avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Activitate Pufan

Activitate Pufan

Răspuns la discuția Loc de muncă.
Cornel Vasile a scris:

Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Puteti ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a felului muncii.

Sunt calificat ca Lăcătuș mecanic la un depozit de Carburanți (32 ani vechime).Suntem pe orgranigrama,un Lăcătuș, un Electrician ,si un necalificat.Loc de muncă în regie nu acord.Obiectul muncii, descărcare,încărcare, manevrare uleiuri,si alte produse petroliere.
Este adevărat că nu se muncește
Non stop,sunt zile mai usoare si zile mai aglomerate. Întrebare :din acest motiv seful meu ,poate decide să merg pe calea ferată ca lucrător cale ferată (tirnacop, lopata,ca necalificat)Este legal,sau abuz.Vă mulțumesc .Dacă acest principiu merge la muncitori calificați, de ce nu ar merge si la sefi care stau de multe ori pe calculatoarele si nu muncesc consecutiv. Atunci în timpi morți ar pute face si alte munci)ex (curățenie în birouri)Va multumesc.
Au fost trei depozite, unul sa desființat, unul si a redus activitatea.Personalul sa redus,mai sunt 12persoane.Majoritatea sunt persoane necalificate (femei)care au fost manipulante marfă. Patru bărbați calificați. Din cele trei depozite 1 a rămas funcțional (dep.Carburanți ).Acolo lucrează doi dintre băieți calificați (lăcătuș si electician).Restul de personal a fost dus în marea majoritate la muncă pe calea ferată, femei şi bărbați chiar calificați. Este legal ca sa se ducă la calea ferată cînd Au altă încadrare. În situația creată Sefa care este peste noi a creat premiza (manipulind oameni cu nemutumirea că ei merg la calea ferată )de ce nu ar merge si cei calificați de la dep.Carburanți. Menționez că salariul meu de calificat cu peste 33 ani vechime este ca la un necalificat.Întreb poate să ma ia la calea ferată, pe motiv ca nu avem permanent (8ore consecutive )de muncă? Calea ferată a devenit ca batalion disciplinar,dacă nu îi place ceva sefului,direcția calea ferată, e corect,legal?Menționez dep. Carburanți este operațional. In fisa postului pe care o am răspund de instalații, si manevrarea licidelor.Astept raspuns.Vă mulțumesc.
Multumesc.
La serviciul meu am primit drept de semnătura (specimen semnătură )pt bonurile de consum materiale in intreprindere .Pe aceleas bonuri semna si sefa,dar au fost momente cînd mia semnat cu semnătura mia fără permisiunea mea.Mia folosit semnătura. Cit de grav este (ilegal)?Marfa sa dusss.......Vă mulțumesc.