avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare ore in weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare ore in weekend

Buna ziua,

Avand un program zilnic de 7h, pentru ca nu se intruneste norma saptamanala de lucru, este necesar sa recuperez cele 5h lipsa in weekend. Doar ca in weekend lucrez ambele zile , deci fac suplimentar 9h. Vreau sa stiu si eu ce fel de compensare se primeste pentru cele 9h suplimentare, daca am dreptul la zile de repaus lucrand sambata si duminica chiar daca o parte din orele efectuate sambata reprezinta recuperare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:16, 21 Mai 2022
Care este durata timpului de munca mentionata in c.i.m. ?
Cornel Vasile a scris:

Care este durata timpului de munca mentionata in c.i.m. ?


Va multumesc pentru raspunsul prompt. La intrebarea adresata, va voi raspunde ca este 8h, dar datorita specificului activitatii, se pot efectua ore suplimentare care vor fi recompensate fie prin timp liber fie financiar daca prima optiune nu este posibila.
Programul mentionat de dvs in primul mesaj nu este corect, intrucat se incalca prevederile Codului Muncii.

In speta, este vorba despre un program de munca inegal care , potrivit art.116 alin.2 C.mun., poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

De asemenea, sunt incalcate prevederile art.137 C.mun. privind repausul săptămânal.

art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
......
Va multumesc foarte mult pentru clarificari. Am sa solicit angajatorului lamuriri suplimentare si am sa revin daca am alte nelamuriri.
Buna ziua,

Revin asupra celor discutate pentru intrebari suplimentare:
1. Lucrand la acest program de 7h si neintrunind norma de munca pe parcursul a 5 zile lucratoare mai beneficiez de cele 2 zile de repaos legal? In conditia in care fac recuperarea orelor lipsa in ziua de sambata.
2. Orice act aditional la CIM trebuie sa fie dat si in posesia angajatului, fie in original sau in copie ?
3. In privinta ROI, acesta trebuie sa se afle intr-un loc accesibil angajatilor ca sa-l poata studia cand au nelamuriri, sau este un act cu caracter secret ce nu poate fi vizualizat ?

Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Spor de sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin un angajat a desfasurat program de paza 24 cu 48 ore,datorita planif lucra inclusiv si sambata si duminica.CF art 137 al 2 i s a aplicat un spor de 100%ptr ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte vestala vestala As dori sa aflu care sunt conditiile de salarizare pentru un angajat care lucreaza in trei schimburi,uneori si sambata si duminica,in functie de programul ... (vezi toată discuția)
Lucrui in zi de sambata ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat: am angajati care lucreaza de luni pana vineri, program de 8 ore/zi, 40 ore sapatama. incepand din nov se ... (vezi toată discuția)