avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate Bogdan Bibicu

Activitate Bogdan Bibicu

Atata timp cat nu ne cunoastem, domnule "doctor", nu accept sa fiu tutuit. Eu m-am adresat politicos, iar dumneavoastra ma luati cu "prietene", fapt care suna de parca m-ati lua peste picior. In urma acestui apelativ ironic, este normal sa ma enervez si sa-mi schimb atitudinea. Eu aveam nevoie de raspunsuri concrete, cu trimitere la legi, nu aveam nevoie de conversatie doar de dragul de a face conversatie. O parere avizata este una, o discutie la coltul blocului este alta, iar dumneavoastra mi-ati oferit doar "barfa" de la coltul blocului, fara argumente legale.

Catre moderator: Daca tot mi se sterg si mi se modifica mesajele, macar sa se modifice si comentariul domnului care este putin cam impertinent. Ofer respect celor care ma respecta. Este un forum juridic, doresc pareri avizate si argumentate in spiritul legii. In plus comentariile sunt offtopic, atata timp cat nu sunt argumentate.

Dr.Virgil Dan Amza a scris:

Prietene, numele legii l-ai scris chiar tu ! In legea 196/2018 se spune ca asociatia trebuie sa-si faca un regulament !

In legea mai sus mentionata nu se specifica nimic despre orele de liniste, altele decat cele prevazute in legea 61/1991. Regulamentul oricarei asociati trebuie sa se supuna legii, ori eu nu cunosc vreo lege care sa spuna ca asociatia poate stabili alte ore decat cele prevazute in legea 61/1991. Tocmai asta intrebam in prima postare.
Daca nu cunoasteti legea, puteti macar sa va abtineti. Daca stiti raspunsurile, va rog sa-mi indicati si legea care se aplica.
Buna seara!
Va prezint o situatie si sper sa ma puteti ajuta/lamuri:
Am de efectuat cateva reparatii in apartament si am dat 2 gauri cu bormasina pentru, lucru care a durat foarte putin. Ora a fost undeva in apropiere de 16.
La 16:50 m-am trezit cu Politia la usa pentru ca au primit sesizare ca am perturbat linistea publica. La intrebarea mea pe baza carei legi, mi s-a raspuns ca nu stiu legea, e una, ca probabil avem program de liniste pe asociatia de proprietari. Unul dintre politisti a cautat pe internet (pe telefon) legea si a spus ca in baza Legii 61/1991 ma pot sanctiona. Legea respectiva stipuleaza program de liniste intre orele 13-14 si 22-08. Nu se specifica niciunde ca asociata de proprietari ar putea stabili un program de liniste, nici macar in Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor. Cu atat mai mult, nu vad legala stabilirea unui alt program de liniste in afara celui stabilit de Legea 61/1991.
Intrebarile sunt urmatoarele:
- Am dreptul sa cer legitimarea politistilor? Nu mi s-a prezentat vreun act doveditor, iar simpla uniforma nu-mi certifica faptul ca ar fi politisti si nu simple persoane costumate.
- Am dreptul sa aflu cine a facut sesizarea? Mi s-a spus ca a fost anonima, iar apoi s-au razgandit spunandu-mi ca ar trebui sa depun o cerere la sectia de politie de care apartin si daca mi se admite, voi afla.
- Se poate face sesizare anonima?
- Asociatia de proprietari nu este legal constituita, prin urmare nu poate stabili un program de liniste, insa daca ar fi legal constituita, exista vreo prevedere legala in baza careia ar putea stabili astfel de chestiuni?
Multumesc pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția circulatie itp expirat
Imi puteti spune si de ce?
Răspuns la discuția circulatie itp expirat
In Codul Penal, la art. 334 alin.1 se specifica "Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."

In Codul Rutier 2019. OUG 195/2002, actualizata 2019 este specificat:
Articolul 10
"(1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de raspundere civila auto pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, a celor pentru care a intervenit suspendarea inmatricularii, precum si a vehiculelor inregistrate al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat ori este anulata."

Articolul 102
"(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
1. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care prezinta deficiente periculoase sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat."

Articolul 112
"(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:
a) vehiculul inregistrat nu are efectuata inspectia tehnica periodica valabila ori aceasta este anulata;
t) detinatorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, in conformitate cu prevederile legale;
(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. b) , c) , e) , g) , h1) , k) , o) , p) , r) , s) si y) , la retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, iar in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) , d) , f) , h) , i) , j) , l) , m) , n) , t) , u) , v) si x) , o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile."

Se aplica Legea speciala in detrimentul Codului Penal? Daca da, de ce?
Cum pot verifica cate puncte de amenda a luat respectivul sofer? Daca a primit amenda pentru fiecare fapta savarsita (nerespectarea indicatoarelor rutiere care au dus la savarsirea accidentului, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu ITP expirat etc.) si nu cumva "i-a scapat vreuna domnului politist"? Am dreptul sa solicit aceste detalii de la organele de politie rutiera?
Buna ziua!
As dori sa stiu daca se face dosar penal pentru circulatia cu o masina cu inmatricularea suspendata din cauza de ITP expirat. Daca da, cui ma adresez? Tin sa mentionez ca soferul a fost implicat intr-un accident auto fara victime, iar cei de la Politia Rutiera nu stiu sa fi luat masuri si cu privire la acest aspect. Cum procedez pentru ca soferul sa fie tras la raspundere si pentru acest lucru (ITP expirat)?
Multumesc pentru raspunsuri.
Sunt 5 copii, dintre care unul a decedat si in locul sau vin cei doi fii. Deci totatul de 3/4 se imparte la 5, asa-i?
Nu mai exista bunuri comune.
Sa inteleg ca in cazul de fata, sotul supravietuitor are dreptul la 25% din mostenire?
Buna ziua!
Sotul supravietuitor poate renunta la partea sa din mostenirea dupa sot in favoarea unuia dintre fii? Sunt 5 copii, insa 2 dintre ei vor sa o duca pe sotia supravietuitoare la notar pentru ca aceasta sa renunte la partea ei in favoarea lor astfel defavorizandu-i pe ceilalti 3. Ce se poate face?

Pe langa asta, sotul supravietuitor e bolnav si are prea putine momente in care este lucida. Poate notarul sa spuna ca este sau nu lucida in momentul in care se intocmeste renuntarea? Pot contesta ceilalti copii actul de renuntare in favoarea doar a unora dintre fii pe motiv de lipsa de discernamant? Ce se poate face? Medicul de familie este prieten cu cei 2 fii care doresc sa-i insele pe ceilalti.
Multumesc frumos.