avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Activitate marius90210

Activitate marius90210

1.Domnilor avocati problema dumneavoastra nu e domnul Bota ci procurorii si judecatorii care nu l-au condamnat. Dar pentru ca ei sa faca acest lucru dumneavoastra cu profesionalism trebuia sa demonstrati vinovatia lui si a oamenilor care fac parte din aceste barouri . Timp de aproximativ 6 ani nu s-a reusit acest lucru oare de ce.
2.Referitor la greselile gramaticale.Cand spui ca un om a gresit nu e de ajuns trebuie sa demonstrezi cine stie poate asa i se vor deschide ochii si va invata ceva daca are ce.Si inca ceva multi citesc carti dar putini inteleg rezumatul (cu referire la cei care au mintea odhnita).
3.Referitor la tonalitate. Am adoptat si eu tonalitatea pe care am const. pe forum. De exemplu cineva il prezenta pe domnul Bota si pe oamenii lui ca pe niste analfabeti ei bine nu-i chiar asa .Toti au o licenta in drept unii chiar si doctorat si mai aveau si ochii deschisi cand vorbea domnul Cerveni in Parlament.
4.Cea mai buna aparare e atacul. Acest razboi in ghilimele spus nu se va castiga pe forum sa speram ca de aici vor pleca voinicii la lupta.
5.Cum va explicati ca domnul Bota a pierdut la C.E.D.O. iar procurorii, judecatorii, tot nu l-au condamnat.
6.Mult noroc si succes, dar nu ca cel avut pana in prezent.
7.Scuze daca am deranjat pe cineva.
Stiti cum sta problema "CAINELE MOARE DE DRUM LUNG SI PROSTUL DE GRIJA ALTUIA" .Si stiti de ce ? Pentru ca unii dintre cei care au comentat aceast fenomen daca il pot numi asa parca nici nu au terminat facultatea de drept deoarece,le lipseste logica juridica si unele principii din diferite ramuri ale dreptului.
In maxim 2 luni va aparea pe piata un studiu sub ingrijirea unei fundatii care va demonstra prin scurte interviuri ca mai mult decat majoritatea, profesorilor din cadrul fac. drept : IASI, BUCURESTI, CLUJ TIMISOARA, nume mari in ale dreptului, nu considera un pericol acest fenomen numit Bota, ba mai mult ...
Cei care intradevar sunt avocati de renume nu de duzina nu-si fac probleme cu privirea la aparitia acestui Barou probleme isi fac tatele care nu au de lucru.
Ce ati face daca a-ti practica avocatura in Anglia, sistemul anglo-saxon, acolo lucrurile stau altfel cu privire la barouri,avocatura,profesionalism,fata de avocatura cu cai de lemn de la noi,asa ca mai ganditiva si la alte sisteme de drept macar acuma daca in timpul fac. nu a-ti studiat dreptul comparat.
morala : stiutorii de carte muncesc nu au timp de stat pe marginea santului
Răspuns la discuția Consilieri juridici VS avocati
Vai cat de multa dreptate ai , si eu cam sunt de aceeasi parere .
Multi sunt cei care simt acest lucru dar nu au curaj sa spuna.
Răspuns la discuția Consilieri juridici VS avocati
HA, ha, ha ia ascultati un pic: in Franta intre avocati si consilieri juridici exista aceeasi problema care exista si in momentul de fata la noi,dar ei sunt cu adevarat europeni si stiu cei aia cocurenta si mai stiu sa-si rezolve si problemele fata de noi care imi pare rau dar nu suntem europeni nici macar cu numele, de ce spun acest lucru...
La 31 decembrie 1990 apar doua legi in Franta care pun capat disputei si anume legea 90-1258 si 90-1259 , inainte de aceste legi consilieri erau considerati braconieri ai dreptului chiar si la ei ,dar problema e ca ei ,francezii stiu sa se descalte , destepte mai repede ca noi ,sunt si alte explicatii dar ...
Mai e o problema si anume dupa cum se stie consilierul juridic nu are de a face cu personele fizice , numai cu persoanele juridice , dar AVOCATII oare pot sa reprezinte o persoana juridica ? ei aici e aici , adica TU NU VII IN CURTE LA MINE DAR EU SUNT AVOCAT POT SA VIN IN CURTE LA TINE SAU toti suntem egali dar unii sunt mai egali decat altii.
Si inca ceva cum se motiveaza acesta lipsa de respect a legiutorului nostru fata de aceasta profesie , simplu ei la randul lor sunt avocati , dar oare aici nu apare un conflict de interese ?
Mai sunt si altele dar sa-i lasam sa zaca in prostia lor ? poate ca nu , bravo lui Bota ASA PROST CUM IL CRED EI , DAR LE-A BAGAT MORTUL IN CASA.
Pt. cei care intra pe acest forum si stiu sa aiba simtul dialogului ii rog sa-mi spuna si mie la ce cred ei ca ar putea duce o eventuala alianta a consilierilor j. cu aripa Bota oare nu cumva vor fi zdruncinate scaunele DOMNILOR ,sau va fi sfarsitul ...=D>
Răspuns la discuția baroul lui POMPILIU BOTA
men coldea666,ma intereseaza subiectul Bota ,cate ceva stiu eu dar as vrea sa stiu mai mult,mai exact la ce te-ai referit cand ai spus...Din primul raspuns al administratorului de site rezulta evident ca tine cu ursu!
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
Decizia nr. 268 art.24 ... ai 2 ani la dispozitie sa cauti pe cineva sa-i dai spaga ca sa te ia stagiara ...draguti baieti nu???=D>
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
IERI pe www.unbr.ro la cap. tematica ,bibliografie, subiecte era altceva iar acum e altceva ...cine stie ce va fi pana la examen poate il dam cu Base...=D>
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
IA UN PIC DE ATENTIE...AVEM TOTUSI SUBIECTE UNICE INTR-UNFEL ANUME


UNIUNEA NAŢIONALÃ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA
CONSILIUL UNIUNII






HOTÃRÂREA NR. 275


Art. 1 - În conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1), art. 63 lit. h) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.113 din 6 martie 2001 astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 255/2004 privind modificarea şi completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.559 din 23 iunie 2004, (denumită în continuare Lege) şi art. 33 – 36 din Statutul profesiei de avocat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 13 ianuarie 2005 astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 10 din 29 iunie 2007 a Congresului avocaţilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 511 din 31 iulie 2007, art. 14 alin. (2) din Regulamentul–cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat şi a examenului de obţinere a titlului profesional de avocat definitiv, publicat pe website-ul www.unbr.ro,
Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, hotărăşte:


Art. 1 – (1) Examenul de primire în profesia de avocat sesiunea noiembrie 2007 se va desfăşura începând cu data de 26 noiembrie 2007 la următoarele cinci materii de examen:
- organizarea şi exercitarea profesiei de avocat;
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
Art. 2 – Examinarea candidaţilor se face prin susţinerea unor probe orale şi a cel puţin trei probe scrise.

