avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Activitate Gingilica

Activitate Gingilica



gi-jane2 a scris:

Legea nu se aplica retroactiv, iar daca e adoptat cu efecte restrânse ii mosteneste doar pe parintii adoptivi, nu și pe alte rude.
[ link extern ]


Multumesc foarte mult pentru clarificare.


gi-jane2 a scris:

Trebuie sa aflați daca a fost adoptat cu efecte restrânse sau depline.


Multumesc pentru raspuns

As dori sa stiu, daca se poate, ce drepturi ar avea in cazul adoptiei cu efecte restranse, inteleg ca dreptul la mostenire se limiteaza doar la parintii adoptivi si inceteaza in cadrul altor rude. In cazul adoptiei cu efecte depline este simplu, adoptatul este membru al familiei cu aceleasi drepturi.

Pentru ca O.U.G. nr. 25/1997 abroga vechile legi si statuteaza ca toate adoptiile sunt cu efecte depline, in cazul adoptiei cu efect restrans ce a avut loc anterior acestei legii, beneficiaza de retroctivitate devening adoptie cu efecte depline sau isi pastreaza in continuare statutul de adoptie cu efecte restranse ?
Buna seara,

Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenitor al unui copil adoptat/infiat acum ~70ani. Stiu ca in cazul adoptiei cu efecte restranse, cum se proceda conform legii de atunci dar abrogata intre timp, adoptatul avea drept de mostenire doar in urma adoptatorilor si efectul inceta la dreptul de mostenire asupra altor rude.

Cuplul XX adopta pe YY acum ~70ani, apoi acelasi cuplu au doi copii naturali: ZZ si WW. ZZ se casatoreste are 3 copii si decedeaza, iar WW nu are mostenitori si nici sot.
Ce drept/cota ii revine lui YY in raport cu ZZ reprezentat de mostenitori, cand WW a decedat iar bunurile acestei persoane trebuiesc impartite. ZZ si WW fiind frati naturali, iar YY fiind adoptat. Nu exista alte rude.

Multumesc anticipat.

Răspuns la discuția Recuperare ore in weekend
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Pot sa presupun (pentru ca angajatorul nu mi-a pus la dispozitie/instiintat despre continutul ROI) ca orice prevederi s-ar afla in ROI, acestea trebuie sa fie legale si morale dar si sustinute de articole din lege.
Răspuns la discuția Recuperare ore in weekend
Buna ziua,

Revin asupra celor discutate pentru intrebari suplimentare:
1. Lucrand la acest program de 7h si neintrunind norma de munca pe parcursul a 5 zile lucratoare mai beneficiez de cele 2 zile de repaos legal? In conditia in care fac recuperarea orelor lipsa in ziua de sambata.
2. Orice act aditional la CIM trebuie sa fie dat si in posesia angajatului, fie in original sau in copie ?
3. In privinta ROI, acesta trebuie sa se afle intr-un loc accesibil angajatilor ca sa-l poata studia cand au nelamuriri, sau este un act cu caracter secret ce nu poate fi vizualizat ?

Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Recuperare ore in weekend
Va multumesc foarte mult pentru clarificari. Am sa solicit angajatorului lamuriri suplimentare si am sa revin daca am alte nelamuriri.
Răspuns la discuția Recuperare ore in weekend
Cornel Vasile a scris:

Care este durata timpului de munca mentionata in c.i.m. ?


Va multumesc pentru raspunsul prompt. La intrebarea adresata, va voi raspunde ca este 8h, dar datorita specificului activitatii, se pot efectua ore suplimentare care vor fi recompensate fie prin timp liber fie financiar daca prima optiune nu este posibila.
Buna ziua,

Avand un program zilnic de 7h, pentru ca nu se intruneste norma saptamanala de lucru, este necesar sa recuperez cele 5h lipsa in weekend. Doar ca in weekend lucrez ambele zile , deci fac suplimentar 9h. Vreau sa stiu si eu ce fel de compensare se primeste pentru cele 9h suplimentare, daca am dreptul la zile de repaus lucrand sambata si duminica chiar daca o parte din orele efectuate sambata reprezinta recuperare.