Am urmatoarea speta:
O microintreprindere in urma unei sentinte civile trebuie sa incaseze dobanzi penalizatoare, in urma neachitarii la timp a unei facturi de catre client.
1. trebuie emisa factura pentru dobanzile penalizatoare?
2. daca trebuie emisa factura,, aceasta va fi prinsa in D394?
3. Pe langa inregistrarea
4111 "Clienti" = 7581 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati"
mai trebuie facut si un provizion?
Cum sefu se apropie de varsta de pensionare, binenteles se gandeste si la pensie si se intreba daca pe perioada somajului poate incheia un contract de asigurare sociala cu casa de pensii, sa-si plateasca din fondurile proprii CAS-ul la nivelul salariului actual, ca sa nu-i afecteze punctajul la pensie.
Asociatul unic al unei societati comerciale este si administratorul societatii cu CIM. Cum societatea inregistreaza pierderi in ultimele 5 luni, asociatul unic doreste sa reduca cheltuielile si ca prima masura a ales sa se "concedieze".
Daca-si desface CIM, el poate beneficia de somaj? Precizez ca are 2 CIM, ambele in firmele sale(e vorba de patronul meu) si doreste desfacerea ambelor CIM.
Pe perioada somajului poate incheia un contract de asigurare sociala cu casa de pensii?
Daca poate incheia un contract de asigurare sociala cu casa de pensii, e obligat sa cotizeze si la sanatate?
Am 2 angajate - persoane cu handicap. Una cu norma intreaga (1900) si una cu jumatate de norma (950) dar fara alte contracte..
Ambele au fost in concediu fara plata pana in data de 15 ianuarie, prin urmare bruturile pe ianuarie sunt:
angajata X(norma intreaga) = 1140
angajata Y(jumatate de norma) = 570
Am MAAAAAAREA RUGAMINTE: ma puteti ajuta cu un calcul pentru cele 2 cazuri?