Pana acum nimeni nu m-a lamurit concret si fara dubii lucrurile de mai jos.
Am discutat cu contabili experti, cu juristi, cu alte ONG-uri, am studiat legislatia, si toate raspunsurile au fost diferite, de la un caz la altul.
Va rog daca ma puteti ajuta cu o opinie, daca se poate si referinta legislativa.
As dori sa stiu cum se transpune in practica, in documentele pe care le emite un ONG, legislatia aferenta sponsorizarii.
1. Un ONG, doneaza bani in numerar unui caz social / umanitar.
Ce documente justificative emite ONG-ul?
a. contract / act de donatie in numerar?
b. proces verbal de predare primire a banilor?
c. Contract de sponsorizare?
d. Contract de mecenat?
2. Un ONG doneaza unei persoane fizice alimente. ONG-ul le cumpara pe factura. Ce documente justificative face ONG ca a donat alimentele:
a. Proces verbal de predare primire in care specifica valoarea bunurilor, cantitatea si le enumera?
b. Contract / act de donatie in care specifica valoarea bunurilor, cantitatea si le enumera?
c. Contract de sponsorizare in care specifica valoarea bunurilor, cantitatea si le enumera?
d. Contract de mecenat in care specifica valoarea bunurilor, cantitatea si le enumera?
3. In contextul exemplelor de mai sus, darul manual, spune legislatia, daca este intr-o valoare de pana la 25.000 de lei, nu trebuie facut in forma autentica.
Intra cele doua exemple de mai sus, in categoria darului manual?
4. Contractul de sponsorizare, mai mare de 25.000 de lei, intre un ONG si o persoana fizica, trebuie autentificat la notar?
Va rog mult sa ma ajutati un un raspuns la intrebarea de mai jos.
Doresc sa infintez un ONG, impreuna cu parintii mei cu scopul de a avea activitati caracteristice ong-urilor.
In acelasi timp, sotia mea va infinta un SRL, la care va fi asociat unic, si se va ocupa de vanzari / comert.
ONG-ul se va asocia prin participatiune cu SRL-ul.
Astfel incat, ONG-ul va contribui cu aportul banesc la activitatea economica, iar SRL-ul se va ocupa de partea de administrare si derulare a activitatii economice, putand sa puna la dispozite in mod gratuit/ comodat, si un spatiu.
In final, in cazul unui profit, ONG-ul va primi 40% iar SRL-ul 60%.
In acest context, daca ONG-ul se va asocia prin participatiune cu SRL,cele doua vor deveni persoane afiliate? Exista un conflict de interese aici?
Daca ONG-ul si SRL nu factureaza intre ele prestari de servicii si in comun realizeaza activitate economica, impartind la final profitul, intra sub incidenta Legii Preturilor de Transfer???