avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Activitate OanaMarinescu

Activitate OanaMarinescu

Contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul unitatii este acelasi lucru cu Regulamentul de ordine interioara al companiei?

Am cerut CCM aplicabil la nivelul unitatii pentru a verifica daca am dreptul la compensatii in urma concedierii si am fost directionata spre Regulamentul intern pe motiv ca ar fi acelasi.


Multumiri!
Răspuns la discuția Salarii compensatorii, urgent
Va multumesc!
In contractul individual de munca scrie : " Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003-Codul Muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel national "

Asadar, pentru a sti daca am dreptul la salarii compensatorii in urma concedierii (se desfiinteaza proiectul pe care lucrez), am nevoie sa cunosc si CCM aplicabil la nivel de unitate? sau e suficient cel la nivel national + Codul Muncii, asa cum scrie in contractul individual de munca?

In contractul CCM la nivel national (nr. 53.225 din 10 martie 1993) scrie ca am dreptul la "o compensatie de 50% din salariul lunar"

Maine am sedinta la munca si nu stiu ce sa cer si la ce contract sa fac referire pentru a-mi apara drepturile.

Cu multumire si apreciere!
Lucrez de 3 ani într-o companie de dezvoltare software în Bucuresti. Proiectul pe care care lucrez se finalizeaza la 1 martie 2018, însă eu împreună cu restul colegilor avem contractul încheiat pe durată nedeterminată.

Firma ne-a cerut CV-urile actualizate pentru a încerca să ne caute alte locuri de muncă, nu s-a găsit nimic. În prezent, e o presiune destul de evidentă pe angajați să își găsească pe cont propriu un alt loc de muncă.

La început intenția firmei a fost ca fiecare angajat să îsi dea demisia, nimeni nu a acceptat, iar zilele acestea ni s-a dat ficăruia Acordul de încetare a contractului de muncă spre semnare(încheiere amiabilă) fără să fi fost anunțați verbal, în prealabil, de această măsură.
Așa că nimeni nu vrea să îl semneze, deoarece dorim ca motivul să fie nu voința comună a părților, ci desființarea proiectului - măsură pe care firma o numește "mai agresivă"(?!), fără să ni se explice care e diferența și de ce tot insistă pe închieierea amiabilă.

Tind să cred că firma are teama ca noi să nu pretindem salarii compensatorii. Ceea ce intenționăm să facem, doar că nu avem nicio dovadă că avem dreptul acesta.

Cum putem afla dacă avem dreptul la salarii compensatorii?

Din câte știu, obligatia de plată a salariilor compensatorii se poate regasi în:
1) contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii --- NU SE SPECIFICĂ NIMIC EXPRES, am verificat

2) contractul colectiv de munca aplicabil, la nivelul unitatii sau la nivel de ramura --- CE ESTE ACEST CONTRACT și unde îl găsesc ?

Așadar, unde găsesc dovada faptului că am sau că nu am dreptul la salarii compensatorii?


Cu mulțumire,