca plata indemnizatiei de somaj tehnic se face de catre angajator dupa ce primeste ajutorul.