Art. 3 - Tematica examenului şi bibliografia sunt prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art. 4 - Subiectele de examen sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. 5 – În aplicarea Regulamentului–cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat şi a examenului de obţinere a titlului profesional de avocat definitiv, Comisiile de elaborare a subiectelor de examen vor grupa subiectele fiecărei materii de examen în bilete de examen în raport de criteriile metodologice stabilite de comisiile de examen.
La probele scrise vor fi elaborate baremurile de evaluare şi de notare exclusiv pentru subiectele de examen incluse în biletul de examen ales pentru susţinerea fiecărei probe.

Art. 6 – Modelul cererii de înscriere la examen prevăzut la art. 4 alin. (4) din Regulamentul–cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat şi a examenului de obţinere a titlului profesional de avocat definitiv, este prevăzut în anexa nr. 3.

Art. 7 - Prezenta hotărâre şi anexele acesteia se publică pe website-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (www.unbr.ro) şi se comunică barourilor.

Art. 8 - Prezenta hotărâre a fost adoptată de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România în şedinţa din 22 septembrie 2007.


P R E ª E D I N T E ,

Av. Dr. Gheorghe FLOREA
























ANEXA NR. 1

TEMATICA DE EXAMEN ªI BIBLIOGRAFIA


I. ORGANIZAREA ªI EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT
1. Principiile şi regulile fundamentale ale exercitării profesiei de avocat.
2. Primirea în profesia de avocat.
3. Incompatibilităţi, interdicţii şi nedemnităţi privind profesia de avocat.
4. Activitatea profesională a avocatului.
5. Asistenţa judiciară.
6. Relaţiile dintre avocat şi client.
7. Relaţiile dintre avocaţi.
8. Soluţionarea litigiilor dintre avocaţi.
9. Formele de exercitare a profesiei de avocat.
10. Modalităţile de exercitare a profesiei de avocat.
11. Drepturile şi îndatoririle avocaţilor.
12. Regulile de deontologie profesională ale exercitării profesiei de avocat.
13. Tabloul anual al avocaţilor.
14. Transferul, suspendarea şi încetarea calităţii de avocat.
15. Răspunderea disciplinară a avocaţilor.
16. Pregătirea şi perfecţionarea profesională a avocaţilor.
17. Sistemul de asigurări sociale al avocaţilor.
18. Exercitarea profesiei de avocat în România de către avocaţii care au obţinut calificarea profesională în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.
19. Organele profesiei de avocat.

BIBLIOGRAFIA:
1. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificările şi completările ulterioare;
2. Statutul profesiei de avocat, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 45 din 13 ianuarie 2005, modificat şi completat prin Hotărârea Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 10/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 511 din 31 iulie 2007;
3. Codul deontologic al avocaţilor din Uniunea Europeană, adoptat de Consiliul Barourilor din Uniunea Europeană (CCBE) în Sesiunea Plenară din 28 octombrie 1998 şi modificat în Sesiunile Plenare din 28 noiembrie 1998 şi 6 decembrie 2002, publicat pe site-ul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (www.unbr.ro), aplicat în România ca fiind Codul deontologic al avocaţilor din România conform Hotărârii Congresului avocaţilor din 19–20 iunie 1999.


II. DREPT CIVIL
A. TEORIA GENERALÃ
1. Raportul juridic civil. Definiţie. Caractere. Elemente (subiecte, conţinut, obiect).
2. Actul juridic civil. Noţiune şi clasificare. Capacitatea de a încheia actul juridic civil. Consimţământul. Obiectul actului juridic civil. Cauza (scopul) actului juridic. Forma actului juridic civil. Modalităţile actului juridic civil (termenul, condiţia, sarcina). Efectele actului juridic civil. Nulitatea actului juridic civil.
3. Prescripţia extinctivă. Definiţie, reglementare, natură juridică şi delimitare faţă de alte instituţii. Efectul prescripţiei extinctive. Domeniul prescripţiei extinctive. Termenele de prescripţie extinctivă. Cursul prescripţiei extinctive (început, suspendare, întrerupere, repunere în termen).

B. PERSOANELE
1. Identificarea persoanei fizice. Noţiune şi natura juridică a atributelor de identificare. Numele. Domiciliul şi reşedinţa. Starea civilă.
2. Capacitatea civilă a persoanei fizice. Noţiune. Capacitatea civilă de folosinţă. Capacitatea civilă de exerciţiu.
3. Persoana juridică. Noţiune, enumerare şi clasificare. Elementele constitutive. Capacitatea civilă a persoanei juridice. Identificarea persoanei juridice. Înfiinţarea, reorganizarea şi încetarea persoanelor juridice.

C. TEORIA DREPTURILOR REALE
1. Teoria generală a proprietăţii. Definiţia şi caracterele dreptului de proprietate; proprietatea publică şi proprietatea privată. Exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
2. Regimul juridic al bunurilor imobile (terenuri şi construcţii) proprietate privată.
3. Modalităţile juridice ale dreptului de proprietate.
4. Apărarea dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale.
5. Posesia şi efectele sale.
6. Dezmembrămintele dreptului de proprietate.
7. Accesiunea (incorporaţiunea) şi uzucapiunea (prescripţia achizitivă) – moduri de dobândire a dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale.
8. Publicitatea imobiliară.



D. TEORIA GENERALÃ A OBLIGAŢIILOR
1. Noţiunea, elementele şi clasificarea obligaţiilor
2. Contractul – izvor al obligaţiilor. Noţiune şi clasificare. Încheiere. Efectele contractului. Efecte specifice (speciale) ale contractelor sinalagmatice.
3. Gestiunea de afaceri (Gestiunea intereselor altei persoane). Plata lucrului nedatorat. Îmbogăţirea fără justă cauză.
4. Fapta ilicită cauzatoare de prejudicii, izvor al obligaţiilor (Răspunderea civilă delictuală). Noţiune, principii şi funcţii. Delimitarea răspunderii civile delictuale de alte forme de răspundere juridică. Răspunderea pentru fapta proprie. Răspunderea pentru fapta altei persoane. Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale. Răspunderea pentru ruina edificiului. Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri în general.
5. Efectele obligaţiilor. Executarea directă (în natură) a obligaţiilor. Executarea indirectă a obligaţiilor (executarea prin echivalent).
6. Acţiunea oblică (indirectă sau subrogatorie). Acţiunea revocatorie (pauliană).
7. Transmisiunea şi transformarea obligaţiilor. Cesiunea de creanţă. Subrogaţia în drepturile creditorului. Novaţia. Delegaţia.
8. Stingerea obligaţiilor. Compensaţia. Remiterea de datorie.
9. Obligaţii plurale.
10. Garantarea obligaţiilor. Fidejusiunea. Dreptul de retenţie. Garanţiile reale mobiliare. Ipoteca. Privilegiile speciale imobiliare.

E. CONTRACTE SPECIALE
1. Contractul de vânzare-cumpărare.
2. Contractul de donaţie.
3. Contractul de locaţiune.
4. Contractul de arendare.
5. Contractul de antrepriză.
6. Contractul de mandat.
7. Contractul de depozit.
8. Contractul de societate civilă.
9. Contractul de rentă viageră.
10. Contractul de întreţinere.
11. Contractul de tranzacţie.
12. Împrumutul de folosinţă şi împrumutul de consumaţie.
13. Contractul de asigurare.


