avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Activitate avchiru

Activitate avchiru

Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
Urmaresc de ceva timp aceste discutii, din pura curiozitate. Anul acesta am fost unul dintre corectorii (la o anumita materie) la examenul ( si nu concursul !) de intrare in profesie...
Avand in vedere ca totul s-a terminat, cred ca este bine sa va spun impresia mea despre nivelul general de pregatire ...
Aceasta este singura postare pe care o voi face fiindca nu doresc sa intru in discutii pe aceasta tema si nu voi raspunde la nicio intrebare/provocare.
In primul rand, in ceea ce ma priveste, va spun ca am citit fiecare lucrare, chiar daca, ma credeti sau nu, au fost unele lucrari la limita posibilului in ceea ce priveste lizibilitatea. Aveti cuvantul meu, ca nicio persoana nu a fost punctata/depunctata din cauza scrisului, indiferent cat m-a chinuit acea lucrare. Consider ca nu are importanta scrisul atat timp cat o lucrare este buna si ai ce scoate din ea. Va spun ca am gasit lucrari foarte bune, desi scrisul era "imposibil".
Am corectat fiecare lucrare cu baremul in fata si pentru fiecare subiect in parte am pus nota rezultata din barem, am acordat acel punct din oficiu si a rezultat nota finala.
Afirmatii de genul, ca "nu s-au uitat pe lucrari" si alte treburi din astea, denota o atitudine de piata si nicidecum de avocat.
Cu parere de rau va spun ca am gasit lucrari (si nu putine) care contineau greseli gramaticale grave, incoerente in exprimare, fraze fara sens si fara logica.
Va spun sincer, parca erau scrise de un elev de clasa a patra care a venit sa dea un examen de intrare in profesia de avocat si nu de o persoana care, se presupune, ca a terminat o facultate de drept, indiferent cum s-ar numi aceea. Fara sa mai vorbim si de un examen de licenta. Toate acestea spun foarte multe despre nivelul invatamantului actual.

Pe de alta parte, nimeni nu a luat niciun punct de la nimeni, pentru a-l da la altcineva ! Este o aberatie care s-a repetat mult timp !
Nu exista ca s-a "picat" cu 8-9 sau orice alta nota... Regula este pe cat de simpla pe atat de clara - minimum nota 6,00 iar media generala trebuie sa fie mai mare de 7,00 . Chiar daca la patru materii s-a luat nota 10, dar la a cincea sa luat 5,99 (asta cu titlu de exemplu) , acea persoana este respinsa. Este pacat ca v-ati consumat energia cu astfel de discutii.
Spuneti de examen stil 'grila' ca la IMM... Va garantez ca procentul de promovare era mai mic, avand in vedere nivelul general de pregatire.
Un avocat trebuie sa stie sa se exprime, sa scrie corect romaneste si nu in ultimul rand sa aiba o logica in ceea ce spune.

