avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cerere privind acordarea pensiei pentru limita de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cerere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta respinsa

Buna seara am si eu o nelamurire:
Numele meu este Toader Dobrita varsta de 55 de ani .An lucrat la CFR 20 de ani vechime la care mi s-a adaugat 9 ani si 4 luni grupa 1.Anul trecut am fost data in somaj , am luat 6 luni somajul,in timpul acesta angajatorul mi-a spus ca pot iesi la pensie cu reducerea de varsta de 4 ani , astfel ar fi trebuit sa ies la varsta de 58 de ani si 11 luni.(prin urmare 58 de ani si 11 luni minus 4 ani si 10 luni egal varsta admisa prin reducere 54 ani si o luna).Am depus dosarul pe data de 8 decembrie iar in luna martie am primit decizia cu respingerea dosarului in care mi se specifica ca nu indeplinesc nici varsta nici vechimea necesara.
In urma calcularii dosarului de catre institutia CFR ni s-a spus ca prin art.167 paragraful 1- 9 ani si 2 luni stagiu de cotizare realizat efectiv in grupa I de munca dispun de reducerea varstei standard de pensionare prevazut in anexa de 4 ani si 10 luni.
Pe decizia primita se specifica respingerea cererii de inscriere a pensiei pt. limita de varsta deoarece nu sunt indeplinite prevederile aceluiasi articol specificat mai sus,in sensul ca varsta este mai mica decat varsta standard si stagiul de cotizare este mai mic decat stagiul cotizat.Va rog frumos sa-mi spuneti daca am fost inselata .Daca am fost inselata ce pot face?Mai sunt sanse sa ies la pensie in momentul de fata.Credeti ca este nevoie de o contestatie?Pot retage dosarul pt o noua analiza a acestuia?

Astept raspunsuri pe aceasta tema....
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
ionut_negoita89, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 19:18, 20 Octombrie 2011
Pentru o femeie nascuta in anul 1956, varsta standard de pensionare este intre 60 ani si 4 luni (nascuta in ianuarie) si 60 de ani si 7 luni (nascuta in decembrie). Din pacate nu ne-ati dat si luna nasterii. Din aceasta varsta se scad cei 4 ani 10 luni.
19 august 1956

Imi puteti explica mai concret? Am fost inselata sau nu pot iesi la pensie inca?Daca nu pot iesi acu la pensie cand se poate face acest lucru?
Va rog frumos sa-mi raspundeti concret ,tiinand cint de cele spuse mai sus.Ma incadrez sau nu pt a iesi la pensie? Unde este problema?
Nu este admis ca dosarul sa fi fost respins pe art.167^1 din legea 19/2000.Iata ce spunea acest articol:

Art. 1671. - (1) Într-un interval de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi,
persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, conform legislaţiei
anterioare, pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de
pensionare, conform tabelului nr. 4."

(2) Vârstele de pensionare reduse conform prevederilor alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de
ani.
(4) Vârstele standard de pensionare din care se face reducerea prevăzută în tabelul nr. 4 sunt cele corespunzătoare anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, prevăzute în anexa nr. 3, în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare corespunzător anului, respectiv lunii în care
se deschide dreptul de pensie.

TABELUL Nr. 4
Reducerea vârstelor standard de
pensionare prevăzute în anexa nr.3

Stagiul de cotizare realizat efectiv, conform
legislaţiei anterioare, în grupa I de muncă (ani
împliniţi)
2 1 2
4 2 5
6 3 7
8 4 10
10 6 0
12 7 2
14 8 5
16 9 7
18 10 10
20 12

ANEXA Nr. 3
VÂRSTELE STANDARD DE PENSIONARE ªI STAGIILE MINIME ªI COMPLETE DE COTIZARE
pentru femei şi bărbaţi, pe ani şi pe luni, pe perioada aprilie 2001 - martie 2015

FEMEI PERIOADA
Vârsta
asiguratei
la ieşirea
la pensie
ani/luni
Stagiul
complet
de
cotizare
ani/luni
Stagiul
minim
de cotizare
ani/luni

decembrie 2010 - martie
2011
59 28 13

In concluzie potrivit art.susmetionat conditia de stagiu era de 28 de ani(deci indeplinita)iar cea de varsta de 50(59-12)de ani si aceasta era indeplinita.Legea nu permitea pensionarea(cu reducerea varstei)sub 50 de ani.

Cele postate de mine au fost valabile pana la 01/01/2011.Dupa acesta data legea 19/2000 a fost abrogata de legea 263/2010.

Singurul lucru care nu se leaga in cele postate,este stagiul aferent,care la 20 de ani de grupa I-a este de 10 ani si nu de 9 ani si 4 luni.Doar daca procentul nu a fost de 100%.
Este in vigoare legea 263 /2010 care abroga legea 19/200:
Art. 196
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
a) Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare;

@ionut_negoita89:
Legea 263/2010 art.55, alin.1 lit.a, tabel 1 si art.53 anexa 5
Pentru o femeie nascuta in luna august 1956 varsta standard de pensionare este de 60 ani si 6 luni cu un stagiu complet de cotizare de 30 ani si 6 luni si stagiu minim de 15 ani.
Pentru activitatea desfasurata 100% in conditii deosebite (fosta gr.1 si/sau 2) beneficiaza de o reducere de 4 ani si 6 luni. Rezulta de aici ca se poate pensiona pentru limita de varsta cu reducerea varstei pentru lucrul un conditii deosebite, la varsta de 56 ani adica in august 2012.
( Legea 263/2010 art.55, alin.1 lit.a, tabel 1 si art.53 anexa 5)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea nr. 263/2010 Lungu Constantin Lungu Constantin Buna seara, va rog ce norme juridice echivaleaza grupa 1 de munca cu conditii deosebite de munca conform legii 263/2011 si in acest caz la ce varsta ma pot ... (vezi toată discuția)
Data de pensionare daisa daisa multumesc pentru raspuns. dar mai va deranjez cu o intrebare pot iesii aticipat cu o penalizare?va mai dau odata datele ncut oct 1956 angajat aug 1979 9 luni ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza stagiul de cotizare ContSters45263 ContSters45263 Casa de Pensii a calculat varsta standard de pensionare folosind tabelul 6 anexa 4 din Legea 19/2000 pt un barbat nascut in mai 1950. A reiesit astfel ca ... (vezi toată discuția)