F. SUCCESIUNI
1. Reguli generale privitoare la moştenire. Caracterele generale ale transmiterii moştenirii. Deschiderea moştenirii. Condiţiile generale ale dreptului la moştenire.
2. Moştenirea legală. Condiţiile dreptului de moştenire legală. Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii şi excepţiile de la aceste principii. Dreptul de moştenire al rudelor defunctului. Drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor.
3. Moştenirea testamentară. Noţiunea de testament. Condiţii de validitate. Testamentul autentic. Legatul. Limitele dreptului de dispoziţie asupra moştenirii.
4. Transmisiunea moştenirii (inclusiv împărţeala de ascendent).


III. DREPT PROCESUAL CIVIL
1. Competenţa. Competenţa generală a instanţelor judecătoreşti (delimitarea faţă de atribuţiile altor instanţe sau autorităţi – în materia controlului de constituţionalitate, în materie electorală, în materia contenciosului administrativ, în materia litigiilor de muncă, în materia exercitării drepturilor şi îndatoririlor părinteşti, în materia publicităţii imobiliare, în materia înregistrărilor actelor de stare civilă). Competenţa materială. Competenţa teritorială. Prorogarea competenţei. Delegarea instanţei. Strămutarea. Excepţia de necompetenţă. Conflictele de competenţă.
2. Capacitatea procesuală, calitatea procesuală şi interesul - condiţii de exercitare a acţiunii civile.
3. Clasificarea acţiunilor civile.
4. Participanţii la procesul civil. Rolul şi poziţia instanţei în procesul civil (art. 128-129 C. proc. civ.). Compunerea şi constituirea instanţei. Incompatibilitatea, abţinerea şi recuzarea. Coparticiparea procesuală. Intervenţia voluntară şi forţată a terţilor în procesul civil. Apărarea în procesul civil. Reprezentarea judiciară (convenţională) a persoanelor fizice în procesul civil. Formele de participare a procurorului la procesul civil.
5. Nulitatea actelor de procedură.
6. Termenele procedurale. Noţiune. Clasificare. Mod de calcul. Durata termenelor procedurale. Decăderea. Repunerea în termen.
7. Cererea de chemare în judecată. Cuprins. Timbrare. Introducerea cererii şi constituirea dosarului. Efectele cererii de chemare în judecată.
8. Întâmpinarea şi cererea reconvenţională.
9. Măsurile asigurătorii. Sechestrul asigurător. Poprirea asiguratorie. Sechestrul judiciar.
10. Citarea şi comunicarea actelor de procedură.
11. ªedinţa de judecată. Prima zi de înfăţişare. Încheierile. Excepţiile procesuale (fără excepţia de neconstituţionalitate). Probele (subiectul, obiectul şi sarcina probei. Reguli comune privind admisibilitatea şi administrarea probelor. Administrarea probelor de către avocaţi. Asigurarea probelor. Proba prin înscrisuri. Proba prin declaraţiile martorilor. Mărturisirea. Expertiza. Prezumţiile). Suspendarea judecăţii. Perimarea. Actele de dispoziţie ale părţilor (renunţarea, achiesarea, tranzacţia). Cercetarea procesului în cazul administrării probelor de către avocaţi.
12. Hotărârea judecătorească. Deliberarea şi pronunţarea. Clasificarea hotărârilor. Redactarea, semnarea şi comunicarea hotărârii. Termenul de graţie. Cheltuielile de judecată. Efectele hotărârii. Execuţia vremelnică. Îndreptarea, lămurirea şi completarea hotărârii. Învestirea cu formulă executorie.
13. Căile de atac. Apelul. Recursul. Contestaţia în anulare. Revizuirea.
14. Proceduri speciale. Procedura necontencioasă. Ordonanţa preşedinţială. Oferta de plată (oferta reală). Procedura divorţului. Acţiunile posesorii. Procedura împărţelii judiciare (partajul judiciar).
15. Executarea silită. Scopul şi obiectul executării silite (art. 3711 – 3718 C. proc. civ.). Modalităţile executării silite. Competenţa şi desfăşurarea activităţii executorilor judecătoreşti. Sesizarea organului de executare (cererea de executare, caracterul creanţelor puse în executare, titlurile executorii, cerinţele pentru ca hotărârea judecătorească să constituie titlu executoriu). Înştiinţarea prealabilă a debitorului. Prescripţia dreptului de a cere executarea silită. Incidente care temporizează sau sting executarea silită (suspendarea, perimarea, existenţa proprietăţii comune asupra bunului urmărit, beneficiul de discuţiune şi beneficiul de diviziune). Contestaţia la executare. Întoarcerea executării silite. Urmărirea silită mobiliară. Poprirea. Urmărirea silită imobiliară. Predarea silită a bunurilor şi executarea altor obligaţii de a face sau de a nu face.



IV. DREPT PENAL

A. PARTEA GENERALÃ

1. Aplicarea legii penale în spaţiu şi timp;
2. Noţiunea, trăsăturile esenţiale şi conţinutul constitutiv al infracţiunii;
3. Actele preparatorii, tentativa, infracţiunea consumată şi infracţiunea epuizată;
4. Unitatea naturală de infracţiune, unitatea legală de infracţiune, concursul de infracţiuni, recidiva şi pluralitatea intermediară;
5. Participaţia penală;
6. Cauzele care înlătură caracterul penal al faptei: aspecte generale, lipsa pericolului social, legitima apărare, starea de necesitate, constrângerea morală, constrângerea fizică, cazul fortuit, iresponsabilitatea, beţia, minoritatea făptuitorului şi eroarea de fapt;
7. Răspunderea penală a persoanei juridice: recidiva în cazul persoanei juridice, concursul de infracţiuni săvârşite de persoana juridică şi pedepsele aplicabile persoanei juridice;
8. Pedepsele principale, pedepsele complementare şi pedepsele accesorii;
9. Individualizarea pedepsei: circumstanţele, suspendarea condiţionată a executării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei la locul de muncă;
10. Răspunderea penală a minorilor: pedepsele aplicabile minorilor şi măsurile educative;
11. Măsurile de siguranţă;
12. Cauzele care înlătură răspunderea penală sau consecinţele condamnării: amnistia, graţierea, prescripţia, lipsa plângerii prealabile, retragerea plângerii prealabile, împăcarea părţilor şi reabilitarea.



B. PARTEA SPECIALÃ

1. Infracţiuni contra persoanei (omorul, omorul calificat, uciderea din culpă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală gravă, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, vătămarea corporală din culpă, lipsirea de libertate în mod ilegal, violarea de domiciliu şi şantajul).
2. Infracţiuni privitoare la viaţa sexuală (violul, incestul şi actul sexual cu un minor).
3. Infracţiuni contra patrimoniului [furtul, furtul calificat, furtul prevăzut de art. 210 C. pen., tâlhăria, abuzul de încredere, înşelăciunea, delapidarea, gestiunea frauduloasă, distrugerea, tulburarea de posesie şi tăinuirea].
4. Infracţiuni contra autorităţii (ultrajul, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sub sechestru).
5. Infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul (abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor, abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, abuzul în serviciu contra intereselor publice, neglijenţa în serviciu, purtarea abuzivă, luarea de mită şi darea de mită, primirea de foloase necuvenite, traficul de influenţă).
6. Infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei (denunţarea calomnioasă, mărturia mincinoasă, omisiunea sesizării organelor judiciare, favorizarea infractorului, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, evadarea, reţinerea sau distrugerea de înscrisuri, arestarea nelegală şi cercetarea abuzivă, supunerea la rele tratamente).
7. Infracţiuni de fals (falsificarea de monede sau alte valori, falsificarea de timbre, mărci sau bilete de transport, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul de înscrisuri sub semnătură privată, uzul de fals, falsul în declaraţii şi falsul privind identitatea).
8. Infracţiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri;
9. Infracţiuni prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale;
10. Infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
11. Infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială (abandonul de familie, relele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului).

