avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Pot deveni avocat dacă sufăr de schizofrenie?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Pot deveni avocat dacă sufăr de schizofrenie?

Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2018
Dumitrescu_Radu, utilizator

Dumitrescu_Radu a scris:

Am adresat această întrebare pentru că în România, persoanelor cu tulburări psihice le sunt îngrădite anumite drepturi, printre care dreptul de a avea permis de conducere sau de a-și desfășura activitatea în anumite domenii precum siguranța și ordinea publică, educația, sănătatea. Am citit secțiunea de pe acest site intitulată Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să devii avocat iar printre condiții, se găsește stipulat și următorul criteriu:
să fie aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei (este obligatorie obținerea unui certificat medical de sănătate, care poate fi emis de către orice medic generalist).

Dacă sunteți amabil și mă puteți ajuta cu un răspuns, v-aș fi recunoscător. Mulțumesc! :)
Schizofrenia poate fi in remisie (au disparut simptomele pozitive) si atunci persoana respectiva poate fi apta de exercitarea profesiei de avocat. Nu ar fi apta daca are in continuare psihoza, de ex. vorbeste judecatorului cu "Maria Voastra, Legea Amiralitatii prevede ca cetateanul poate informa autoritatile ca isi rezerva dreptul de a detine si folosi marijuana. De aceea propun achitarea inculpatului." Sau "Eu sunt Fiul lui Dumnezeu, sub pedeapsa iadului va ordon achitarea inculpatului!"

Tehnic e o diferenta intre psihoza si schizofrenie: psihoza este un impediment in exercitarea profesiei de avocat, schizofrenia nu este (daca nu e insotita de psihoza).
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! referitor la obținerea permisului de conducere. ... Dumitrescu_Radu Dumitrescu_Radu Bună ziua! Referitor la obținerea permisului de conducere. Sufăr de schizofrenie, sunt sub tratament și vreau să fac școala de șoferi. E vreo ... (vezi toată discuția)
(in)compatibilitate afecțiune psihică, exercitare profesie medicală Dumitrescu_Radu Dumitrescu_Radu În ce lege/ordin/regulament etc. scrie că persoanele diagnosticate cu boli psihice nu au dreptul să lucreze în domeniul sanitar ca medic/asistent medical? ... (vezi toată discuția)
Admitere profesia de avocat luiza2008 luiza2008 Buna ziua! As vrea sa stiu la ce se refera mai exact formularea art. 11, alin.(1) lit. d din Legea nr. 51/1995? In ce sens sa fie apt din punct de vedere ... (vezi toată discuția)