avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatorii - Urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatorii - Urgent

Lucrez de 3 ani într-o companie de dezvoltare software în Bucuresti. Proiectul pe care care lucrez se finalizeaza la 1 martie 2018, însă eu împreună cu restul colegilor avem contractul încheiat pe durată nedeterminată.

Firma ne-a cerut CV-urile actualizate pentru a încerca să ne caute alte locuri de muncă, nu s-a găsit nimic. În prezent, e o presiune destul de evidentă pe angajați să își găsească pe cont propriu un alt loc de muncă.

La început intenția firmei a fost ca fiecare angajat să îsi dea demisia, nimeni nu a acceptat, iar zilele acestea ni s-a dat ficăruia Acordul de încetare a contractului de muncă spre semnare(încheiere amiabilă) fără să fi fost anunțați verbal, în prealabil, de această măsură.
Așa că nimeni nu vrea să îl semneze, deoarece dorim ca motivul să fie nu voința comună a părților, ci desființarea proiectului - măsură pe care firma o numește "mai agresivă"(?!), fără să ni se explice care e diferența și de ce tot insistă pe închieierea amiabilă.

Tind să cred că firma are teama ca noi să nu pretindem salarii compensatorii. Ceea ce intenționăm să facem, doar că nu avem nicio dovadă că avem dreptul acesta.

Cum putem afla dacă avem dreptul la salarii compensatorii?

Din câte știu, obligatia de plată a salariilor compensatorii se poate regasi în:
1) contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii --- NU SE SPECIFICĂ NIMIC EXPRES, am verificat

2) contractul colectiv de munca aplicabil, la nivelul unitatii sau la nivel de ramura --- CE ESTE ACEST CONTRACT și unde îl găsesc ?

Așadar, unde găsesc dovada faptului că am sau că nu am dreptul la salarii compensatorii?


Cu mulțumire,
Cel mai recent răspuns: Claudia CZ , utilizator 20:43, 20 Ianuarie 2019
Dreptul la salarii compensatorii il regasiti in cele 3 documente mentionate de dvs. in mesaj.

Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

CCM-ul incheiat la nivel de angajator il regasiti la :
- angajator
- sindicat sau reprezentantii salariatilor
- ITM.
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna Oana,

Trec printr-o situatie asemanatoare si as dori sa stiu cum s-au rezolvat lucrurile pentru tine pana la urma.
Iti multumesc anticipat pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la salariu compensatoriu? anemonica anemonica In ianuarie am fost disponibilizata si am depus o cerere pentru a primi salariul compensatoriu. (\".......... va rog sa dispuneti intocmirea documentelor ... (vezi toată discuția)
Negocierea ccm la nivel de unitate Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am inteles ca e obligatorie negocierea ccm daca firma are peste 21 de angajati,cum e in cazul nostru.Problema este ca nu stiu pasii care trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca mihialescu mioara mihialescu mioara Buna ziua! Solicit o lamurire cu privire la obligativitatea incheierii unui contract colectiv de munca pentru o firma cu mai mult de 21 de salariati. Firma are ... (vezi toată discuția)