V. DREPT PROCESUAL PENAL

1. Principii fundamentale care stau la baza procesului penal în România;
2. Participanţii la procesul penal;
3. Acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal;
4. Competenţa în materie penală; incompatibilitatea şi strămutarea;
5. Probele şi mijloacele de probă în procesul penal (noţiune şi clasificare, obiectul probaţiunii, sarcina probaţiunii, aprecierea probelor şi mijloacele de probă);
6. Măsurile procesuale (măsurile preventive, măsurile de ocrotire, măsurile de siguranţă şi măsurile asiguratorii)
7. Actele procesuale şi procedurale comune (actele procesuale şi actele procedurale, termenele în procesul penal, sancţiunile procedurale penale, cheltuielile judiciare şi amenda judiciară);
8. Urmărirea penală. Obiect, limite, trăsături caracteristice, dispoziţii generale privind urmărirea penală. Competenţa organelor de urmărire penală. Supravegherea exercitată de procuror. Sesizarea organelor de urmărire penală. Desfăşurarea urmăririi penale. Suspendarea urmăririi penale. Soluţiile ce pot fi date pe parcursul sau la terminarea urmăririi penale. Procedura prezentării materialului de urmărire penală. Terminarea urmăririi penale. Trimiterea în judecată. Reluarea urmăririi penale;
9. Plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală;
10. Procedura plângerii prealabile;
11. Judecata în primă instanţă. Principii specifice. Reglementări generale. Judecata în prima instanţă: etapele procesuale ale judecăţii în prima instanţă, structura şi conţinutul hotărârii judecătoreşti;
12. Apelul: hotărâri supuse apelului, titularii apelului, termenul de apel, repunerea în termen şi apelul peste termen, efectele apelului;
13. Recursul: hotărâri supuse recursului, efectele recursului;
14. Contestaţia în anulare şi revizuirea; repararea pagubei în cazul condamnării sau luării unor măsuri preventive pe nedrept;
15. Proceduri speciale (procedura în cauzele cu infractori minori, procedura privind tragerea la răspundere penală a persoanei juridice, urmărirea şi judecarea unor infracţiuni flagrante, procedura reabilitării judecătoreşti);
16. Executarea hotărârilor penale (amânarea şi întreruperea executării pedepsei, înlăturarea sau modificarea pedepsei, contestaţia la executare)

*
* *
În vederea pregătirii la examen, pentru materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal, pot fi consultate cursuri universitare, manuale, tratate, monografii şi orice altă documentaţie în care se tratează tematica menţionată la fiecare materie.
Lucrările de specialitate sau orice altă documentaţie, consultate în vederea pregătirii la examen, se vor aduce la zi, în raport cu modificările legislative intrate în vigoare până la 1 septembrie 2007.





























ANEXA NR. 2

SUBIECTELE DE EXAMEN

SUBIECTE la PROBA: Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat

Activitatea avocatului. Activităţi fiduciare.
Adunarea Generală a baroului. Componenţă. Competenţe. Condiţii de întrunire.
Asistenţa judiciară.
Aspecte procedurale privind modalităţile de primire în profesia de avocat.
Atribuţiile Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
Atribuţiile Preşedintelui Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
Cabinetele individuale de avocat asociate şi grupate. Diferenţieri.
Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Componenţă şi atribuţii.
Competenţele organelor profesiei în ceea ce priveşte anchetarea abaterilor disciplinare şi exercitarea acţiunii disciplinare.
Condiţiile dobândirii calităţii de avocat definitiv.
Condiţiile generale de înscriere în avocatură .
Conflictul de interese. Gestionarea acestui conflict.
Congresul avocaţilor.
Consiliul baroului. Componenţă şi atribuţii.
Contractul de asistenţă juridică. Efecte. Încetare
Contractul de formare profesională iniţială
Decanul baroului. Alegerea şi competenţele decanului. Actele emise de decan în exercitarea atribuţiilor sale.
Deontologia relaţiilor avocaţilor cu clienţii. Iniţierea şi încetarea relaţiilor cu clientul. Conflictul de interese
Deontologia relaţiilor dintre avocaţi. Cooperarea dintre avocaţii din State-membre diferite. Corespondenţa între avocaţi din State membre ale Uniunii Europene diferite
Exercitarea dreptului de a pune concluzii în instanţa de judecată. Condiţii generale şi speciale.
Exercitarea profesiei de avocat în România de către membrul unui barou din altă ţară.
Formele de exercitare a profesiei de avocat.
Formele de exercitare a profesiei de avocat. Cabinetul individual de avocat
Independenţa, autonomia şi libertatea avocatului.
Interdicţii privind exercitarea profesiei de avocat.
Încetarea calităţii de avocat. Cazurile de încetare. Aspecte procedurale. Posibilitatea continuării exercitării profesiei.
Îndatoririle avocaţilor. Fapte ce constituie cazuri de concurenţă profesională neloială
Judecarea acţiunii disciplinare. Căi de atac.
Libertatea contractuală a avocatului. Stabilirea relaţiilor de colaborare cu alţi profesionişti.
Modalităţi de exercitare a profesiei de avocat. Avocatul colaborator şi avocatul salarizat în interiorul profesiei. Regim juridic aplicabil.
Modalităţi de exercitare a profesiei de avocat. Avocatul titular al cabinetului individual şi avocatul asociat.
Modalităţi de primire în profesia de avocat. Dreptul de a solicita primirea în profesia de avocat prin prisma vârstei persoanei solicitante.
Modalităţi de realizare a activităţii avocatului.
Modalităţi de rezolvare a neînţelegerilor dintre avocaţi. Arbitrajul
Modalităţi de rezolvare a neînţelegerilor dintre avocaţi. Medierea
Nedemnităţi şi incompatibilităţi privind exercitarea profesiei de avocat.
Obligativitatea asigurării de răspundere profesională. Condiţii
Ocrotirea prin lege a avocatului în exercitarea profesiei. Răspunderea avocatului pentru susţinerile sale în faţa organelor cu activitate jurisdicţională.
Onorarii. Stabilire. Împărţirea onorariului cu o persoană care nu este avocat. Onorariile pentru recomandare
Onorariul. Criterii şi modalităţi de stabilire. Procedura de soluţionare a contestaţiilor şi reclamaţiilor privind onorariul
Organele de conducere ale Baroului.
Organele de conducere ale Uniunii Naţionale a Barourilor din România.
Organizarea Casei de Asigurări a Avocaţilor din România. Contribuţia avocatului la sistemul de asigurări sociale.
Pactul de quota litis
Pregătirea profesională continuă
Primirea în profesie a persoanelor provenind dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European care sunt autorizate să-şi desfăşoare activităţile profesionale sub titlul profesional corespunzător obţinut într-un stat membru.
Principiile fundamentale care guvernează exercitarea profesiei de avocat.
Principiile şi regulile fundamentale ale exercitării profesiei de avocat.
Protecţia legală a profesiei de avocat. Avocatul ca subiect pasiv al infracţiunii. Avocatul ca subiect activ al tragerii la răspundere penală.
Publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat
Răspunderea disciplinară a avocaţilor. Organizarea şi funcţionarea instanţelor disciplinare
Răspunderea disciplinară a avocaţilor. Reguli de procedură în acţiunea disciplinară
Regimul juridic al secretului profesional.
Relaţiile dintre avocat şi client. Conflictul de interese
Relaţiile dintre avocaţi cu clienţii cu privire la fondurile clienţilor.
Sancţiuni disciplinare. Aplicarea şi executarea acestora.
Secretul profesional. Confidenţialitatea. Diferenţieri.
Societatea civilă de avocaţi. Constituire. Funcţionare.
Societatea civilă profesională cu răspundere limitată. Constituire. Dobândirea personalităţii juridice. Funcţionare.
Stagiul profesional. Durata stagiului. Suspendarea stagiului. Obligativitatea susţinerii examenului de definitivat.
Structura organizatorică a profesiei de avocat. Organele profesiei.
Suspendarea calităţii de avocat. Cazurile de suspendare. Procedura incidentă în cazul suspendării exerciţiului dreptului de a profesa avocatura.
Tabloul avocaţilor. Criterii de întocmire. Conţinut. Condiţiile înscrierii, reînscrierii, menţinerii şi radierii din tabloul anual.
Transferul într-un alt barou. Condiţii şi aspecte procedurale.


