avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Activitate Victoria_

Activitate Victoria_

Răspuns la discuția Ce pot pati ?
Din propria experienta similara, in strainatate (subliniez faptul de a condivide o parere personala, nicicum indicatii concrete, pentru care sugerez a citi eventuale opinii ale expertilor in domeniu, presenti pe site):

In primul rand, e dificil a cauta dreptatea, daca nu exista un document legal la baza, in acest caz un contract de inchiriere, in care sa fie stipulati clar termenii si conditiile de utilizare a spatiului, incluse circumstantele de forta majora. Daca ar fi existat si un proces verbal de predare-primire a locatiei la momentul initial, aferent contractului, ati fi putut (din cate cunosc) cere proprietarului constatarea starii acesteia la momentul deciziei de intrerupere a perioadei de inchiriere, chiar si inaintea termenului stabilit. Astfel, ar fi posibila evaluarea, prin urmare rambursarea integrala a cautiunii, sau partiala, in caz de grad identificabil de deteriorare a spatiului. Pentru eventuale "nelamuriri" viitoare, eu as face si aici un proces verbal semnat de ambele parti, in prezenta unui martor sau a unor materiale foto/video.

Din personala experienta, tot in afara Romaniei, am evitat sa fac un demers asemanator, unde mi s-a propus sa platesc cautiunea ca sa stau in locul cuiva. Am insistat asupra intalnirii cu proprietarul si modificarea legala a contractului pe numele meu. Cand mi-a fost refuzata cererea, am renuntat.

Pe plan divers, daca dumneavoastra ati figurat pe teritoriul Germaniei ca cetatean/rezident in perioada respectiva, aveti dreturile si obligatiile ca oricare altul dintre acestia.
Daca nu ati avut nici un contract cu proprietarul si ati lucrat fara contract de munca (practic ireperibil), nu v-ati inregistrat la oficiile interesate din tara in cauza, imi imaginez ca le dati de furca sa demonstreze ca ati procedat din rea-credinta sau mai putin, cand ati predat locatia unui tert utilizator, fara stirea proprietarului.
Insusi proprietarul, daca nu a convenit un contract de chirie legal cu dvs., mi se pare cel putin straniu ca ar fi indraznit sa faca plangere la politie in oricare caz, deoarece ar fi cazut el primul sub incidenza legii, pentru faptul de a fi ascuns fiscului venitul de pe chirie.
Actul de a nu declara veniturile cred ca este considerat ilegal pretutindeni. Actul de a nu instiinta pe proprietar de demersurile de orice gen efectuate in incinta proprietatii sale, ar putea fi considerat ilegal. Legea ne spune, insa, ca pentru orice replica juridica, e nevoie de act argumentativ.
Depunerea unei plangeri catre organele oficiale de ordine poate provoca inizierea unui parcurs de investigatii, nicicum de acusare directa si imediata a paratului, pana la proba definitiva care sa demonstreze culpa.
Astfel ca, vedeti si dumneavoastra ce acte detineti si actionati in baza lor, fie ca sa va demonstrati dreptatea, fie ca sa va aparati de nedreptate.
In sfarsit, cred ca veti fi indrumat catre solutii mai clare doar in baza legislatiei in vigoare din tara respectiva, in contextul celor descrise mai sus.

Va urez succes

Levis88 a scris:

Buna ziua va rog daca puteti sa imi raspundeti la aceasta problema: Anul trecut asta find in Germania am locuit intr-un apartament in chirie,am decis sa plec ne mai avand de munca nu mai aveam bani de chirie ! La acest apartament am platit un depozit de 1500€ (proprietaru nu a mai vrut sa imi de-a banii inapoi ,apartamentu a fost exact cum l-am primit) intre timp am gasit 1 roman pe care l-am lasat sa stea in apartament in locul meu contra sumei de 1500€ depozitul meu ,proprietarul nestiand de el (roman) ,intre timp eu am plecat in Romania ,iar la scurt timp proprietarul a gasit ,,chiriasul’’ ii sa explicat ce a fost iar acesta sa dus la politie cu chiriasul si a depus o plangere la adresa mea ca l-am inselat pe chirias !! As dori sa imi spuneti daca patesc ceva daca ma intorc in Germania ? Ma aresteaza? Este asta o inselaciune? Va multumesc pentru timpul acordat

Multumesc mult pentru raspuns, nu stiam ca ar fi posibila schimbarea ordinii numerelor pe lista, fiind in ordinea apartamentelor.
Extrem de simplu si util. Voi proceda chiar azi.
Sa aveti o zi buna!


Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Vorbiti cu cei care se ocupa de mentenanta interfonului si schimbati numarul la care se suna, daca se suna la 01, puneti orice alt numar.

