avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in caz de infiere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in caz de infiere

Buna ziua,

Bunicul meu a fost infiat in 1945 de catre fratele tatalui sau natural. Infierea s'a facut in baza articolelor 320 si 321 din Codul Civil, care insa intre timp au fost abrograte.

Mai are el dreptul la mostenire dupa parintii naturali ?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
RAF87, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:35, 3 Iunie 2010
faptul ca intre tp s-au abrogat ac dispoz, bunicul este inca copilul adoptiv al unchiului, legea nu retroactiveaza. in ceea ce priveste calit de mostenitor al parintilor naturali,consider ca nu ar mai avea ac calit, intrucat ac a devenit , in ochii legii fiului unchiului si a pierdut calit de descendent al parintilor naturali.
Parintii naturali au(avut) alti copii?
Da, parintii naturali au avut inca 2 copii. Ambii au decedat, iar unul dintre ei are o fata.

Problema se pune la intocmirea succesiunii pentru acesti parinti naturali.

Stiu ca intrebarea poate pareas ilogica, dar din cate am inteles, la acea vreme se faceau 2 tipuri de infieri, una simpla si una complexa. Intr'unul din cazuri, persoana infiata ar fi retinut dreptul de mostenire a parintilor naturali. Problema este ca eu nu am reusit sa gasesc acele 2 articole mentionate mai sus (320 si 321) din Codul Civil, care aparent ar fi stabilit aceste neintelegeri.

Va multumesc pentru raspunsuri!
Intrebarea nu pare ilogica, se stie ca exista in acea vreme adoptia cu efecte depline si cea cu efecte restranse, dar doar din 1954, prin unele reglementari ale Codului familiei ( in prezent abrogate).

De aici putem concluziona ca adoptia in speta era cu efecte depline, asta insemnand ca adoptatul ( si descendentii lui) pot beneficia de reprezentare si devin rude cu adoptatorul si cu rudele acestuia.

Astfel incat, daca parintii firesti nu ar fi avut copii, adoptatul putea sa vina la mostenirea lor pt partea tatalui adoptiv, care era fratele tatalui firesc. In lipsa mostenitorilor din clasa I ( descendenti) si altora din clasa a II-a (ascendenti privilegiati) ar fi venit ceilalti din clasa a II-a ( colateralii privilegiati si descendentii lor pana la gradul al IV-lea inclusiv, adoptatul fiind descendent de gradul I).

In cazul de fata, nu mai vine la mostenire, pt ca exista copii ( au existat, si vine prin reprezentare/retransmitere fata de care spuneti).


Va multumesc pentru raspuns si va doresc o zi buna!

Alte discuții în legătură

Speta drept civil randall randall Buna seara, as avea si eu o speta de rezolvat, tot pt seminar si am nevoie de ajutorul dvs. Speta este: http://imigi.ro/files/5717/lastscan.jpg Multumesc ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)
Infiere minor lemia50 lemia50 As dori sa stiu:un minor infiat cu acordul parintilor naturali isi pierde dreptul la mostenire dupa parintii sai naturali? Multumesc (vezi toată discuția)