SUBIECTE la PROBA: Drept civil
Accesiunea imobiliară artificială.
Actul juridic unilateral ca izvor de obligaţii.
Acţiunea în grăniţuire.
Acţiunea în revendicare imobiliară.
Acţiunea în revendicare mobiliară.
Acţiunile de carte funciară reglementate de Legea nr. 7/1996,republicată.
Capacitatea de exerciţiu restrânsă a persoanei fizice.
Capacitatea de folosinţă şi capacitatea de exerciţiu a persoanei juridice.
Capacitatea succesorală.
Cauza actului juridic civil.
Cesiunea de creanţă.
Circulaţia juridică a construcţiilor proprietate privată.
Circulaţia juridică a terenurilor proprietate privată.
Comparaţie între proprietatea comună pe cote-părţi şi proprietatea comună în devălmăşie.
Condiţiile actului juridic civil. Capacitatea de a încheia actul juridic civil. Obiectul actului juridic civil.
Contractul de rentă viageră.
Contractul de antrepriză.
Contractul de arendare.
Contractul de asigurare.
Contractul de depozit.
Contractul de donaţie. Condiţii de validitate şi efecte.
Contractul de întreţinere.
Contractul de locaţiune.
Contractul de mandat.
Contractul de societate civilă.
Contractul de tranzacţie.
Contractul de vânzare-cumpărare. Obiectul contractului. Obligaţiile vânzătorului. Obligaţiile cumpărătorului.
Contractul de vânzare-cumpărare. Varietăţi de vânzare.
Definiţia, conţinutul şi caracterele dreptului de proprietate.
Domeniul prescripţiei extinctive.
Domiciliul şi reşedinţa.
Dreptul de opţiune succesorală.
Dreptul de proprietate comună pe cote părţi obişnuită sau temporară (noţiune, caractere, exercitare)
Dreptul de proprietate publică.(noţiune, caractere, exercitare)
Dreptul de servitute.
Dreptul de superficie.
Dreptul de uz şi dreptul de habitaţie.
Dreptul de uzufruct.
Drepturile creditorilor asupra patrimoniului debitorilor. Acţiunea revocatorie (pauliană)
Drepturile creditorilor asupra patrimoniului debitorului. Acţiunea oblică ( indirectă sau subrogatorie ).
Drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor.
Efectele actului juridic civil. Principiile efectelor actului juridic civil.
Efectele împărţelii moştenirii. Obligaţia de garanţie între copărtaşi.
Efectele nulităţii actului juridic.
Excepţia de neexecutare a contractelor sinalagmatice.
Executarea directă (în natură) a obligaţiilor.
Executarea indirectă a obligaţiilor (executarea prin echivalent).
Exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Noţiune. Obiect. Efecte.
Forma actului juridic civil.
Garantarea obligaţiilor. Dreptul de retenţie.
Garantarea obligaţiilor. Fidejusiunea.
Garantarea obligaţiilor. Ipoteca
Gestiunea de afaceri (gestiunea intereselor altei persoane ).
Îmbogăţirea fără justă cauză.
Împărţeala de ascendent.
Împărţeala moştenirii. Noţiune, condiţii, obiect şi forme.
Împrumutul de consumaţie ( propriu-zis).
Împrumutul de folosinţă.
Începutul prescripţiei extinctive.
Începutul şi conţinutul capacităţii de folosinţă a persoanei fizice.
Încetarea capacităţii de folosinţă a persoanei fizice.
Încetarea persoanei juridice. Dizolvarea.
Înscrierile în cartea funciară, reglementate de Legea nr. 7/1996, republicată.
Întreruperea prescripţiei extinctive (noţiune, cauze, efecte).
Legatul. Noţiune şi clasificare. Ineficacitatea legatelor.
Limitele dreptului de dispoziţie asupra moştenirii. Oprirea pactelor asupra unei moşteniri nedeschise. Oprirea substituţiilor fideicomisare.
Lipsa capacităţii de exerciţiu a persoanei fizice.
Modalităţile actului juridic civil. Termenul, condiţia şi sarcina.
Nulitatea absolută a actului juridic civil. Cauze şi regim juridic.
Nulitatea relativă a actului juridic civil. Cauze şi regim juridic.
Numele (noţiune, caractere juridice, dobândire).
Obligativitatea contractului între părţile contractante şi principiul relativităţii efectelor contractului. Excepţii reale de la principiul relativităţii efectelor contractului.
Obligaţiile solidare.
Petiţia de ereditate.
Plata lucrului nedatorat.
Posesia şi efectele sale.
Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii şi excepţiile de la aceste principii
Proprietatea comună pe cote-părţi forţată şi perpetuă.
Proprietatea publică. Bunurile care formează obiectul proprietăţii publice.
Publicitatea imobiliară. Noile cărţi funciare reglementate de Legea nr. 7/1996, republicată. Principiile noilor cărţi funciare.
Raportul donaţiilor.
Răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie.
Răspunderea comitentului pentru fapta prepusului.
Răspunderea părinţilor pentru fapta copiilor minori.
Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale.
Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri în general.
Reducţiunea liberalităţilor excesive.
Reorganizarea persoanei juridice.
Repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
Rezerva succesorală şi cotitatea disponibilă. Moştenitorii rezervatari.
Rezoluţiunea şi rezilierea contractelor.
Riscul contractului.
Simulaţia.
Starea civilă ( noţiune, reglementare, delimitare, caractere juridice ).
Subrogaţia în drepturile creditorului prin plata creanţei.
Suspendarea prescripţiei extinctive (noţiune, cauze, efecte).
Testamentul autentic.
Testamentul olograf.
Transmisiunea activului şi pasivului moştenirii.
Uzucapiunea.
Viciile de consimţământ.





