avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Activitate ioana.h

Activitate ioana.h

Buna ziua, tuturor!

Desi am incercat sa rezum intrebarea inca din titlu, cred ca se cuvine sa detaliez aici.

Sotul meu este apatrid DINTOTDEAUNA, mai exact nu a avut niciodata cetatenie. Suntem casatoriti de doar 1 an, iar el este in Romania de 4 ani, insa ar vrea deja sa aplice pentru obtinerea cetateniei. Asta ne-ar ajuta sa calatorim mai usor si l-ar ajuta si pe el sa aiba mai multe drepturi.

El este de nationalitate palestiniana, nascut in Arabia Saudita, siba are document de calatorie (NU este pasaport, ci document albastru de calatorie) emis REFUGIATILOR Palestinieni de catre statul Egipt. Desi ar fi putut sa obtina un permis de sedere de refugiat si o indemnizatie pentru acest statut, noi am ales calea statutului de membru de familie, care desi ii aduce mai multe drepturi in materie de libera circulatie si munca (poate calatori alaturi de mine fara viza), il limiteaza cand vine vorba de acordarea mai rapida a cetateniei.

Stiu ca dupa 7 ani de stat in Romania, respectiv 5 de casatorie cu mine ca romanca ar putea aplica, insa este frustrant de mult. Vorbeste romana, lucreaza aici, este integrat si pot spune ca iubeste si accepta aceasta tara, cu toate neajunsurile ei, mai mult decat mine.

Asadar, daca exista printre dumneavoastra avocati sau specialisti care ne-ar putea oferi un sfat sau ghidare in obtinerea mai rapida a cetateniei, v-as fi recunoscatoare, suntem dispusi sa discutam si in privat sau sa furnizam detalii.

Pe scurt: Apatrid DINTOTDEAUNA, niciodata nu a avut nicio cetatenie, are document de calatorie egiptean pentru refugiati palestinieni, nascut in Arabia Saudita, membru de familie de cetatean roman (de 1 an), stabilit in Romania de 4 ani. Cum se poate obtine cetatenia mai repede?

(Un avocat pe care l-am consultat recent pt o alta problema ne-a spus ca ar putea obtine cetatenie, daca este apatrid dintotdeauna, fara a se tine cont de termenele care se aplica in cazurile clasice are acelora care fie au avut o cetatenie si au pierdut-o, au renuntat la ea sau au si alta cetatenie, insa nu ne-a putut oferi detalii, spunandu-ne doar sa incercam si sa consultam un specialist.)

Va multumesc!
Buna ziua,

Sunt romanca, iar de curand m-am casatorit cu un cetatean apatrid, cu permis de sedere temporar (valabil pana in decembrie 2018). El avea permis de sedere temporar inca de dinainte de casatorie, avand in vedere ca este student aici. Pe permisul lui de sedere scrie "drept de munca", desi e student, e la rezidentiat in ultimul an.

Intrebare: Sotul meu trebuie sa isi schimbe permisul de sedere acum, imediat dupa casatorie, sau este OK daca asteptam pana mai aproape de data expirarii celui pe care il are deja eliberat de dinainte de casatorie?
Răspuns la discuția Casatorie cu cetatean apatrid
Va multumesc!
Răspuns la discuția Casatorie cu cetatean apatrid
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsuri. Da, are permis de sedere temporar, valabil pana in decembrie 2018, pe care scrie apatrid. Si da, are pasaport egiptean cu viza primita cand s-a mutat in Romania.

Orice raspuns cu informatii utile ma ajuta, intrucat cei de la starea civila din orasul de provincie unde urmeaza sa facem cununia nu prea au mai vazut casatorii mixte, mai ales cu apatrizi.
Ce documente sunt necesare pentru casatoria cu un cetatean apatrid, cu pasaport egiptean, nationalitate palestiniana?