avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Activitate PG67

Activitate PG67

Răspuns la discuția Succesiune
Multumiri si dumneavoastra pentru amabilitate si promptitudine!

Deci la ora actuala situatia se prezinta astfel:

50%-partea tatalui
50%/3 mostenitori = 16.66% partea fiecaruia
1 frate a renuntat la cei 16.66% cuveniti ,drept urmare acestia se impart intre tata si celalalt frate:

50%+16.66%+8.66% = 75% - partea tatalui
16.66%+8.66% = 25% - partea fratelui
E un calcul corect sau pierd ceva din vedere?

raluk0207 a scris:

Testamentul este reglementat in Codul civil roman de la Cuza incoace. Insa in situatia dvs nu va ajuta.
Nimeni nu va poate garanta vreodata ca un act nu poate fi "atacat" instanta. Daca in final va avea sau nu sorti de izbanda, asta e partea a doua...
Fiecare cetatean este liber sa se adreseze justitiei.
Donatia, ca si testamentul sunt acte supuse reductiunii. In sensul ca daca tata doneaza toata averea unui singur fiu, iar celalalt ramane fara absolut nimic, poate solicita reductiunea acelei donatii, pana la reintregirea rezervei succesorale, care i s-ar cuveni.
In cazul dvs, rezerva succesorala a unui copil este de 1/4.
Or tata nu doneaza tot, ci doar cota mostenita de la mama. Deci mai ramane jumatatea lui din bunuri.
Apoi, presupunand ca ar dona tot (adica 5/8) unui singur copil, in practica "atacatul" donatiei se finalizeaza prin obligarea fratelui care a primit donatia sa achite celuilalt o suma de bani reprezentand contravaloarea cotei care a fost incalcata. Dar actul in sine nu va fi desfiintat.

Răspuns la discuția Succesiune
Multumesc,doamna avocat!
Din pacate inteleg ca nu se poate face la momentul actual nimic ( nu se pune problema unei vanzari) , orice actiune de genul celor mentionate de mine fiind lovite de nulitate in cazul in care celalalt frate contesta donatia!
Gresesc?

Cornelia Dayes a scris:

Donatia este supusa reductiunii, in sensul ca ceea ce trece peste cotitatea disponibila se aduna la bunurile de impartit intre mostenitorii rezervatari. In situatia unei vanzari pentru bani (nu obligatii de intretinere, etc) nu se mai face aceasta reductiune. Parintele vanzator ar trebui sa aiba discernamant la momentul vanzarii evident.

Răspuns la discuția Succesiune
Inteleg , dar acest act de donatie poate fi atacat de catre frate dupa decesul tatalui?Pentru ca tatal a fost de accord sa renunte si la toata proprietatea in favoarea unuia dintre frati dar , din cate stiu , in Romania nu este reglementata o lege a testamentului!
Unii notari au avansat aceste posibilitati (vanzare sau donatie) , dar niciunul nu a dat asigurari ca aceasta donatie nu poate fi contestata si desfiintata de catre celalalt frate in instanta!

raluk0207 a scris:

La stadiul actual, in care tatal a ramas mostenitor dupa mama, in calitate de sot supravietuitor, nu mai poate renunta.
Poate sa transmita cota respectiva printr-un contract fie de vanzare cumparare (daca fiul ii achita pretul ) fie de donatie.

Răspuns la discuția Succesiune
Nu stiu exact cum este formulat in act ( o sa-l scanez si il trimit) , stiu doar ca unul dintre frati a declarat la momentul respectiv la notariat ca nu are pretentii la cota cuvenita din partea mamei decedate , acum nu am idee daca acea parte s-a impartit intre tata si celalalt frate sau doar catre frate , cert este ca acum tatal , ar dori , in masura in care este posibil , legal si neatacabil , sa renunte la partea sotiei decedate in favoarea unui singur frate , ramanand ca dupa decesul sau sa se dezbata succesiunea doar pentru cei 50% ramasi din masa succesorala!
Multumesc!

Cornelia Dayes a scris:

Parintele mostenitor poate dispune de bunurile primite prin succesiune prin orice acte doreste in timpul vietii sau acestea se vor regasi in masa succesorala dupa deces si se vor imparti celor care il mostenesc. Aceasta fiind regula de baza. Cred ca trebuie sa fiti mai explicit daca nu raspunde la intrebarea dvs

Discuție Succesiune
Speta:
Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani!
Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2)
Unul dintre frati a renuntat la partea cuvenita in favoarea celuilalt frate acum 23 de ani!
Intrebari:
1.Parintele mostenitor mai poate renunta acum la partea cuvenita de la parintele decedat in favoarea unuia dintre frati!
2.Parintele mostenitor poate renunta la partea cuvenita de 50% in timpul vietii in favoarea unuia dintre frati sau in favoarea amandurora?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Obligatiile tertului poprit
romibaro a scris:

puteti plati pensia de bunavoie, fara a fi necesara executarea silita si implicit infiintarea popririi. angajatorul nu poate fi obligat de catre debitor sa infiinteze poprire.


Multumesc!
In urma hotararii judecatoresti copilul major a primit in continuare si in aceleasi conditii drepturile avute pana la majorat,hotararea fiind adusa la cunostinta angajatorului dupa trecerea perioadei in care putea fi atacata cu cererea expresa de a infiinta de indata poprirea!
Acest lucru nu s-a intamplat si am ajuns sa fiu executat silit pentru suma de 8000 lei,executorul taxand aceasta actiune cu 1800 lei pentru recuperarea sumei dar nesolicitand si infiintarea popririi in continuare!
Ce pot intreprinde in aceste conditii,suma este enorma iar actiunea nedreapta,nu am refuzat sa-mi exercit obligatiile parintesti si am asteptat instituirea popririi de catre angajator,exact ca in momentul 2005 cand am inceput sa platesc pensia de intretinere!?
Multumesc anticipat pentru pareri si sfaturi pertinente!