avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare referitoare la dreptul de mostenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare referitoare la dreptul de mostenitor ...

Buna seara,

Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenitor al unui copil adoptat/infiat acum ~70ani. Stiu ca in cazul adoptiei cu efecte restranse, cum se proceda conform legii de atunci dar abrogata intre timp, adoptatul avea drept de mostenire doar in urma adoptatorilor si efectul inceta la dreptul de mostenire asupra altor rude.

Cuplul XX adopta pe YY acum ~70ani, apoi acelasi cuplu au doi copii naturali: ZZ si WW. ZZ se casatoreste are 3 copii si decedeaza, iar WW nu are mostenitori si nici sot.
Ce drept/cota ii revine lui YY in raport cu ZZ reprezentat de mostenitori, cand WW a decedat iar bunurile acestei persoane trebuiesc impartite. ZZ si WW fiind frati naturali, iar YY fiind adoptat. Nu exista alte rude.

Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Gingilica , utilizator 20:48, 9 Noiembrie 2023
Trebuie sa aflați daca a fost adoptat cu efecte restrânse sau depline.


gi-jane2 a scris:

Trebuie sa aflați daca a fost adoptat cu efecte restrânse sau depline.


Multumesc pentru raspuns

As dori sa stiu, daca se poate, ce drepturi ar avea in cazul adoptiei cu efecte restranse, inteleg ca dreptul la mostenire se limiteaza doar la parintii adoptivi si inceteaza in cadrul altor rude. In cazul adoptiei cu efecte depline este simplu, adoptatul este membru al familiei cu aceleasi drepturi.

Pentru ca O.U.G. nr. 25/1997 abroga vechile legi si statuteaza ca toate adoptiile sunt cu efecte depline, in cazul adoptiei cu efect restrans ce a avut loc anterior acestei legii, beneficiaza de retroctivitate devening adoptie cu efecte depline sau isi pastreaza in continuare statutul de adoptie cu efecte restranse ?
Legea nu se aplica retroactiv, iar daca e adoptat cu efecte restrânse ii mosteneste doar pe parintii adoptivi, nu și pe alte rude.
[ link extern ]


gi-jane2 a scris:

Legea nu se aplica retroactiv, iar daca e adoptat cu efecte restrânse ii mosteneste doar pe parintii adoptivi, nu și pe alte rude.
[ link extern ]


Multumesc foarte mult pentru clarificare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)
Infiere cukrasz_kata cukrasz_kata Un prieten de al meu are in grija un baietel din prima casatorie al sotiei sale.Daca tatal vitreg il infiaza pe baietel, si ii schimba numele de familie, ... (vezi toată discuția)
Mostenire in caz de infiere RAF87 RAF87 Buna ziua, Bunicul meu a fost infiat in 1945 de catre fratele tatalui sau natural. Infierea s'a facut in baza articolelor 320 si 321 din Codul Civil, care ... (vezi toată discuția)