SUBIECTE la PROBA: Drept procesual civil
Achiesarea.
Actele de procedură: noţiune, condiţii de valabilitate, sancţiuni procesuale.
Acţiunea civilă. Clasificarea acţiunilor civile
Acţiunea în constatare. Definiţie, reglementare, condiţii de admisibilitate.
Acţiunile petitorii şi posesorii (asemănări şi deosebiri)
Admiterea şi administrarea probei cu înscrisuri
Apelul. Noţiune, obiect, subiecte, cauza apelului, termen de declarare
Aprecierea probelor în procesul civil.
Arătarea titularului dreptului
Calitatea procesuală - condiţie cerută pentru a fi parte în proces.
Capacitatea procesuală - condiţie cerută pentru a fi parte în proces.
Cazurile de revizuire.
Căile de atac. Noţiune, clasificare, principii generale.
Cercetarea procesului în cazul administrării probelor de către avocaţi.
Cererea de apel şi motivarea ei. Felurile apelului.
Cererea de chemare în garanţie.
Cererea de chemare în judecată
Cererea de chemare în judecată a altor persoane.
Cererea de recurs şi motivarea ei. Cuprins.
Cererea reconvenţională
Cheltuielile de judecată.
Competenţa generală a instanţelor judecătoreşti
Competenţa materială a instanţelor judecătoreşti
Competenţa teritorială a instanţelor judecătoreşti
Condiţiile de admisibilitate a probelor
Conflictele de competenţă şi regulatorul de competenţă
Contestaţia în anulare. Noţiune şi cazuri.
Contestaţia la executarea silită – competenţa şi efectele hotărârii.
Coparticiparea procesuală.
Excepţia de necompetenţă
Desistarea.
Divorţul prin acordul părţilor. Judecata, probele, măsuri provizorii, hotărârea, căi de atac
Drepturile şi obligaţiile procesuale ale părţilor. Abuzul de drept procesual.
Efectele apelului.
Efectele primirii cererii de chemare în judecată.
Excepţiile procesuale. Noţiune, clasificare şi procedura de soluţionare
Executarea silită directă.
Executarea silită indirectă – imobiliară.
Executarea silită indirectă – mobiliară.
Executarea silită indirectă – prin poprire.
Executarea vremelnică a hotărârii judecătoreşti
Expertiza judiciară.
Hotărârea de partaj
Hotărârea judecătorească. Cuprinsul hotărârii judecătoreşti. Efectele hotărârii judecătoreşti.
Incompatibilitatea. Abţinerea şi recuzarea
Încheierea de şedinţă.
Îndreptarea, completarea şi lămurirea hotărârii judecătoreşti
Întâmpinarea
Litispendenţa şi conexitatea.
Măsurile asiguratorii. Sechestrul judiciar. Sechestrul asigurator. Poprirea asiguratorie.
Mijloacele generale de apărare ale pârâtului. Noţiune. Clasificare. Analiza lor.
Obiectul executării silite.
Ordonanţa preşedinţială. Condiţii de admisibilitate, procedură de judecată şi căile de atac.
Partajul judiciar – noţiune, domenii de aplicabilitate, cererea de ieşire din indiviziune, competenţa instanţei.
Participarea procurorului în procesul civil.
Perimarea.
Prescripţia dreptului de a cere executarea silită.
Prima zi de înfăţişare.
Proba prin audierea martorilor. Propunere. Admisibilitate. Obligaţia de a depune mărturie. Prezentarea şi ascultarea martorilor. Aprecierea probei.
Proba prin înscrisuri. Definiţie, clasificare, aspecte generale.
Proba prin prezumţii.
Procedura asigurării dovezilor.
Procedura de judecată a apelului.
Procedura de judecată a cererii de partaj judiciar – faze (etape)
Procedura de judecată a cererii de revizuire.
Procedura de judecată a recursului. Soluţii în recurs.
Procedura ofertei reale.
Propunerea şi încuviinţarea probelor în procesul civil.
Prorogarea de competenţă
Recunoaşterea – mijloc de probă.
Recursul – noţiune, obiect, subiecte, motive, termenul de declarare.
Reprezentarea părţilor în procesul civil.
Revizuirea – noţiune, caracteristici, obiect, subiecte.
Sarcina probei în procesul civil.
Strămutarea şi delegarea pricinilor
Suspendarea procesului civil.
Termenele procedurale. Noţiune, clasificări, mod de calcul, caracterele termenelor, sancţiuni specifice, repunerea în termen
Titlurile executorii.
Tranzacţia.


SUBIECTE la PROBA: Drept penal
Abuzul de încredere.
Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor.
Abuzul în serviciu contra intereselor publice.
Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.
Actele preparatorii. Conţinut si pedepsire.
Actul sexual cu un minor.
Amnistia.
Beţia accidentală.
Concursul de infracţiuni şi recidiva în cazul persoanei juridice.
Cazul fortuit.
Circumstanţele agravante.
Circumstanţele atenuante.
Omorul simplu şi omorul calificat.
Complicitatea.
Concursul ideal de infracţiuni.
Minoritatea făptuitorului – cauză care înlătură caracterul penal al faptei.
Concursul real de infracţiune.
Constrângerea fizică şi constrângerea morală.
Principiile aplicării legii penale în spaţiu.
Principiile aplicării legii penale în timp.
Darea de mită.
Delapidarea.
Denunţarea calomnioasă.
Desistarea şi împiedicarea producerii rezultatului.
Deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori.
Distrugerea.
Eroarea de fapt.
Executarea pedepsei la locul de muncă.
Falsificarea de monede sau alte valori.
Falsificarea de timbre, mărci sau bilete de transport.
Falsul intelectual.
Falsul în declaraţii.
Falsul în înscrisuri sub semnătură privată.
Falsul material în înscrisuri oficiale.
Falsul privind identitatea.
Favorizarea infractorului.
Furtul calificat.
Furtul.
Graţierea.
Infracţiunea consumată şi infracţiunea epuizată.
Infracţiuni la care nu este posibilă tentativa.
Instigarea.
Iresponsabilitatea.
Înlocuirea răspunderii penale.
Înşelăciunea.
Legitima apărare.
Lipsa pericolului social.
Lipsa plângerii prealabile şi împăcarea părţilor.
Lipsirea de libertate în mod ilegal.
Lovirea sau alte violente şi lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte.
Luarea de mită.
Mărturia mincinoasă.
Măsurile de siguranţă.
Pedepsele aplicabile minorilor şi măsurile educative.
Neglijenţa în serviciu.
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.
Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului.
Noţiunea şi trăsăturile esenţiale ale infracţiunii.
Omisiunea sesizării organelor judiciare.
Participaţia improprie.
Pedeapsa în caz de recidivă.
Pedepsele accesorii.
Pedepsele complementare.
Pedepsele principale.
Pedepsele aplicabile persoanei juridice.
Pluralitatea constituită şi pluralitatea naturală de infractori.
Pluralitatea intermediară de infracţiuni.
Prescripţia executării pedepsei.
Prescripţia răspunderii penale.
Prezentarea specificului infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 78/2000.
Purtarea abuzivă.
Incestul.
Reabilitarea de drept.
Reabilitarea judecătorească.
Recidiva postcondamnatorie. Condamnările care nu atrag starea de recidivă.
Recidiva postexecutorie.
Relele tratamente aplicate minorului.
Starea de necesitate.
Suspendarea condiţionată a executării pedepsei.
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Sustragerea de sub sechestru.
Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.
ªantajul.
Tâlhăria.
Tăinuirea.
Tentativa.
Traficul de droguri, prevăzut de art. 2 şi 3 din Legea nr. 143/2000.
Infracţiunile prevăzute de art. 3-10 din Legea nr. 241/2005.
Tulburarea de posesie.
Uciderea din culpă.
Ultrajul.
Unitatea legală de infracţiune.
Unitatea naturală de infracţiune.
Uzul de fals.
Vătămarea corporală din culpă.
Vătămarea corporala gravă.
Violarea de domiciliu.
Violul.