D-le Amza,
Cand legea nu da sprijin, teoretic omul are dreptul sa isi faca drum singur, deci va dau toata dreptatea (daca nu-i "ba", atunci e "da". Chiar as proceda cum ati facut dumneavoastra, de-ar fi doar unul singur care ma necajeste!
Dar poate mai e vreo cale inainte de asta... mai pasnica, sper. Azi la sase dimineata, le-am spus de la obraz, cu frumosul, la muncitorii care au venit la treaba, sa se uite la ceas si sa ceara cheie de la proprietar, daca au nevoie sa intre. Sau, ar fi corect sa ma anunte dansul ca sa le deschid, pentru ca ma obliga sa imi iau raspunderea, deschizand usa la oricare. Altfel, de unde sa stiu eu ca merg cu adevarat la treaba sau poate-s hoti mascati? N-as vrea sa exagerez, dar vezi si auzi de toate in jur in ziua de azi.

Va multumesc pentru raspuns, il tin ca exemplu de solutie ultima, daca nu voi gasi altele :) O zi buna!

Dr.Virgil Dan Amza a scris:

eu am rezolvat simplu problema: am coborat la cel care suna; si nu a mai sunat la mine !


Aveti dreptate, sigur ca exista si ar fi cea mai simpla, am incercat-o deja...
Dar, astfel, partea "ascunsa a medaliei" m-ar obliga sa renunt la a-l utiliza in scopul sau efectiv... in schimb, am si eu nevoie la ocazii, sa fiu interpelata de catre cine ma cauta. De aceea caut o alta solutie.
Va multumesc, oricum, pentru raspuns.

ynocentta a scris:

Exista solutia tehnica de a intrerupe legatura electrica astfel incat sa nu mai fiti deranjata de cei care intentioneaza sa intre in imobil

Buna ziua,
Esenta problemei, pe care o voi descrie, poate parea ridicola, dar va asigur ca a devenit, in timp, serioasa.
Ma aflu in situatia de a fi prima pe lista numerelor de apartament pe interfonul scarii. De mai multi ani, ori de cate ori are de intrat cineva in scara, suna la mine. Nu e problema, daca e o persoana pe care o recunosc, ci mai degraba devine problematic cand e vorba de cetateni care vin cu scop de lucru sau "in vizita", pe care, evident, nu i-as lasa in bloc, pentru motive de siguranta a locatarilor. O fac totusi, dupa a fi pus macar intebarea "La cine doriti sa mergeti?", din respect pentru vecini.
Nu mi se pare, oricum, corect sa fiu deranjata la orice ora de zi si noapte, de mai multe ori in timpul zilei, doar pentru ca sunt prima pe lista interfonului, daca nu sunt eu locatarul vizat. Ma simt cu adevarat hartuita! As dori sa stiu, asadar, daca cineva are experienta in rezolvarea amiabila si legala a acestei situatii ridicole...
Am citit aici, pe site, din raspunsul unui avocat, ca nu exista o legislatie limitativa in ce priveste uzul interfonului de catre locatari sau externi, totul la voia simtului civic, care, observ, lipseste in 98% din cazuri in acest sens. Am incercat sa gasesc un "contract de uz" de-al furnizorului - nu este pe internet nici un facsimil.
In concluzie, va rog mult sa imi trimiteti o parere la cele ce urmeaza:
1. Nu consider corect sa ma lipsesc de drepturile de utilizator, cu avantajele pe care le ofera, stergand datele de pe lista, fiindca am cotizat pentru a dispune de aceste drepturi.
2. Nu cunosc cu siguranta, dar cred ca nici nu este legal sa "ascund" datele respective, in caz ca oficialitati ar avea nevoie de a regasi adresa mea (ex. serv.postale, evid.populatiei, etc). Imi rezulta ca un act de inducere in eroare voita, in fata eventualelor autoritati care ar dori sa ma contacteze in cine stie ce situatie, iar eu nu am nimic de ascuns.
3. Dat fiind ca nu exista lege pentru astfel de situatii, ce solutii ar fi pentru o rezolvare amiabila? Administratorul are vreo obligatie sa ma ajute? Dansul mi-a zis ca nu, intrebandu-l (daca vrei deschizi, daca nu - nu). Dar e posibil sa fiu hartuita de continuu fara sa se poata lua nici o masura?
4. Cum as putea responsabiliza pe cei din jur in a lua masuri in privinta sigurantei tuturor din scara, vazut riscul de a fi expusi la fraude (sau chiar mai rau) din partea unor necunoscuti care pot intra? As fi autorizata a pune macar un anunt, adresat fie externilor, fie locatarilor? Fiind act administrativ si public, nu stiu daca am voie. Administratorul oricum, isi limiteaza datoriile la "citit" contoarele, pentru ca "nu este o problema a blocului", dar a mea personala.

Va multumesc pentru rabdarea de a ma fi citit, dar si pentru eventuale pareri/raspunsuri.
O zi buna tuturor