avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ce pot sa fac in cazul in care chiriasii au plecat ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ce pot sa fac in cazul in care chiriasii au plecat fara sa plateasca datoriile?

Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati cu un sfat in ceea ce priveste urmatoarea speta:
Subsemnatul , am oferit spre inchiriere un apartament, pentru o familie cu un copil si am incheiat un contract de inchiriere cu durata de 12 luni cu posibilitate de prelungire. Contractul in cauza a fost semnat de catre ambele parti si inregistrat la Administratia Financiara. Conditiile de plata ale chiriei au fost :o luna avans si o luna garantie, cu mentiunea ca , in cazul in care chiriasii parasesc imobilul inainte de indeplinirea termenului de 12 luni, indiferent de motivul invocat vor pierde titlul de garantie in valoare de 1.600 lei.
Dupa o perioada de 2 luni si jumatate acestia m-au anuntat cu doar 2 zile inainte ca trebuie sa paraseasca imobilul din motive familiale, desi termenul stabilit in contract era sa anunte proprietarul cu 2 luni inainte de parasirea locuintei.
Problema in acest caz este ca acestia nu au platit / si nu vor sa mai plateasca facturile la utilitati, reprezentand lumina si cotele de intretinere, pentru perioada in care au locuit in apartament, suma ce se ridica la valoarea de aproximativ 600 lei.
Urmare celor mentionate mai sus va rog sa ma sfatuiti care ar fi pasii ce trebuie sa ii urmez in vederea recuperarii sumelor restante de la acestia (600 lei) si daca procedura este complicata si merita efortul.

Cu stima,
Marius
Cel mai recent răspuns: helly1977 , utilizator 15:24, 18 Decembrie 2017
Buna ziua,
Notificati-ii prin notificare transmisa in scris (scrisoare cu confirmarte de primire) si daca nu inteleg sa-si achite datoriile atunci va trebui sa-i actionati in instanta.
Multumesc frumos...puteti sa imi spuneti cam cat ar dura procesul daca ii voi actiona in instanta si care ar fi implicarile mele financiare?
Termenul de solutionare este conditionat de bagajul de activitatea al instantei responsabile in solutionarea actiunii dv,de interesul partilor si de factori independenti de vointa partilor
Anterior promovarii actiunii dv,interesati-va sa vedeti daca ex chiriasii sunt solvabili,sa nu va confruntati cu situatia neplacuta sa suportati stress,timp alocat instantei,sa beneficiati de hotarare favorabila ,dar chiriasii sa nu fie solvabili...
Daca aveti adresa acestora notificati oficial obligatia achitarii integrale a obligatiilor contractual asumate=utilitati bloc-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta de judecata
Avand in vedere perioada de sfarsit de an si eventual de aglomeratia dosarelor ,termenul de solutionare poate fi destul de lung si doamne fereste si cu posibilitatea nerecuperarii debitului urmare lipsei de solvabilitatea a ex chiriasilor
Notificarea o trimit eu personal prin posta cu confirmare de primire ?...sau trebuie facuta prin executor judecatoresc sau alta entitate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias cu datori la intretinere stefan70 stefan70 buna dimineata.am un upartament inchiriat cu contract de inchiriere(expirat in luna martie) iar chiriasul a plecat lasind o datorie la intretinere de 1 600 ron ... (vezi toată discuția)
Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : solutie? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! garanția pe care am plătit-o la începutul închirierii ... albert7 albert7 Bună ziua! Garanția pe care am plătit-o la începutul închirierii unui imobil a rămas la proprietar din cauza că nu l-am anunțat cu 30 de zile înainte ... (vezi toată discuția)