Buna ziua,
Am nevoie de ajutor intr-o situatie:
Tatal are o firma, este asociat unic, si vrea (din motive strict administrative/continuitatea in activitatea firmei) sa ne faca pe mine si pe fratele meu asociati (30% fiecare), iar el sa fie in continuare administrator. A optat pentru varianta cu cesiunea părților sociale, nu majorarea capitalului. Lucrurile se complica putin, deoarece fratele meu locuieste de cativa ani in alta tara (f departe :) si ii este imposibil sa vina sa faca formalitatile, imi face mie imputernicire.
Va rog sa ma ajutati cu:
- pasii care trebuie parcursi;
- ce trebuie sa contina procura facuta de frate pentru mine? Din ce am mai citit, ar trebui sa fie facuta ca eu sa pot accepta actiunile in numele lui si sa-l numesc pe tata administrator;
- fratele are dubla cetatenie, si cartea de identitate romaneasca a expirat. Cum ne afecteaza acest lucru?
- dupa ce noi devenim asociati, trebuie sa platim ceva pt actiunile pe care le avem?;
Multumesc mult pentru ajutor.
O zi frumoasa!
Multumesc pentru raspuns. Imprumutul este luat pentru a rambursa o linie de creditare, care este la scadenta. Se intentioneaza (daca este posibil) ca banii sa fie transferati din contul persoanei care imprumuta in cel al firmei, Este vorba de un imprumut, facut transparent. Problema se pune daca firma poate fi imprumutata de la o terta parte, persoana fizica, si cum se fac inregistrarile, ca sa fie totul legal, si ca datoria sa se poata plati fara sa fie probleme legale/contabile.
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: o persoana fizica vrea sa imprumute o firma cu o suma de aprox. 25.000 euro, urmand ca banii sa fie restituiti treptat, plus o dobanda mica). Tranzactia se va face prin banca.
Persoana care imprumuta nu este asociat (tatal lui este asociat unic la firma). Poate o persoana fizica sa imprumute o firma daca nu este asociat? De ce acte este nevoie (pe langa contractul de imprumut) si cum se fac inregistrarile in contabilitate, ca sa isi poata recupera banii treptat, legal.
Multumesc pentru ajutor.