avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asociat unic/administrator in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asociat unic/administrator in somaj

Asociatul unic al unei societati comerciale este si administratorul societatii cu CIM. Cum societatea inregistreaza pierderi in ultimele 5 luni, asociatul unic doreste sa reduca cheltuielile si ca prima masura a ales sa se "concedieze".
Daca-si desface CIM, el poate beneficia de somaj? Precizez ca are 2 CIM, ambele in firmele sale(e vorba de patronul meu) si doreste desfacerea ambelor CIM.
Pe perioada somajului poate incheia un contract de asigurare sociala cu casa de pensii?
Daca poate incheia un contract de asigurare sociala cu casa de pensii, e obligat sa cotizeze si la sanatate?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2018
atodor, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:07, 14 Martie 2018
1. Poate intra in somaj, daca are c.i.m. si indeplineste conditiile prevazute de lege.

2. Legea 76/2002
art.48
(1) Beneficiarii de indemnizație de șomaj sunt asigurați în sistemul asigurărilor sociale de stat și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege pentru asigurații acestor sisteme.

(2) Contribuția pentru asigurările sociale de stat se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj și se virează caselor de asigurări respective de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

(3) Drepturile de asigurări sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizație de șomaj se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.

(4) Pentru contribuțiile de asigurări sociale obligatorii, care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj și se plătesc pentru drepturile la indemnizație de șomaj și alte drepturi bănești, stabilite și acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru perioadele anterioare lunii în care se plătesc drepturile respective, în condițiile legii, nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere.
MULTUMESC!

Cum sefu se apropie de varsta de pensionare, binenteles se gandeste si la pensie si se intreba daca pe perioada somajului poate incheia un contract de asigurare sociala cu casa de pensii, sa-si plateasca din fondurile proprii CAS-ul la nivelul salariului actual, ca sa nu-i afecteze punctajul la pensie.
Cred ca se poate incheia un astfel de contract, chiar daca este asigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioadele pentru care se acorda indemnizatie de somaj se cumuleaza la calculul anilor de vechime pentru pensie? rasaritcdumitru rasaritcdumitru Perioadele pt care se acorda indemnizatie de somaj se cumuleaza la calculul anilor de vechime pt pensie ???:\"> (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare nisico nisico Buna ziua Sunt nascut in 23 octombrie 1952 si lucrez cu carte de munca din 10 martie 1977. Am avut doua perioade de somaj: una de 11 luni, iar o a doua de ... (vezi toată discuția)
Perioada de somaj este stagiu pentru pensie? luxa.roman luxa.roman As vrea sa stiu si eu daca somajul de drept se considera vechime in campul muncii (vezi toată discuția)