avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Activitate Alin Buzatu

Activitate Alin Buzatu

Carp Mircea a scris:

Anul nasterii.

Tatal meu a castigat in instanta drepul sa iasa cu reducerea din varsta standard curenta si nu raportandu-se la coloana "Varsta" din tabel, ceea ce este si logic - coloana "Varsta" din acea aneaxa avand un caracter mai mult informativ, nespecificanduse nicaieri in alta parte in lege ce se intampla in astfel de situatii. Dar probabil ca asta este practica casei de pensii, si se rezolva rapid in instanta. O sa caut motivarea din procesul tatalui meu sa vad cum a interpretat judecatorul atunci.

Carp Mircea a scris:

Reducerea varstei se face din varsta standard prevazuta in anexa 5 a legii 263/2010..

Adica 61 de ani si 11 luni in Noiembrie 2022 sau se ia in considerare anul nasterii din acel tabel?
Buna Ziua! Mama mea a primit decizie negativa de pensionare, considerandu-se ca reducerea varstei de pensionare de care beneficiaza trebuie sa fie facuta din Varsta Standard de Pensionare la care se va ajunge in 2030 (63 de ani) si nu din varsta Standard de pensionare care este acum (61 de ani si 8 luni).
Aceeasi situatia a fost si la tatal meu acum mai bine de 12 ani. A trebuit sa dau in judecata casa de pensii atunci pentru a primi decizia de pensionare. Cum ma sfatuiti sa procedez acum? Tot judecata e singura solutie?
Buna Ziua!

Revin pe acest topic, avand in vedere modificarile legislative prin care reducerea la gupa a 2 a de munca a crescut de la 3 luni/an la 4 luni/an si proiectul de modificare ce este in curs de aprobare referitor la luare in considerare fractionala a lunior de grupa 1 si 2 de munca, am refacut calculele:

Reducere totala (6 ani si 2 luni)

Data iesire la pensie: Iulie 2023
Varsta Standard Iulie 2023: 62 ani 1 luna
Varsta Standard Iulie 2023 minus Reducere Grupa de varsta Mama: 55 ani si 11 luni
Varsta Mama Iulie 2023: 55 ani si 11 luni

Va rog sa imi spuneti daca am calculat corect (cu mentiunea ca este un calcul teoretic - daca o sa treaca modificarea legislativa cu privire la luarea in calcul a lunilor)

In acest caz, care ar fi data pentru pensie anticipata?

Va multumesc!
Ok, va multumesc frumos!
Intrebarea e daca se poate incadra si mama la articolul 158, punctul 1, avand in vedere ca a lucrat in activitatile din Anexa 2, dar nu intr-o intreprindere din Anexa 3 (conform art. 30 punctul E).
Multumesc frumos pentru raspuns! Mi-ati putea spune parerea referitor la punctul 2?
Buna ziua!

As vrea sa adresez cateva intrebari referitor la dreptul la pensie pentru mama mea, care e nascuta in 14/08/1967, are in acest moment 33 de ani de stagiu de cotizare, dintre care 5 ani 11 luni si 15 zile cu grupa I de munca si 9 ani si 10 luni grupa a-II-a de munca, conform carnetului de munca.

1. Avand in vedere faptul ca a lucrat cu grupe de munca, este suficient stagiul de cotizare de 33 de ani, ramanand sa mai astepte sa indeplineasca criteriul varsta? Aici ma refer daca este considerat stagiu complet de cotizare, nu am apucat sa citesc toata legea, dar din cate stiu cei care au lucrat in conditii deosebite/speciale au o reducere;

2. Conform articolului 158 "Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie
2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de
pensionare, cu excepția celor realizate în activitățile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt
încadrate în condiții speciale.", articolului 30 punctul e) - " În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiții speciale sunt cele din: .. e) activitățile și unitățile prevăzute în anexele nr. 2 și 3;". Aici ar tebui sa va spun ca mamei mele i s-a acordat in mod discretionar grupa a II-a de munca, Celeorlaltor colege ale ei li s-a trecut grupa 1 desi faceau aceeasi acitivatea, ba chiar unii care nici nu lucrau in sectia de turnatorie li s-a data grupa 1. Aici as vrea sa va intreb daca ar putea beneficia de aceasta exceptie avand in vedere ca activiatea ei se regaseste in anexa 2, dar intreprinderea ( Metav SA ) nu se regaseste in anexa 3. Daca ar fi incadrata grupa a II-a de munca ca grupa I, atunci ar avea parte de o reducere mai mare a varstei de pensionare;

3. In legatura cu normele de aplicare a legii, nu imi dau seama daca, avand in vedere tabelul de la anexa numarul 5, si reducerea de 4-5 ani de care beneficiaza mama la varsta standard de pensionare, reducerea se calculeaza direct din 63 de ani, sau daca spre exemplu in 2025 cand varsta standard e de 62.5, minus anii de reducere ar indeplini criteriul varsta, ar putea iesi la pensie.

4. Poate aplica pentru o pensie anticipata? Si daca da, cand? Se poate cumula cu reducerea pe care o are conform grupelor de munca?

Multumesc,
O zi buna!

Nu ma deranjeaza stresul si costurile. Ma intereseaza daca legal am sanse de castig, nu ma pricep foarte bine si de aceea inainte de a contacta un avocat voiam sa vad ce parere are lumea de aici de pe forum.
Buna ziua!
Am un loc de veci concesionat de la Arhiepiscopia Bucurestilor pe care vreau sa imi construiesc un monument funerar. In Actul de Concesiune scrie la punctul 2 "Nu se va face nici un fel de lucrare (imprejmuire, asezare de cruce, cavou sau cripta) fara prealabila aprobare a consiliului Parohial eliberata in acest scop, cu exceptia asezarii pe morminte a crucilor si oricaror semne funerare de lemn, pentru care este suficient a se incunostiinta dinainte administratia cimitirului". Am facut cerere la consiliul parohial sa mi se dea dreptul sa construiesc un monument funerar cu o anumita firma, sau in regie proprie, dar nu mi s-a aprobat pe motiv ca parohia are contract de exclusivitate pentru acest gen de lucrari cu o alta firma. Am mers mai departe si am facut cerere catre Arhiepiscopia Bucurestilor, iar raspunsul a fost identic. Eu acum as vrea sa dau in judecata Arhiepiscopia Bucurestilor si as vrea sa va intreb daca am vreo sansa de reusita. Din punctul meu de vedere nu mi se pare normala aceasta exclusivitate in conditiile in care nu se precizeaza in actul de concesiune despre acest lucru, iar preturile practicate de acea firma sunt mult mai mari fata de preturile de pe piata.