SUBIECTE la PROBA: Drept procesual penal
Abţinerea şi recuzarea.
Acţiunea civilă în procesul penal: noţiune; condiţii ale exercitării acesteia.
Acţiunea penală: noţiune; obiectul şi subiecţii acţiunii penale; trăsăturile acţiunii penale.
Apărătorul ca participant la desfăşurarea procesului penal. Drepturile şi obligaţiile acestuia.
Apelul peste termen.
Arestarea inculpatului: condiţii, organe judiciare care pot lua măsura; durata.
Arestarea învinuitului.
Cauzele care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau care sting acţiunea penală.
Cazuri de conexitate şi indivizibilitate.
Cazurile de asistenţă juridică obligatorie.
Cazurile de contestaţie în anulare.
Cazurile de revizuire.
Căile de atac împotriva actelor prin care se dispune asupra luării, revocării, înlocuirii, încetării sau menţinerii unei măsuri preventive.
Cercetarea judecătorească.
Cercetarea la faţa locului şi reconstituirea.
Cererea de reabilitare: titularii cererii de reabilitare, conţinutul cererii de reabilitare.
Citarea părţilor la judecată. Compunerea instanţei de judecată. Asigurarea apărării.
Citaţia ca act procedural: noţiune, conţinut, loc de citare, înmânarea citaţiei.
Comparaţie între decădere şi nulitate, ca sancţiuni procedurale penale.
Competenta funcţională şi competenţa materială.
Competenta organelor de urmărire penală.
Competenta personală în materie penală.
Conflictele de competenţă şi excepţiile de necompetenţă.
Confruntarea ca mijloc de probă.
Constatarea infracţiunilor de audienţă. Suspendarea judecăţii.
Constatările tehnico-ştiinţifice şi medico-legale.
Decăderea şi inadmisibilitatea – sancţiuni procedurale penale.
Declaraţiile învinuitului sau ale inculpatului – mijloace de proba în procesul penal.
Declaraţiile martorilor – mijloace de proba în procesul penal: noţiune, obligaţiile şi drepturile martorilor; persoanele care nu pot fi ascultate ca martor şi persoane care nu sunt obligate să depună ca martor.
Declinarea de competenţă.
Deliberarea: noţiune, obiect, procedură.
Dezbaterile în fata primei instanţe şi ultimul cuvânt al inculpatului.
Dispoziţii speciale privind reţinerea şi arestarea preventivă a minorului.
Efectele recursului.
Efectul extensiv al apelului.
Efectul suspensiv şi efectul devolutiv ale apelului.
Exercitarea acţiunii civile: dreptul de opţiune; exercitarea din oficiu; exercitarea la instanţa civilă.
Expertizele – mijloace de probă în procesul penal.
Extinderea acţiunii penale pentru alte acte materiale (în fata instanţei de judecată).
Extinderea procesului penal pentru alte fapte şi pentru alte persoane.
Fapte similare, auxiliare şi negative; fapte şi împrejurări care nu trebuie dovedite.
Felurile hotărârilor judecătoreşti.
Garantarea dreptului de apărare – principiu fundamental al dreptului penal (analiza detaliată).
Hotărârile penale supuse apelului. Titularii apelului.
Hotărârile penale supuse recursului.
Hotărârile supuse revizuirii: caracteristicile acestora, limitele în care poate fi exercitata revizuirea.
Incompatibilitatea judecătorilor, a procurorului, grefierului şi organului de cercetare penala.
Inculpatul – parte în procesul penal; drepturi şi obligaţii.
Interceptările şi înregistrările audio sau video ca mijloace de probă.
Introducerea plângerii prealabile la instanţa de judecată: condiţii; procedura de judecată.
Începerea urmăririi penale. Punerea în mişcare a acţiunii penale.
Înscrisurile ca mijloace de probă în procesul penal. Deosebirea de mijloacele materiale de probă.
Învinuitul: drepturi şi obligaţii; deosebirea de făptuitor şi de inculpat.
Judecarea infractorilor minori.
Liberarea provizorie pe cauţiune şi sub control judiciar.
Plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală.
Luarea, menţinerea, înlocuirea, revocarea şi încetarea de drept a masurilor de prevenţie.
Masurile asiguratorii: noţiune, importanţă, feluri.
Procedura privind tragerea la răspundere penală a persoanei juridice.
Masurile premergătoare şedinţei de judecată (procedura preliminară).
Modalităţi speciale de ascultare a martorului.
Modul de deliberare şi redactare a hotărârii judecătoreşti.
Momentele desfăşurării acţiunii penale: punerea în mişcare şi exercitarea acesteia.
Neagravarea situaţiei în propriul apel.
Noţiunea de infracţiune flagrantă. Cazurile de aplicare a procedurii speciale.
Nulităţile ca sancţiuni procedurale penale.
Obiectul probaţiunii: noţiune, faptele şi împrejurările care formează obiectul probaţiunii.
Obiectul şi subiecţii acţiunii civile.
Obligarea de a nu părăsi localitatea şi obligarea de a nu părăsi ţara – măsuri preventive.
Organele la care poate fi introdusă plângerea prealabilă.
Partea civila: noţiune; constituirea părţii civile; modalităţi de constituire; drepturi şi îndatoriri;
Partea responsabila civilmente: momentul până la care poate fi introdusă în procesul penal; modalităţi în care intra în procesul penal; drepturi şi obligaţii.
Partea responsabilă civilmente: noţiune; cazuri de răspundere pentru fapta altuia.
Partea vătămată în procesul penal: noţiune, constituire; drepturi şi obligaţii.
Participarea procurorului, a părţilor şi a altor persoane la judecarea cauzelor penale în prima instanţă.
Percheziţia ca mijloc de probă. Procedura efectuării percheziţiei şi ridicarea de obiecte sau înscrisuri.
Pertinenţa, concludenţa şi utilitatea probelor.
Plângerea prealabilă: noţiune, titularii plângerii prealabile şi conţinutul acesteia.
Plângerea şi denunţul ca acte de sesizare a organelor de urmărire penală.
Prelungirea şi menţinerea arestării inculpatului.
Principiile fundamentale ale procesului penal român. Scurtă analiza a acestora.
Principiile specifice fazei de judecată a procesului penal.
Probele în procesul penal: noţiune, importanţă, clasificare.
Procedura prezentării materialului de urmărire penală.
Procedura reabilitării judecătoreşti.
Prorogarea de competenta în cazul chestiunilor prealabile, al schimbării încadrării juridice sau a calificării faptei ce face obiectul judecăţii.
Protecţia datelor de identificare a martorului.
Rechizitoriul ca act de trimitere în judecată.
Reluarea urmăririi penale.
Restituirea cauzei la procuror.
Restituirea lucrurilor şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii.
Reţinerea ca măsură preventivă.
Revocarea liberării provizorii – cazuri, procedură.
Rezolvarea acţiunii civile în procesul penal.
Rezolvarea cauzei penale (a laturii penale şi a laturii civile).
Sarcina probaţiunii. Aprecierea probelor.
Schimbarea încadrării juridice.
Scoaterea de sub urmărirea penală. Clasarea cauzelor penale.
Strămutarea cauzelor penale: noţiune, temei, procedură.
Structura hotărârilor judecătoreşti pronunţate în prima instanţă.
Suportarea cheltuielilor judiciare făcute de părţi - cazuri.
Supravegherea exercitată de procuror în activitatea de urmărire penală.
Suspendarea urmăririi penale.
ªedinţa de judecată în prima instanţă: început, deschidere, strigarea cauzei, verificarea legalităţii sesizării instanţei; verificări privitoare la inculpat; măsuri privind martorii, experţii şi interpreţii; lămuriri, excepţii, cereri.
Termenele în procesul penal: noţiune, clasificare, calcul.
Termenul de apel: concept; moment de la care curge termenul; repunerea în termen.
Terminarea urmăririi penale.
Urmărirea penală în cazul infractorilor minori.
Urmărirea penală şi judecata în cadrul procedurii urgente.
Urmărirea penală: obiect; limite; trăsături caracteristice.
Valoarea probatorie a raportului de expertiză.
ANEXA NR. 3

