avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Activitate AlinaCostin31

Activitate AlinaCostin31

Copilul nu este belgian doamna, chiar daca sa nascut in belgia. Naționalitatea belgiana la nastere o poate dobândi doar daca unul dintre parinti este belgian. Interesati-va pe grupurile de romani din Belgia. Copilul ia naționalitate tatalui, deci este spaniol.

anouka89 a scris:

Buna ziua,

As dori sa ma ajutati si pe mn cu niste orientari si demersuri juridice.
Am locuit in Spania 10 ani si de 2 ani sunt in Belgia impreuna cu concubinul meu, cu care tocami am avut o fetita, ce are acum 14 luni.

Ideea e ca relatia s-a deteriorat extrem de mult, aparent vorbim despre hartuire psicologica in cuplu, si alta iesire nu vad decat terminarea acestei relatii definitiv, pentru a opri tensiunea si stresul zilnic, ce vad ca afecteaza puiutul meu.

Problema este ca fiica mea s-a nascut aici in Belgia si, deci, e cetatean belgian din parinti romanca si spaniol.

Cum as putea sa fac sa parasec Belgia si sa imi ramana numai mie fetita, adica sa o aduc in Romania si sa stea cu mine.

Va foarte multumesc din suflet pentru raspunsuri.

Da, locuim efectiv in strainatate. Copilul are deja un pasaport romanesc pe care il l-am facut acum 2 ani, care este valabil pana in 2028. Pot sa il schimb in cel cu domiciliu in strainatate cand expira acesta? Sau trebuie schimbat acum urgent? Iar eu, ca mama, ce fac cu buletinul romanesc, avand deja naționalitate belgiana?

georgiana.td a scris:

Copilul este cetățean român, deci ar trebui să aibă și un act de identitate românesc valabil.
Dacă locuiți efectiv în străinătate, vă recomand să îi faceți pașaport de cetățean român cu domiciliul în străinătate,așa este corect și legal. Cartea de identitate indică un domiciliu din România, ceea ce în situația de față nu corespunde realității.

Buna seara ,am si eu o problema, si cer ajutorul vostru.
Situatia este urmatoarea:Cetateanca romanca stabilita de multi ani in Belgia ,cu 2 minori nascuti in Belgia. Minorul 1 a împlinit varsta de 14 ani la sf lui Ianuarie 2025 . Are cerificat romanesc si pasaport romanesc care expira in 2028. Legal ar trebui sa ii fac primul buletin romanesc. Acum in Februarie,noi am obtinut naționalitate Belgiana. Intrebarea mea este: mai este necesar sau obligatie sa ii fac si buletin romanesc? Sau pot sa ii fac doar pasaport cu domiciliu in strainatate cand expira cel actual? Sau direct pasaport belgian ? Copiii au domiciliul in Belgia la mine (mama) , tatal fiind in romania , divortati.
Buna ziua.Ma aflu intr-o situatie putin delicata.Sunt cetatean roman cu rezidenta in Belgia.Actele romanesti imi sunt expirate.Casatorita si divortata in Belgia.Iam facut mamei procuri pt ami face inscrierea de mentiuni a căsătoriei si divortului in romania cat si procura pt eliberarea unui nou act de identitate si un nou certificat de nastere (cel care lam avut a fost retinut de autoritatile din Belgia cand sa efectuat casatoria). Problema este ca trebuie sa ajung in Romania la nunta fratelui meu,am luat deja biletul de avion cu mult timp inainte ,cu plecare in 2/01/18 si intoarcere pe 16/01/18. Cei de la primarie mi-au spus telefonic ca inscrierea de mențiuni a divortului poate dura si 2 luni pt ca trebuie aprobare de la Bucuresti.
Intrebare: in cazul in care plec in Ro si actele nu sunt gata pana la data cand trebuie sa plec ,primaria municipiului imi poate elibera o carte de identitate provizorie?Pot sa calatoresc cu aceasta carte provizorie cu avionul pt a ma intoarce in Belgia avand deja biletul de avion luat??
Am si carte de identitate de Belgia,dar la nationalitate scrie Româncă.Vreau sa stiu daca se poate,pt ca nu vreau sa risc sa raman blocata in Ro pana la finalizarea actelor,deoarece am si doi copii care vor ramane cu fostul sot in cazul in care plec,si nu pot risca nici sa imi pierd serviciul.