avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Activitate Cristian_

Activitate Cristian_

Buna ziua,

Contestatiile la procedura insolventei se taxeaza cu taxa judiciara de 200 lei.

Astfel, conform prevederilor art. 14 alin. (1) din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru -

“(1) Actiunile, cererile, obiectiunile, contestatiile introduse ia instantele judecatoresti in temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, al Ordonantei Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 287/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Legii nr. 503/2004 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara in activitatea de asigurari, cu modificarile si completarile ulterioare, se taxeaza cu 200 lei."

Legea 85/2006 privind procedura insolventei a fost abrogata de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Conform art. 340 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa:

“Ori de câte ori prin legi şi prin alte acte normative se face trimitere la Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, sau la Legea nr. 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv şi mandatului ad-hoc, cu modificările ulterioare, la Ordonanţa Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul instituţiilor de credit, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 278/2004, cu modificările şi completările ulterioare, la secţiunile 1–3 ale capitolului III, capitolul IV şi art. 83 din Legea nr. 503/2004, republicată, cu modificările ulterioare, sau la Legea nr. 637/2002 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat în domeniul insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, abrogate prin prezenta lege, trimiterea se consideră a fi făcută la prezenta lege."

Pentru situatii diferite, in care se pune problema calcularii taxei de timbru raportat la valoarea obiectului cererii de chemare in judecata, puteti folosi site-ul www.timbrujudiciar.ro
Buna ziua,

Conform art. 40 din Ordonanta de urgenta nr. 80/2103 privind taxele judiciare de timbru, taxele judiciare de timbru se platesc de debitorul taxei in numerar, prin virament sau in sistem on-line, intr-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru”, al unitatii administrativ teritoriale in care persoana fizica are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, in care persoana juridica are sediul social.

In Bucuresti, taxa de timbru se plateste in mod diferit in functie de Sectorul in care platitorul taxei, persoana fizica sau juridica isi are domiciliul, sau, dupa caz, sediul.

Prin urmare, in ceea ce priveste obligatia de plata de taxei de timbru, nu conteaza la ce instanta va judecati (nu este o problema de competenta a instantei) si nici in ce sector se afla bunul (nu e vorba de un impozit pe bun), ci este important in ce sector se afla reclamantul/reclamanta la momentul introducerii cererii de chemare in judecata.

Asta inseamna ca daca dvs. aveti domiciliul in Sectorul 5, taxa de timbru in numerar se plateste la Directia de Taxe si Impozite Locale Sector 5, respectiv la Str. Mihail Sebastian nr. 23, bl. S13, Sector 5.

Daca doriti, taxa de timbru poate fi platita si on-line, prin virament bancar in contul distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru” al unitatii administrativ teritoriale respectiv al Sectorului 2.

Pentru detalii si informatii suplimentare, va rog vedeti www.timbrujudiciar.ro

Cu stima,