Buna ziua,
Din pacate art.139 din aceasta lege nu mentioneaza daca venitul brut realizat se raporteaza la venitul brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat sau la cel furnizat de INS, pentru perioada de dinainte de 01.09.2024, iar articolul 85 (7) nu precizeaza daca prevederea se aplica si pentru perioada de dinainte de 01.09.2024.
DIN ARTICOLUL MAI SUS MENTIONAT NU REIESE RASPUNSUL LA INTREBARE, AS PREFERA SA SE RASPUNDA LA OBIECT......
Buna ziua,
Pentru cei care se pensioneaza dupa data de 01.09.2024, cum se calculeaza punctajul lunar pentru perioada de dinainte de intrarea in vigoare a legii 360/2023, se raporteaza venitul brut la salariul mediu brut calculat de INS asa cum se intampla inainte de noua lege a pensiilor sau venitul brut se va raporta la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat din anul respectiv, asa cum precizeaza Legea 360/2023 ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns,
Sorin Rosca
Buna ziua,
Dl Vasile revenind la solicitarea dvs, la raspunsul pe care mi l ati dat, la “postul “ intitulat grupa II de munca, precizez ca momentan vechimea in munca a sotiei este de 36 de ani, din care 13. ani si 4 luni in grupa II de munca, fiind nascuta in 03.03..1969.. Intrebarea era cand se poate depune dosarul de pensie avand in vedere ca a nascut si un copil
Multumesc!
Buna ziua,
Spuneti mi va rog cu cate luni la an se reduce varsta de pensionare pentru cei care au lucrat in grupa II de munca inainte de aprilie 2001 conform Legii 360/2023 ,avand in vedere ca tabelul 1 din acesta lege specifica doar conditiile deosebite, nu si grupa II de munca, spre deosebire de tabelul 2 unde se precizeaza atat conditiile speciale cat si echivalentul lor inainte de 2001 ( grupa I ) ?
Reducerea se aplica scazand lunile cuvenite din varsta standard de pensionare pe care o prevede legea, de exemplu pentru femei, sau din momentul in care se implinesc conditiile de pensionare datorita muncii in grupa II ? Intreb pt sotia mea care a lucrat 13 ani si 4 luni in grupa II de munca intre 1987 si 2001, fiind nascuta in 1969, practic cand ar trebui sa si depuna dosarul, avand in vedere ca a nascut si un copil, conform noii legi ?
Va multumesc anticipat,
Sorin
Buna ziua,
Spuneti-mi va rog ce penalizare exista daca ies la pensie la 62 de ani , voi avea 43 de ani vechime, exclusiv armata ? Pana la modificarea legii cei care aveau 43 de ani vechime nu aveau nicio penalizare, acum am inteles ca se penalizeaza acest lucru. ?
Va multumesc !
V-as ruga sa-mi raspundeti si in cazul femeilor, practic ma interesa pentru sotie...
( grupa a II a de munca, inainte de 2001, 13 ani si 4 luni,cu cati ani se pensioneaza mai devreme?)
Va multumesc!
Buna ziua,
Spuneti-mi va rog cu cati ani pot iesi mai devreme la pensie, fara penalizare, in conditiile in care am lucrat in grupa a II a de munca, inainte de 2001, 13 ani si 4 luni de zile ? Am inteles ca grupa II de munca este asimilata cu lucrul in conditii deosebite, dar pentru cei care au avut grupa dupa 2001 se calculeaza altfel...
Va multumesc,
Sorin Rosca
Infractiunea comisa inainte de intrarea in vigoare a noului cod penal beneficiaza de prescriptia cuprinsa in vechiul cod penal sau din noul cod penal, avand in vedere ca in noul cod, termenele de prescriptie sunt mai mici ?