avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Activitate bucsec5

Activitate bucsec5

Răspuns la discuția Penalitati la fond de rulment
Mulțumesc, domnule Adam, am înțeles perfect ce spuneți dumneavoastră și așa este corect. Cred că nu m-am făcut înțeleasă, fondul de rulment reprezintă o plată în avans a cotelor de întreținere, astfel, pentru neplata nici a cotelor nici a f.r. (care sunt de fapt tot cote, care înlocuiesc pentru o lună cotele curente) se efectuează o dublă penalizare pentru aceleași cheltuieli ale asociației. Înțelegeți ce vreau să spun? În plus, pentru f.r. sau alte fonduri, legislația asociațiilor nu stipulează un termen de plată, ci strict pentru cotele de întreținere lunare. Deci nu se poate stabili o dată de la care se pot calcula penalități.
Dacă penalitățile se aplică la orice debite, acestea nu trebuie aplicate cu încălcarea legii. Penalitățile nu se aplică de 2 ori pentru aceeași sumă, este nelegal. În plus, nu mi-a răspuns nimeni referitor la termenul maxim de achitare a acestor fonduri (de rulment, de reparații, etc). În legea 230 și HG 1558 nu stipulează decât termenul maxim de achitare a cotelor la cheltuielile asociației. Dacă nu există termen de achitare nu poți calcula penalități.
Dar dupa ce perioada se calculeaza aceste penalitati daca nu se prevede un termen maxim de plata pentru fondul de rulment asa cum se prevede pentru cotele de contributie (art. 49 alin 2)?
În plus, daca se calculeaza penalitati pentru fondul de rument, care inlocuieste cotele de contributie pana la achitatrea lor, atunci se calculeaza penalitati de 2 ori pentru aceeasi suma, ceea ce nu este legal.
Termenul maxim de plata este instituit prin lege doar pentru cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari afisate pe lista lunara de plata (art. 49 alin 2). Nu este stabilit prin lege termen de plata pentru fondul de rulment sau fondul de reparatii. De aici rezulta caracterul neobligatoriu de plata al acestor fonduri. Daca se achita cotele de intretinere pana la sfarsitul lunii in care sunt afisate, nu este necesar folosirea fondului de rulment sau al celui de reparatii. De asemenea, daca nu se platesc cotele de intretinere si nici fondul de rulment, penalitatile se calculeaza doar pentru cotele de intretinere deoarece, daca se calculeaza pentru amandoua, penalitatile vor fi calculate de 2 ori pentru aceeasi suma, ceea ce este interzis de lege. In concluzie, pentru fondul de rulment sau reparatii nu se pot calcula penalitati.