avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Scadere varsta de pensionare din varsta curenta ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Scadere varsta de pensionare din varsta curenta standard de pensionare sau din cea din 2030?

Buna Ziua! Mama mea a primit decizie negativa de pensionare, considerandu-se ca reducerea varstei de pensionare de care beneficiaza trebuie sa fie facuta din Varsta Standard de Pensionare la care se va ajunge in 2030 (63 de ani) si nu din varsta Standard de pensionare care este acum (61 de ani si 8 luni).
Aceeasi situatia a fost si la tatal meu acum mai bine de 12 ani. A trebuit sa dau in judecata casa de pensii atunci pentru a primi decizia de pensionare. Cum ma sfatuiti sa procedez acum? Tot judecata e singura solutie?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:58, 10 Noiembrie 2022
Reducerea varstei se face din varsta standard prevazuta in anexa 5 a legii 263/2010..

Carp Mircea a scris:

Reducerea varstei se face din varsta standard prevazuta in anexa 5 a legii 263/2010..

Adica 61 de ani si 11 luni in Noiembrie 2022 sau se ia in considerare anul nasterii din acel tabel?
Anul nasterii.

Carp Mircea a scris:

Anul nasterii.

Tatal meu a castigat in instanta drepul sa iasa cu reducerea din varsta standard curenta si nu raportandu-se la coloana "Varsta" din tabel, ceea ce este si logic - coloana "Varsta" din acea aneaxa avand un caracter mai mult informativ, nespecificanduse nicaieri in alta parte in lege ce se intampla in astfel de situatii. Dar probabil ca asta este practica casei de pensii, si se rezolva rapid in instanta. O sa caut motivarea din procesul tatalui meu sa vad cum a interpretat judecatorul atunci.
Legea 263/2010
Art.55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
Anexa 5
Vârsta asiguratului la ieşirea
la pensie
(ani/luni)
-Care este varsta standard de pensionare prevazuta in art.55(1) din care se face reducerea ?
-Raspuuns:
-Varsta asiguratului la iesirea la pensie prevazuta in anexa 5.
-Pentru mine, restul interpretarilor sunt doar pareri/interpretari proprii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta standard de pensionare MIRELA1958 MIRELA1958 Au aparut de curand normele de aplicare a Legii 263/2010.Casele de pensii inca bajbaie.Prietena mea care are 6ani si 5 luni lucrati in cond gr I si unitatea ... (vezi toată discuția)
Cum influențează grupa 1 de munca stagiul de cotizare si reducerea perioadei de pensionare? sofia valentina sofia valentina Am 56 de ani, o vechime in munca de 30 de ani, dintre care am 11 ani de grupa 1. Cum influențează grupa 1 de munca la stagiul de cotizare si la vârstă de ... (vezi toată discuția)
Se poate iesi la pensie anticipat? ramona_84 ramona_84 Tatal meu are 52 de ani este nascut in 26.02.1960 , lucreaza din 10.02.1979 si are in total 38,5 de ani de munca,deoarece 22 de ani s-a incadrat la grupa a ... (vezi toată discuția)