Buna seara. Am o foarte mare dilema!!! Sunt in pensie anticipata cu penalizare din mai 2022, la varsta de 58 ani si 3 luni cu o perioada de cotizatie de 35 ani ( 1983-2018). Lucrez intr-un stat EU din anul 2011, deci s -au suprapus 7 ani , asta din cauza ca cei de la CPJ Br. nu mi-au precizat acest lucru la data cand faceam contract cu ei. Era bine ca statul RO incasa niste bani de la mine !!!! Oricum asta ma avantajeaza acum la recalculare. La vremea depunerii dosarului de pensie eram in tara pt o perioada f scurta si am angajat o firma sa se ocupe de aceasta, care m-a indrumat sa nu declar ca lucrez intr-un stat EU, avand carte de identitate romaneasca cu domiciliul in RO, astfel incat eu primesc pensia intr-un cont la o banca romaneasca. Oricum acesti bani ii folosesc numai in tara pt ajutorarea tatalui meu. Abia in ultima vrema am inteles ca de fapt ar fi trebuit sa depun dosarul de pensionare in tara in care lucrez. Problema mea este urmatoarea : am implinit varsta de 60 de ani si conform noii Legi aplicabila de la 1.09.2024, as putea iesi la pensie de varsta cu cei 35 ani din Ro plus anii din strainate 5 ani ( 2019-2024 ) plus un copil nascut si crescut pana la 16 ani . Cum trebuie sa procedez ? Unde trebuie sa depun cerere ? Caror institutii trebuie sa ma adresez, avand in vedere ca nu vreau sa ies aici inca la pensie chiar daca am posibilitatea ? Un lucru care mi se pare complet aberant ar fi si obligativitatea de a -mi fi virata pensia la o cu totul alta banca, aici in strainatate. DE ce nu -mi pot fi virati in contul din Ro avand in vedere ca banii in cheltui acasa si nu prin strainataturi ? Este dreptul meu la a avea un cont bancar .
BUna seara Sunt intr-o situatie mai mult decat asemanatoare. eu lucrez de ceva ani in Austria si anul trecut mi-am facut pensionare anticipata in Romania pt ca aveam dreptul. As dori sa iau legatura cu d-voastra sa imi spuneti cum ati gestionat problema. Multumesc. Andrea alias, Ereniada
am lucrat 25 de ani ca invatatoare, apoi am plecat din tara si intre 2008 si 2013 am cotizat inca la sistemul de pensii, platind conform salariului minim pe esconomie. ( deci 30 de ani de cotizare )
din 2011 insa sunt si aici angajata, in Austria.
dilema mea este daca trebuie sa contribuii in Romania pt pensie pana la minimum 35 de ani de cotizare
nascuta in 1964, as dori sa cer pensionare anticipata , deci la varsta de 58 de ani, si atunci se va lua in considerare si anii munciti aici ? ( ca vechime in munca da, asta stiu, dar si ca suma platita aici la sistemul de pensii ?)
se mai tine cont in calcularea pensiei si de suma cotizata in ultimul an ?
stiu ca multe se pot schimba , dar legea imi permite sa platesc retroactiv pana la sf acestui an, daca asta ma avantajeaza.
multumesc