avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari la neplata fondului de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari la neplata fondului de rulment

Am citit in ziarul Libertatea din 14 iulie 2010 raspunsul lui [EDIT] referitoare la fondul de rulment.
Printre altele, spunea "Acesta poate fi constituit conform opţiunii proprietarului, iar suma provenită de aici nu este obligaţie de plată, deci nu se supune penalizărilor."
De fiecare data platesc intretinerea la timp, nu am ramas niciodata restanta, insa de data aceasta nu mai vreau sa platesc fondul de rulment datorita faptului ca noi, locatarii avem informatii cum ca presedintele ar face altceva cu banii, iar comitetul e un fel de clan ceausist care nu mai vrea sa plece de la putere.Pe deasupra, ne simtim jigniti de modul lor de comportament si culmea, nu avem nicio putere sa-i inlaturam. Va trebui sa asteptam alegerile, alta scapare nu exista.
Intrebara este : pe ce baza legala imi opreste penalizari si de ce imi opreste penalizari atat la fondul de rulment cat si la fondul de reparatii neplatit ? ( nu stiu ce sens are fondul de reparatii atata timp cat fiecare apartament isi plateste propria reparatie !?!?!)
Cota de 0,2 la suta la ce suma se calculeaza? doar la ce a ramas neplatit ?
Se cumuleaza , sau se aplica de fiecare data la suma restanta ?

Am uitat sa mentionez ca anul trecut am platit 600 ron fondul de rulment, iar anul acesta mi s-a cerut "o completare", inca 156 ron. NU ni se spune unde s-a "evaporat " acest fond? Nu sunt de fapt banii mei ?

Multumesc anticipat,
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: bucsec5 , utilizator 19:19, 29 August 2017
Nu comentam opiniile dlui mentionat de dvs .
Acesta poate fi constituit conform opţiunii proprietarului, iar suma provenită de aici nu este obligaţie de plată, deci nu se supune penalizărilor."

Contrar sustinerilor persoanei mentionate de dvs,art 24 din HG nr 1588/2007 precizeaza
(1)In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente,asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participatie a proprietarilor la constituirea fondului de rulment
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar,potrivit hotararii adunarii generale a a sociatieid e proprietari,iar reintregirea fondului de rulment se face lunar,prin plata sumelor afisate pe lista de plata pentru incasarea fondului de rulment ,casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata

Referitor la penalizari
Art 49 din HG nr 1588/2007 Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari ,pentru orice suma cu titlu de restanta ,afisata pe lista de plata

Penalizarile de 0,2 % se aplica succesiv si cronologic la orice suma neachitata in termenul stabilit
Pentru clarificarea "evaporarii fondului"solicitati oficial presedintelui de asociatie de proprietari in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 sa va prezinte documentele incheiate de asociatia de proprietari care justifica utilizarea fondului dvs de rulment
Fondul de rulment este al dumneavoastra, acesta se calculeaza in functie de cea mai mare luna din anul precedent pe care a avut-o fiecare apartament. Acest fond este folosit pentru plata in avans al facturilor, de exemplu facturile pentru luna iulie incep sa vina incepand cu 01 august si pana pe aproximativ 15 august, listele pentru luna iulie se afiseaza in jurul datei de 20 august. Pana se strang toti banii pe lista lunii iulie trec mai mult de 30 de zile, deci sfarsitul lunii septembrie, in tot acest timp facturile trebuiesc achitate din acest fond, pentru a nu plati penalizari la furnizori si a nu risca sa se opreasca utilitatile.
Nu mai luati de bun tot ce declara toti anonimii, prin tot felul de "fituici", pentru a va lamurii deplin in ceea ce priveste asociatiile de proprietari puteti sa vedeti Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G.1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230.
Fondul de reparatii este bine sa fie strans din timp, trebuie reparata terasa, tevile la subsol, de facut reabilitarea, sunt doar cateva din cheltuielile mai mari dintr-un condominiu, si mai bine dati lunar o suma decat mult cand este nevoie.
Daca nu va convin cei pe care i-ati ales, presedinte, comitet, nu va obiga nimeni sa ii suportati, convocati sedinta si ii schimbati.
Pentru penalizari Legea 230/2007 stabileste:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


Ultima modificare: Marți, 7 August 2012
ContSters241232, utilizator
Pana la urma, fondul de rulment este obligatoriu, atata timp cat isi permit sa-mi ia penalizari la sumele datorate.
Mi-ar fi placut sa fie totul clar si transparent referitor la lege.
Pe de-o parte spune ca nu e obligatoriu, pe de alta parte, daca asociatia de proprietari hotaraste ca e obligatoriu strangerea acestui fond, atunci, nu mai pot comenta nimic, trebuie sa ma supun hotararii asociatiei.

Daca toate legile au o portita, n-avem nicio sansa in aceasta societate.
Pacat.......................
Pe de-o parte spune ca nu e obligatoriu, pe de alta parte, daca asociatia de proprietari hotaraste ca e obligatoriu strangerea acestui fond, atunci, nu mai pot comenta nimic, trebuie sa ma supun hotararii asociatiei.

Cine a spus ca nu este obligatoriu?
V-am explicat si de ce este necesar strangerea acestui fond.
Cititi Legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Multumesc ,

Alte discuții în legătură

Calculare penalitati VILI48 VILI48 Sunt membru intr-o asociatie de proprietari si am o nedumerire in privinta calcularii de penalitati de catre administrator. Pe lista de cheltuieli este trecuta ... (vezi toată discuția)
Infiintarea unei asociatii noi (pe un tronson de bloc) in cazul in care exista deja o asociatie care functioneaza la nibelul blocului (4 tronsoane) ralu_florea ralu_florea Buna ziua, As aprecia ajutorul sau opinia dumneavoastra legata de urmatoarea situatie: - un bloc de 4 tronsoane este administrat de o asociatie infiintata ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)