Bună ziua ! În 2018 , a murit bunica mea și am rămas eu și unchiul meu ca singuri moștenitori , tatăl meu fiind decedat de f . mulți ani. Eu am locuit cu bunica mea în casă , am adresa acolo , unchiul având altă locație . El apărea doar ca a treia persoană ( alături de mine și bunica ) cu drept de moștenitor asupra casei , în actele de succesiune făcute după moartea bunicului .
Fiind un om extrem de dificil , alcoolic și recalcitrant mi-am dorit , după moartea bunicii , să fac succesiunea cât mai repede și să vindem casa pentru a își vedea fiecare de viața lui . A spus că este de acord cu succesiunea dar când l-am chemat la notar să semnăm actele , a fost recalcitrant și nu și-a dat acordul , arătând clar intenția de a amâna succesiunea , vânzarea casei , invocând motive diverse neplauzibile .
Eu locuiam în casă , dar el având dreptul acolo prin moștenire de la părinții lui și pentru că și-a pierdut propriul apartament pentru că l-a pus garanție la bancă , a început să facă scandal , să vină când vrea , să ia din casă etc . Deși , cât a trăit bunica , el venea doar în vizită și neinteresându-l absolut de nimic ( casă , bunica bolnavă )!
Am intentat proces de succesiune moștenire în instanță , cu scopul final de a mi se acorda dreptul de a vinde casa și de a-i da partea lui cuvenită . Procesul a durat un an , a ajuns până în momentul în care trebuiau să se vadă dovezile , audieze martorii după ce se făcuse o primă expertiză a casei și terenului etc.
La momentul acela , el neavând martori și nimic dovezi clare de ce nu vrea să vândă sau de ce ar vrea el toată casa , fără a mi se da mie nimic( asta cerea el , în instanță ) , a decis cu avocata lui că vrea să accepte succesiunea și vânzarea casei . Avocatul m-a sfătuit , pentru a evita alți ani de judecată și cheltuieli , să accept cererea lui de amiabilitate și să renunțăm la judecată , în schimbul vânzării casei și împărțirii cuvenite .
S-a amânat cauza - Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Acordă termen la data de 20.06.2019 în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabila, a incheierii unei tranzactii intre parti si pentru a se reveni cu adresa catre expertul desemnat in cauza-
El a părut binevoitor să facem succesiunea și să căutăm cumpărători . Eu am găsit f. repede un cumpărător , ne-am pus de acord cu suma cerută și am mers la notar să facem actele . Însă din cauză că nu se făcuse succesiunea , a mai durat . Cumpărătorul a zis că așteaptă să se rezolve cu toate actele înainte de a face contractul de vanzare-cumpărare și între timp , m-am ocupat eu de rezolvarea actelor de succesiune și intabulare ulterioară .
Pentru a putea vinde , a trebuit să mergem amândoi la judecătorie să facem o cerere scrisă de renunțare la judecată . Asta ni s-a spus de la notar că ar fi pasul pentru a merge mai departe cu actele și de a vinde . Totul părea ok , au trecut sărbătorile , a venit și actul de intabulare care dura mai mult și când am sunat cumpărătorul să venim să semnăm actele de vânzare ( deși el a insistat să rezolvăm cât mai repede ), mi-a spus că nu mai cumpără dat fiind că unchiul meu , l-a terorizat cu telefoane , i-a cerut bani în plus , l-a umilit și nu vrea pe viitor să nu mai scape de el dacă cumpără casa .
Eu nu am știut acest aspect , pentru că omul nu mi-a spus nimic de atitudinea unchiului meu care față de mine arăta bunăvoință și părea nerăbdător să se încheie mai repede vânzarea . Cumpărătorul s-a retras și acum am ajuns în punctul în care trebuie să o iau de la capăt .
Ideea este că unchiul meu l-a determinat conștient pe cumpărător să renunțe deși a afirmat în fața judecătorului că acceptă amiabil vânzarea cât mai repede și vrea pace .Orice cumpărător s-ar găsi , el ar face la fel , doar pentru a amâna . Oricum este o tactică a lui pentru că bunica a vrut să vândă casa în timpul vieții pentru a îmi da mie partea de moștenire și unchiul deși părea de acord să semneze , a renunțat în ziua semnării , invocând motive puerile sau cerând mult mai mulți bani peste ce i se cuvenea .
Dacă se ajunge la termenul din iunie și eu nu reușec să vând nimănui pentru că el găsește scuze sau determină cumpărătorul să renunțe, prin diverse tertipuri , ce se va întâmpla ?