Se pot face multe discutii pe aceasta tema, dar va spun ca a fost un examen corect, din punctul meu de vedere si in ceea ce ma priveste. Vorbesc despre Bucuresti si nu despre celelalte comisii din tara.
Asa ca, pentru viitor este bine sa invatati ca pentru un examen serios de licenta, fara prejudecati sau idei preconcepute, ca cineva ar vrea sa va ingradeasca accesul in avocatura si totul va fi perfect !
CEDO este o varianta, dar v-ati gandi cat va dura, fara sa mai spunem ca la acest moment nu mai sunteti in acel termen de 6 luni ? Pana la rezolvarea situatiei ce veti face ?
Cel mai bine este sa consultati un avocat si din cate ati povestit Dvs., desi nu sunt toate datele necesare, mai sunt posibile variante pentru a va rezolva situatia. Va sfatuiesc ca sa-i explicati avocatului tot "istoricul" si acesta ar trebui sa va explice toate variantele cu avantaje si dezavantaje.
Răspuns la discuția Partaj
Nu puteti vorbi de partaj atat timp cat nu aveti o hotarare de divort definitiva si irevocabila, fiindca atunci se considera desfacuta casatoria !
Orice intelegere facuta in timpul casatoriei cu privire la o eventuala partajare a bunurilor comune este lovita de nulitate. Sigur ca exista o anumita exceptie de a solicita unei instante un partaj in timpul casatoriei, dar la Dvs. nu este cazul.
Daca discutam de procesul de divort si doriti sa aveti legaturi personale cu fata Dvs. va trebui sa faceti o cerere reconventionala, deoarece invocati un interes propriu si nu o intampinare, care reprezinta practic un raspuns, o aparare, la pretentiile sotiei, in cazul in care sotia a solicitat ca minora sa-i fie incredintata. In cererea reconventionala, intemeiata pe art. 119 din C. proc. civ. solicitati acest lucru (de a avea legaturi personale cu minora ...) precum si un program in acest sens, de exemplu, prima si a treia saptamana din luna, de sambata pana duminica intre orele ... si doua saptamani, o luna sau cat doriti, in timpul vacantelor scolare si a doua zi de Craciun, Paste, etc.
Cred ca la acest moment trebuie sa va canalizati atentia pe acest proces de divort si apoi sa va ganditi la un eventual partaj.
Daca cererea introductiva a vizat atat divortul cat si partajarea bunurilor comune, nu se va face nici un pas procedural cu privire la partaj pana nu se solutioneaza divortul.
Personal nu adopt aceasta modalitate, de a promova o actiune de divort si partaj prin aceeasi cerere introductiva, fiindca in acest caz, instanta care stie carte, ar trebui sa disjunga cele doua cauze, pe simplul motiv invocat mai sus si anume ca la pronuntarea partajului capatul de cerere privind divortul nu ar fi nici macar definitiv, asta asa ca acuratete juridica !
Pe langa toate acestea mai pot aparea si alte probleme...
Cat priveste partajul, parerea mea este de a va angaja un avocat, fiindca acolo pot aparea alte probleme de ordin procedural si s-ar putea sa nu va descurcati cu succes. Daca in cadrul procesului de divort instanta este obligata sa se pronunte cu privire la incredintare, pensie de intretinere, exercitand un rol activ foarte puternic, fiind vorba despre minori, in cazul partajului sa nu fiti asa siguri ca instanta va mai exercita acelasi rol activ si sa va sugereze sa faceti anumite probe. Oricum daca faceti o tranzactie, sa o cititi cu atentie inainte si nu o data si sa nu va fie rusine sau frica sa va impuneti un anumit punct de vedere, deoarece nimeni nu este obligat sa accepte anumiti termeni, fiindca aceasta este o intelegere scrisa incuviintata de catre instanta.
Răspuns la discuția admitere in avocatura 2008
Anul acesta, din cate stiu eu, nu s-a fixat data sustinerii examenului de primire in profesie. Oricum, probabil va fi spre sfarsitul lunii noiembrie. Nu este vorba de un examen stil grila si de aceea nu stiu ce ati putea invata din acele brosuri. Acolo probabil este o sinteza si Dvs, in final, veti face sinteza sintezei si nu este bine. Exista un barem de corectare. Ca unul care am fost in comisie la Baroul Giurgiu, va recomand sa invatati ca si cum ati invata pentru un examen de an. Din experienta, va recomand sa raspundeti exact la intrebare si nu dezvoltati pe langa subiect, fiindca nimeni nu va puncta cantitatea. La fel, atentie cu exprimarea si ortografia ! UNBR adopta doar un Regulament cadru, asa ca este bine ca incepand dupa 15 septembrie sa va interesati la Baroul unde doriti sa dati examen. Este bine sa urmariti si site-ul www.unbr.ro
Mult succes,
Este posibil sa fie si o gluma, un client nemultumit, etc. Exista un Cosmin Badea, avocat in Baroul Giurgiu cu sediul profesional in Bolintin Vale, jud. Giurgiu, dar are Cabinet individual. [ link extern ]
Sau poate este cineva de la Baroul Constitutional sau cum s-ar mai numi acum ...