avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Activitate helly1977

Activitate helly1977

Am rugămintea ca cei care se afla în aceasta situație, respectiv trebuie sa achite taxa de școlarizare pe perioada închiderii grădinițelor (cele private) din cauza coronavirisului sa ne precizeze dacă au fost obligați sa achite taxa sau au ajuns la un compromis de comun acord cu conducerea (bineînțeles dacă în contract a fost prevazuta situația de forță majora). Mulțumesc anticipat!

alex_tz2000 a scris:

Multumesc mult pentru raspuns.

Eu le-am trimis notificarea prin care am invocat situatia de forta majora si deocamdata nu am primit nici un raspuns.
Buna ziua,
Avand in vedere Hot. Guvernului de a inchide scolile si gradinitele in perioada 11.03.2020 - 23.03.2020, datorita epidemiei de coronavirus, va rog sa imi precizati daca se poate invoca forta majora la contracul de prestarii servicii scolarizare cu o gradinita privata si daca pot fi exonerat de plata taxei in aceasta perioada ? Mai jos va atasez articolele din contract unde este prevazuta forta majora :

12. Forta majora

13.1 Forta majora este definita de catre codul civil roman in vigoare si exonereaza de raspundere partile in cazul neexecutarii partiale sau totale a obligatiilor asumate prin prezentul contract. Prin forta majora se intelege un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, aparut dupa incheierea contractului si care impiedica partile sa execute total sau partial obligatiile asumate.
13.2 Partea care invoca forta majora are obligatia sa o aduca la cunostinta celeilalte parti in termen de maximum 1 zi de la aparitie, iar dovada fortei majore se va comunica in maximum 5 zile de la aparitie.

13.3 Partea care invoca forta majora are obligatia sa aduca la cunostinta celeilalte parti incetarea cauzei acesteia in maximum 3 zile de la incetare. Daca aceste imprejurari si consecintele lor dureaza mai mult de 30 zile, fiecare parte poate renunta la executarea contractului pe mai departe. In acest caz, nici una din parti nu are dreptul de a cere despagubiri celeilalte parti, dar ele au indatorirea de a-si onora toate obligatiile pana la aceasta data.

Multumesc anticipat !
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti, daca un salariat cu studii superioare poate ,,certifica in privinta realitatii, regularitatii si legalitatii"" un anumit document, avand in vedere ca acesta nu are studii economice sau juridice la baza. Deasemenea am rugamintea sa imi specificati si cadrul legal. MUltumesc anticipat!
Buna ziua,
Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea speta:
In data de 20.04.2018 sotia a nascut, un copil, iar pana in data de 10.06.2018 inclusiv a fost in concediu medical (prenatal si post natal). Din data de 11.06.2018 subsemnatul (tatal) am intrat in concediu pentru crestere si ingrijire copil (luna tatalui), avand contractul individual de munca suspendat in perioada 11.06.2018 – 10.07.2018, urmand ca din data de 11.07.2018, mamei sa i se suspende CIM pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, data de la care eu (tatal) mi-am reluat activitatea.
Urmare celor enuntate mai sus, va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari (cu specificarea cadrului legal si articolului din lege):
1. Tinand seama de modficarile legislative din Legea 89/2019, tatal poate solicita plata stimulentului de insertie ? Si daca raspunsul este afirmativ, mama cu cate zile inainte trebuie sa isi reia activitatea, avand in vedere ca, copilul implineste varsta de 2 ani la data de 20.04.2020 ?
2. Daca solicita mama plata stimulentului de insertie, cu cate zile inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului trebuie sa isi reia activitatea cu mentiunea ca tatal a stat 1 luna in CIC ?
Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti cum as putea proceda , care sunt solutiile juridice legale, dar si sansele de reusita in urmatoarea situatie prezentata cat mai pe scurt:

Subsemnatul in varsta de 42 de ani, locuiesc de aproximativ 6 ani impreuna cu sotia si cu copilul nostru in varsta de 1 an in casa parintilor mei (casa construita in anul 1994), care s-au mutat de bunavoie in casa bunicilor dupa decesul acestora (casa ce se afla la o curte distanta de proprietatea lor), cu intentia de a ne lasa sa locuim singuri.

