avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta standard de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta standard de pensionare

Au aparut de curand normele de aplicare a Legii 263/2010.Casele de pensii inca bajbaie.Prietena mea care are 6ani si 5 luni lucrati in cond gr I si unitatea este in anexa 3 a fost ieri si i s-a spus :
Conform anului nasterii 1955 si lunii noiembrie ar trebui sa se pensioneze in febr.2016.Varsta standard i se reduce cu 3 ani de atunci deci, in 2013 se poate pensiona. Conform anexei 5 in anul 2011 in luna noiembrie varsta standard pt femei este 59 si 2 luni. Nu se reduc cei 3 ani si 2 luni din aceasta varsta standard pt ca atunci implineste 56 ani?
Varsta standard consider ca se aplica esalonat.Nu toate femeile ies la 63 ani indiferent daca sunt sau nu cuprinse in esalonare. Ce se ia de baza din anexa 5 ? data nasterii sau varsta standard din tabel la data respectiva? Normele sunt evazive.
Cel mai recent răspuns: MIRELA1958 , utilizator 08:17, 1 Aprilie 2011
Imi pare rau ca trebuie sa va spun ca tabelul din lege face referire la data nasterii persoanei, pentru care se face analiza pentru pensionare, nu la varsta de pensionare din data analizei.
ATENTIE !!! Conf. tabelului nr. 2 din lege reducerea este de 3 ani pentru 6 ani impliniti lucrati in fosta gr. I , nu 3 ani si 2 luni.

Din pacate, interpretarea, pe care ati dat-o dvs., nu a fost valabila nici la vechea lege din 2001, care avea tabelul dupa data cand se face pensionarea, deoarece normele metodologice au fost elaborate cu un tabel dupa data nasterii.
MIRELA1958 a scris:
Ce se ia de baza din anexa 5 ? data nasterii sau varsta standard din tabel la data respectiva? Normele sunt evazive.

Data nasterii, asa cum vi s-a raspuns deja mai sus (si la casa de pensii). Normele nu reglementeaza varstele standard de pensionare, acestea sunt prevazute doar in anexa 5 a Legii nr. 263/2010.
Imi pare rau dar este ilogic si vadit pentru a se interpreta in defavoarea pensionarului .Adica orice femeie care implineste in acest an 59 de ani fara sa fi lucrat in conditii speciale iese la pensie. prietena mea care beneficiaza de reducerea celor 3 ani iese la 58 de ani si... aproape 59. Deci care este reducerea de care beneficiaza? In articolul 52 din lege zice ca LA DATA pensionarii trebuiesc indeplinite cumulativ conditiile privind VARSTA STANDARD si stagiul minim de cotizare; iar apoi in Art 55 al (1) lit b) scrie ca se reduc varstele standard, deci banuiesc ca cele la data pensionarii. Ce legatura au cu anul nasterii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta respinsa ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna seara am si eu o nelamurire: Numele meu este Toader Dobrita varsta de 55 de ani .An lucrat la CFR 20 de ani vechime la care mi s-a adaugat 9 ani si 4 ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare grupa 1 de munca catalinaursu catalinaursu Buna seara, Tatal meu a lucrat 21 de ani in grupa 1(pana la 1 aprilie 2001) si alti 10 ani in grupa a2a. Este nascut in 1958, Imi puteti spune, va rog, ... (vezi toată discuția)
Contestatie - cerere de pensionare respinsa vali_ono vali_ono Buna ziua, Va solicit ajutorul in vederea formularii contestatiei cererii de pensionare (pentru o persoana de sex feminin) decizie de pensionare continand ... (vezi toată discuția)