Buna ziua,
Sunt un stundent in varsta de 19 ani si de curand mi-a venit o idee de business pe care as putea sa o pun in practica in decursul acestui an. Acest lucru implica cumpararea angro a anumitor produse si revanzarea acestora cu amanuntul.
Problematicile de care am dat inca din prima clipa reprezinta infiintarea unei societati. Procesul infiintarii unui PFA/SRL nu mi se pare in sine complicat, dar m-am "blocat" la notiunea de microintreprindere. De ce? Pentru ca tot ceea ce gasesc online despre aceasta forma de societatea sunt conditiile care trebuiesc indeplinite pentru transformarea unei societati in microintreprindere. Din asta eu deduc ca e implicit necesar ca mai intai sa infiintezi un PFA/SRL a carui activitatea trebuie sa se desfasoare pe parcursul unui an, reusind doar la finalul anului curent sa vezi daca este posibil sau nu sa devii microintreprindere.
De asemenea, daca "sediul" societatii urmeaza sa fie casa in care locuiesc, principala mea activitate fiind in special in mediul online (deci vanzand produsele online si expedindu-le prin curier) este vreo problema in acest sens?
Pe scurt, ma intereseaza concret detalii despre statutul de microintreprindere si mai exact daca este necesar ca inainte sa desfasori activitatea sub statutul de SRL/PFA pentru ca mai tarziu sa poti deveni microintreprindere.
De asemenea, imi doresc sa cunosc si detalii legate de faptul ca sediul social ar fi propria locuinta, unde ar ajunge bunurile si de unde ulterior ar fi expediate, respectiv care sunt cerintele care ar trebui sa le indeplinesc (ex. un garaj special amenajat pentru produse cu o invetariere riguroasa etc).
Va multumesc mult pentru timpul acordat si astept cu nerabdare lamuririle dumneavoastra!
Multumesc pentru raspuns. Dar tot mai am o nelamurire: pentru protejarea unui site iti cumperi domeniu, dar pentru protejarea unei aplicatii mobile (de la concept la practica)? In cazul acesta ce e de facut? Inregistrarea ideii la ORDA?
Proiectul e mai mult o idee pe care vreau sa o pun in practica, fara a castiga vreun ban din el (cel putin in faza initiala).
De ce as fi nevoit sa platesc 1.500 de RON pentru a fi sigur ca nu-mi va fi furata munca daca eu oricum nu castig bani din ea?
In exemplul dumnitale, o afacere are nevoie de un contabil deoarece el gestioneaza partea financiara a firmei. Daca munca ma nu implica venituri, de ce as avea nevoie de asa zisul contabil?
Si totusi, sa zicem ca pana la urma imi inregistrez marca. Din cate am inteles este nevoie de niste documente etc. Ce fel de documente as putea procura OSIM-ului daca eu nu am o firma inregistrata etc.?
Imi doresc de multa vreme sa incep un proiect, iar acest proiect include un site (domeniu .com) si o aplicatie de mobil. Problema sta in felul urmator: o data cumparat domeniul, toate bune si frumoase, dar numele in sine, marca, cu ea cum ramane? Din cate am inteles eu, marca ar trebui inregistrata la OSIM. Nedumerirea mea principala este legata de procedeul acestei inregistrari. Din cate am vazut pe site-ul celor de la OSIM, este necesara achitarea unei taxe de ~1.500 de RON. Mie unul mi se pare o suma nejustificata (mai ales ca ca informatiile clare sunt destul de putin pe site-ul dansilor), in ideea in care proiectul pe care incerc sa il pun pe picioare va functiona doar in mediul online, neavand o firma inregistrata in Romania sau vreun sediu social etc.
Mai pe scurt, as vrea sa stiu ce e de facut. Sa incep proiectul fara sa-mi fac griji de probleme legale (inregistrarea marcii)? Daca nu, as vrea sa aflu detalii concrete legate despre aceasta inregistrare (tinand cont ca eu nu am nimic concret in momentul de fata, hartogarie etc).