Mentionez ca eu am locuit tot timpul in casa parintilor (apartament la bloc), impreuna cu acestia , iar din 2002 si pana cand acestia s-au mutat in casa bunicilor, respectiv anul 2013 am locuit in casa de la curte(casa construita in anul 1994). Din anul 2013 si pana in prezent m-am mutat impreuna cu sotia in casa de la curte asa cum am mentionat si mai sus cu precizarea ca atat eu cat si sotia avem cartile de identitate cu domiciliul pe adresa casei de la curte.

Mentionez ca de la data construirii casei unde locuiesc acum si pana in prezent subsemnatul am contribuit la ridicarea acesteia din temelii, atat prin munca fizica , dar mai ales financiar, sumele investite de mine, fiind foarte mari (aici fiind incluse atat racordarea casei la reteaua de gaz , cat si dotarile exterioare – renovare , finisaje, cat si cele interioare + electrocasnice, mobila , refacerea instalatiei de curent, gard nou, porti intrare noi, etc). Completez cu faptul ca in toata aceasta perioada (2013 – 2019) am suportat impreuna cu sotia toate cheltuielile aferente privind plata facturilor (gaz, curent, apa, cablu TV etc.), precum si reparatiile si uzura iminenta a instalatiilor si a aparaturii locuintei.

Dupa finalizarea lucrarilor de renovare si reconditionare a casei, parintii mei au inceput sa ne faca tot felul de sicane (sa vina tot timpul peste noi, incalcarea intimitatii si a vietii personale, interceptarea corespondentei etc.), pentru a ne indeparta si a ne face sa plecam din aceasta casa, chiar daca la mijloc se afla si un copil de 1 anisor. Mai mult decat atat nu am putut avea o discutie amiabila, atat subsemnatul cat si sotia fiind persiflati si ignorati, cuvintele de baza ale acestora fiind ca ,,cine ne-a pus sa investim banii”, ,,sa plecam din casa cu tot cu copil” si asa mai departe.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in acest caz, daca parintii vor sa ma evacueze cu tot cu sotie si copil. Ce drepturi legale am si cum pot ramane in casa unde am locuit si am investit toata munca mea de o viata ?
Multumesc anticipat!
Notificarea o trimit eu personal prin posta cu confirmare de primire ?...sau trebuie facuta prin executor judecatoresc sau alta entitate?
Multumesc frumos...puteti sa imi spuneti cam cat ar dura procesul daca ii voi actiona in instanta si care ar fi implicarile mele financiare?
Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati cu un sfat in ceea ce priveste urmatoarea speta:
Subsemnatul , am oferit spre inchiriere un apartament, pentru o familie cu un copil si am incheiat un contract de inchiriere cu durata de 12 luni cu posibilitate de prelungire. Contractul in cauza a fost semnat de catre ambele parti si inregistrat la Administratia Financiara. Conditiile de plata ale chiriei au fost :o luna avans si o luna garantie, cu mentiunea ca , in cazul in care chiriasii parasesc imobilul inainte de indeplinirea termenului de 12 luni, indiferent de motivul invocat vor pierde titlul de garantie in valoare de 1.600 lei.
Dupa o perioada de 2 luni si jumatate acestia m-au anuntat cu doar 2 zile inainte ca trebuie sa paraseasca imobilul din motive familiale, desi termenul stabilit in contract era sa anunte proprietarul cu 2 luni inainte de parasirea locuintei.
Problema in acest caz este ca acestia nu au platit / si nu vor sa mai plateasca facturile la utilitati, reprezentand lumina si cotele de intretinere, pentru perioada in care au locuit in apartament, suma ce se ridica la valoarea de aproximativ 600 lei.
Urmare celor mentionate mai sus va rog sa ma sfatuiti care ar fi pasii ce trebuie sa ii urmez in vederea recuperarii sumelor restante de la acestia (600 lei) si daca procedura este complicata si merita efortul.

Cu stima,
Marius