Avocatul mi-a spus că ar trebui un nou proces și asta ar presupune din nou cheltuieli , termene . Eu nu vreau decât să vindem , să îmi iau partea dar unchiul , deși el a cerut renunțarea la proces pe cale amiabilă , va amâna doar ca să nu mi se dea mie partea , exact cum m-a amenințat de multe ori( că mă va ține în procese și ani de zile cât poate de mult ).
Cumpărătorul care s-a retras din cauza lui m-a asigurat că vine ca martor la un viitor proces unde va spune de ce a renunțat și ce a făcut unchiul meu pentru a-l determina să renunțe , dar mă ajută cu ceva ?
Pot , acum , dacă nu se va concretiza vânzarea până la data de 20 iunie , să cer anularea cererii de renunțare la proces și de a merge mai departe cu procesul inițial , pe motiv că el nu a fost conciliant și nu a respectat termenii impuși de judecător ?
Momentan am doar actul nou de moștenitor , intabularea , dar mă interesează cum pot, măcar ca primă etapă ,să am titlul de proprietate pe ce mi se cuvine ?!Partaj amiabil nu va accepta cu siguranță și de a locui cu el acolo nu e posibil deloc .
Poate fi tras la răspundere că nu s-a comportat amiabil pentru definitivarea vânzării și că a tergiversat totul , deși a cerut el să renunțăm la proces și să rezolvăm , fără judecată ?
Pot relua procesul și ajunge la sulta pe care să i-o dau eu lui la vânzarea casei ?
Avocatul meu mi-a sugerat să îl tolerez pentru a vinde mai repede dar cu un asemenea om nu e posibil , se răzgândește de pe o zi pe alta și nu am cum controla ce face și spune , fără știrea mea , cumpărătorilor . Scuze de povestea lungă , detaliile poate inutile .
Vă mulțumesc ! Mihaela
Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama s-a recăsătorit și noi am fost crescuți de tatăl vitreg , dar fără ca să ne adopte legal , noi păstrând numele tatălui biologic . Tatăl vitreg nu a mai fost căsătorit , nu avea alți copii . Am locuit toți patru în apartamentul cumpărat de mama și tatăl meu biologic . Între timp , mătușa mamei , rămasă singură și fiind atașată de noi și de tatăl vitreg a lăsat prin act de vânzare-cumpărare mamei și tatălui vitreg apartamentul ei și imediat ce ea a decedat , părinții au devenit proprietari . În 2004 , de comun acord , mama , noi copiii și tatăl vitreg am vândut cele două apartamente și am cumpărat o casă mult mai mare ( pentru trei familii) pentru a locui împreuna eu , soțul meu , fratele meu și mama , precum și tatăl vitreg . La vânzarea apartamentului cumpărat de mama cu tatăl nostru biologic , am fost chemați să semnăm eu și fratele meu ca moștenitori . Casa cumpărată este doar pe numele mamei și a tatălui vitreg. Eu am locuit împreună cu soțul în casă până am divorțat și eu am revenit la numele tatălui meu biologic . Fratele meu s-a mutat în alt județ , s-a căsătorit , are casa lui cu soția și copilul lor . Mama și tatăl vitreg nu au mai avut alți copii , însă tatăl vitreg are un frate , o soră și 4 nepoți din partea lor , care locuiesc altundeva și pe care nu îi cunosc mai deloc . În prezent , părinții consideră casa unde locuim toți trei ca fiind și a mea , eu implicându-mă la cheltuieli și renovări .etc , dar legal eu nu apar proprietară pe nici un act . Se pune problema ce se va întâmpla cu casa când unul din ei nu ar mai fi ! Eu cu fratele meu am moșteni partea mamei ( jumătate din casă ) dar partea tatălui vitreg unde ajunge când el nu va mai fi ? Știu că noi nu avem drept legal la partea de bunuri a tatălui vitreg , ce se întâmplă în cazul unei succesiuni ? Eu cu fratele meu va trebui să împărțim casa cu nepoții lui de la frate și soră ? Dacă casa este cumpărată din bunurile care au aparținut în totalitate mamei(apartament cumpărat cu tatăl nostru decedat și apartament primit de la mătușa ei ) , nu avem drept total noi doi la partea tatălui vitreg?Ce s-ar întâmpla când unul din ei nu ar mai fi ? Ce ar putea face ei din timpul vieții pentru a fi siguri că această casă va rămâne legal mie și fratelui meu ? Am dat detalii mai multe pentru a relata situația de ansamblu dar și pentru că părinții și-ar dori să ne protejeze pe mine și fratele meu și noi să avem drepturi depline la casă când ei nu vor mai fi și să facem succesiunea la momentul când va fi nevoie , fără a ne teme că după ani de locuit în casă să trebuiască să împărțim mai mult de jumătate cu niște necunoscuți . Vă mulțumesc !Cu respect , Mihaela .