avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Activitate Dumitrescu_Radu

Activitate Dumitrescu_Radu

Vă rog și invit și pe alți parteneri de discuție, să-mi spună dacă undeva e stipulat limpede, faptul schizofrenia e inclusă EXPLICIT în vreun tabel sau ca text de lege și face obiectul incompatibilității cu obținerea permisului de conducere.

Vă rog lăsați judecățile de valoare și subiective despre o boală și nu o mai încadrați în categoria bolilor mintale grave, luând ca sursă site-uri obscure, fără valoare juridică. Schizofrenia nu e o tulburare mintală gravă, ci e o afecțiune psihică ce poate fi în remisiune și ținută sub control cu medicamente și monitorizarea medicului/psihologului.

Credințele dumneavoastră nu-și au locul aici referitor la disponibilitatea unui medic sau altul de-a-mi da un aviz, aici fiind o arie legislativă, care prin excelență exclude părerile sau credințele dumneavoastră strict subiective. Mulțumesc totuși pentru efort!
Bună ziua!

Referitor la obținerea permisului de conducere. Sufăr de schizofrenie, sunt sub tratament și vreau să fac școala de șoferi. E vreo interdicție în ceea ce privește obținerea permisului de conducere? Pe text și literă de lege, vă rog! Știu că era o anexă la un Ordin al Ministerului Sănătății, cu o listă de boli, dar scormonesc de mai bine de o oră pe google și nu găsesc nimic. Vă mulțumesc mult pentru ajutor și informații!


Dumitrescu_Radu a scris:

Pot deveni avocat dacă sufăr de schizofrenie?

Am adresat această întrebare pentru că în România, persoanelor cu tulburări psihice le sunt îngrădite anumite drepturi, printre care dreptul de a avea permis de conducere sau de a-și desfășura activitatea în anumite domenii precum siguranța și ordinea publică, educația, sănătatea. Am citit secțiunea de pe acest site intitulată Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să devii avocat iar printre condiții, se găsește stipulat și următorul criteriu:
să fie aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei (este obligatorie obținerea unui certificat medical de sănătate, care poate fi emis de către orice medic generalist).

Dacă sunteți amabil și mă puteți ajuta cu un răspuns, v-aș fi recunoscător. Mulțumesc! :)
Pot deveni avocat dacă sufăr de schizofrenie?
Domnule avocat, mulțumesc pentru informații, sunteți amabil!
Prin urmare, sunt diagnosticat de schizofrenie, și niciun act normativ nu-mi poate interzice să-mi exercit profesia de asistent medical. Nu mai pot de râs și de ferecat mâinile bucuros! Că așa e de bun simț până la urmă! Poate încet-încet ne aliniăn și noi la standardele europene și nu mai facem discriminare pe orice alt în motiv în afara competeței, în afara baremelor de cunoștințe și de aptitudini, nu pe cele medicale, care sunt niște tabele făcute de regimul comunist. Și ceea ce pare strigător la cer, e că dacă lucrezi și te îmbolnâvești, statul nu te pensionează, spune că ești bun de muncă. în schimb, dacă ești la început de drum și vrei să profesezi, nu ești primit, ești dat la o parte! Dacă aș fi găsit actul normativ care mi-ar fi interzis să-mi exercit profesia de asistent medical, aș fi apela la CNCD și rezoluția aș fi adăugat-o la dosarul care trimitea în judecată OAMR și aș fi câștigat. Și s-ar fi creeat un precedent. Că nu se mai poate atâta discriminare! Nu se poate să rămânem fideli unor stereotipuri doar de dragul confortului și să acceptăm starea de fapt doar că așa e nu știu ce rahat de regulament. Progresul și schimbarea societâții a avut loc prin inițiativa unui grup de oameni mic, sau în cele mai multe cazuri au pornit de la dorința unui singur individ de-a se lupta în instanță și de a doborî prejudecâțile și stereotipurile. L-am întrebat pe un psihiatru: De ce nu se poate să fim și noi integrați, poate unii din noi au altă mentalitate și nu se mulțumesc cu faptul că primesc ajutor de la stat și pensie. Mulți vor să fie reinserați în câmpul muncii, le e rușine să primească pensie la vârstă tânără, ș vor să fie activi și să fie utili cuiva pentru bani., evident. Răspunsul psihiatrului a fost: Asta e posibil doar în țările vestice. Și atunci m-am întrebat: De ce să nu ne aliniem și noi la sistemul de civilație al vesticilor? Pentru că vrem cu tot dinadinsul să rămânem în Evul Mediu? Păi atunci ne merităm soarta. Repet, singur criteriu după care ar trebui să se facă discriminarea (selecția) este cel al competenței. Ești competent? Super! Treci la noi în echipă: Nu? Atunci ne pare rău, te așteptăm după ce te perfecționezi. Ăsta ar fi trebuit să fie sistemul! Dar n sistemul românesc, se pune cu totul altfel problema. Pentru că nouă ne place să trăim în prejudecâți și stereotipuri, ba mai mult de cât atât ne simțim confortabil în asta.
Deci nu există un text de lege explicit prin care se interzice, așa cum de exemplu e stipulat în Ordinul 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul sau  ANEXĂ din 2 septembrie 2014 Anexa privind baremul medical, privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pe perioada şcolarizării elevilor şi studenţilor în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională, pentru ocuparea funcţiilor de soldat/gradat profesionist, precum şi pentru candidaţii care urmează a fi chemaţi/rechemaţi/încadraţi în rândul cadrelor militare în activitate/poloţiştilor în serviciu/funcţionarilor publici cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare. Asta cu DEX online se arată o definiție, și dacă ar fi după ei, afectivitatea în cauză în cazul meu e cunoscută. Deci nu mă încadrez aic!. Și oricum, nu se ia după DEX, nu se ia după Academia Română. În majoritatea legilor anume, termeni exmprimă în sensul respectivei legi ce anume semnifică un termen anume.
În ce lege/ordin/regulament etc. scrie că persoanele diagnosticate cu boli psihice nu au dreptul să lucreze în domeniul sanitar ca medic/asistent medical? Sau, cu alte cuvinte, persoanele diagnosticate cu afecțiuni psihice au dreptul de-a exercita profesia de medic/asistent medical?
Mulțumesc frumos!