MODELUL CERERII DE ÎNSCRIERE LA EXAMEN
[art. 4 alin. (4) din Regulamentul–cadru privind organizarea
examenului de primire în profesia de avocat şi a
examenului de obţinere a titlului profesional de avocat definitiv]


ANEXA nr. 3 la Hotărârea Consiliului UNBR nr. 275/22 septembrie 2007
Nr. înregistrare ……….. data ……………….
Baroul …………………………………….……

Cerere
de înscriere pentru participarea la examenul de primire în profesia de avocat
Sesiunea ……………….. / anul …… în vederea înscrierii ulterioare în Baroul ………………..


1. Subsemnatul (numele, iniţiala tatălui, prenumele)…………………………………
, fiul/fiica lui şi al
………….…………, domiciliat în (str. nr. bl. sc. et. ap. jud. sect. localitate) …..
, cod numeric personal , legitimat prin CI/BI, …………… eliberat de ……………….. telefon/fax: ………………………., e-mail: ……………….
solicit înscrierea la examenul de primire în profesia de avocat – sesiunea …………………………….
2. Menţionez că sunt licenţiat în drept conform diplomei de licenţă nr. …………… din data ………….. eliberată de Universitatea …………………… Facultatea ………………………….. (adeverinţa provizorie nr. …………….. din data …………… eliberată de Universitatea …………………… Facultatea ………….…………….
3. Declar pe propria răspundere sub sancţiunea prevăzută de lege pentru declaraţii false că nu mă aflu în nici unul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute la art. 13 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
4. Declar pe propria răspundere sub sancţiunea prevăzută de lege pentru declaraţii false că nu mă aflu în nici unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 14 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat / declar că mă angajez să renunţa la orice stare de incompatibilitate, în cel mult două luni de la data afişării rezultatului definitiv al examenului, sub sancţiunea prevăzută la art. 24 alin (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
5. Mă angajez ca pe perioada stagiului să particip la activităţile de formare profesională iniţială în profesia de avocat şi să prezint la data formulării cererii de înscriere în barou un contract de colaborare (salarizare în interiorul profesiei) care să cuprindă clauzele privind formarea profesională iniţială prevăzute în anexele IX şi X la Statutul profesiei de avocat.
6. Declar că nu sunt şi nu am fost înscris într-un alt barou din România (declar că am fost înscris în Baroul ……………………… în perioada ……………………… şi că m-am retras / a încetat calitatea mea de avocat pentru următoarele motive: ……………...............................................
…………………………………………………………………………………………………………..
7. Anexez alăturat, în două exemplare, următoarele acte: a) certificatul de naştere, în copie legalizată; b) actul de identitate, în copie; c) diploma de licenţă sau adeverinţa provizorie, în copie legalizată; d) chitanţa de plată a taxei de înscriere la examen în original; e) certificatul de cazier judiciar eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii; f) certificatul de cazier fiscal; g) certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând şi o evaluare psihiatrică, eliberat de instituţia sanitară stabilită de Barou şi menţionată în anunţul de organizare a examenului efectuat de Barou.
8. Depun prezenta cerere în două exemplare.

Data ………….. Semnătura………………..

Notă: Menţiunile de la pct. 4, 5 şi 6 se completează corespunzător situaţiei fiecărui candidat.
Nr. de înregistrare al cererii şi denumirea baroului se completează de către secretariatul baroului la care se depune cererea.

Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
Voi cei care a-ti terminat dreptul ce intelegeti din acest art.din statut si atentie nemodificat:art.33 alin.3 statutul profesiei de avocat"CONSILIUL UNBR ASIGURA CARACTERUL UNITAR AL EXAMENULUI DE PRIMIRE IN PROFESIE PRIN STABILIREA TEMATICII SI BIBILIOGRAFIEI DE EXAMEN, A SUBIECTELOR DE EXAMEN SI A METODOLOGIEI DE EXAMINARE
Nu-i de mirare ca domnul BOTA POMPILIU isi bate joc de breasla avocatilor...SAU POATE CA NU...cu niste organe la conducerea UNBR atat de josnice care isi incalca propriul statut in mare gona dupa bani.
Mai concret subiectele trebuiau sa fie in continuare UNICE...
Apropo stim noi oare in ce ne bagam...???
DAR CE MA DOARE PE MINE E CA ACESTI ASAZISI AVOCATI NICI MACAR NU STIU CA AU INCALCAT STATUTUL SI MAI MULT CA SIGUR NICI NU-L CUNOSC,FIINDCA NU AU TIMP DE ASA CEVA...
Zau ca nu-i de doamne ajuta aici unde veti intra...daca veti...intra=D>
Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2007
HA ,HA ,HA ...CE REPEDE VA AFISAT PE NET CELE PRIVITOARE LA ADMITEREA IN AVOCATURA SAU LA DEFINITIVAT. VA RESPECTA NU???MAI E UN PIC SI AJUNGE SI RENUL RUDOLF CU RAVASILE... ca netul nu stiu saracii sa-l foloseasca ,sa-i credem ca sunt prea batrini si satui de viata,lasaiar viata in pace pt. totdeauna...=D>