Bună ziua ! În 2018 , a murit bunica mea și am rămas eu și unchiul meu ca singuri moștenitori , tatăl meu fiind decedat de f . mulți ani. Eu am locuit cu bunica mea în casă , am adresa acolo , unchiul având altă locație . El apărea doar ca a treia persoană ( alături de mine și bunica ) cu drept de moștenitor asupra casei , în actele de succesiune făcute după moartea bunicului .
Fiind un om extrem de dificil , alcoolic și recalcitrant mi-am dorit , după moartea bunicii , să fac succesiunea cât mai repede și să vindem casa pentru a își vedea fiecare de viața lui . A spus că este de acord cu succesiunea dar când l-am chemat la notar să semnăm actele , a fost recalcitrant și nu și-a dat acordul , arătând clar intenția de a amâna succesiunea , vânzarea casei , invocând motive diverse neplauzibile .
Eu locuiam în casă , dar el având dreptul acolo prin moștenire de la părinții lui și pentru că și-a pierdut propriul apartament pentru că l-a pus garanție la bancă , a început să facă scandal , să vină când vrea , să ia din casă etc . Deși , cât a trăit bunica , el venea doar în vizită și neinteresându-l absolut de nimic ( casă , bunica bolnavă )!
Am intentat proces de succesiune moștenire în instanță , cu scopul final de a mi se acorda dreptul de a vinde casa și de a-i da partea lui cuvenită . Procesul a durat un an , a ajuns până în momentul în care trebuiau să se vadă dovezile , audieze martorii după ce se făcuse o primă expertiză a casei și terenului etc.
La momentul acela , el neavând martori și nimic dovezi clare de ce nu vrea să vândă sau de ce ar vrea el toată casa , fără a mi se da mie nimic( asta cerea el , în instanță ) , a decis cu avocata lui că vrea să accepte succesiunea și vânzarea casei . Avocatul m-a sfătuit , pentru a evita alți ani de judecată și cheltuieli , să accept cererea lui de amiabilitate și să renunțăm la judecată , în schimbul vânzării casei și împărțirii cuvenite .
S-a amânat cauza - Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Acordă termen la data de 20.06.2019 în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabila, a incheierii unei tranzactii intre parti si pentru a se reveni cu adresa catre expertul desemnat in cauza-
El a părut binevoitor să facem succesiunea și să căutăm cumpărători . Eu am găsit f. repede un cumpărător , ne-am pus de acord cu suma cerută și am mers la notar să facem actele . Însă din cauză că nu se făcuse succesiunea , a mai durat . Cumpărătorul a zis că așteaptă să se rezolve cu toate actele înainte de a face contractul de vanzare-cumpărare și între timp , m-am ocupat eu de rezolvarea actelor de succesiune și intabulare ulterioară .
Pentru a putea vinde , a trebuit să mergem amândoi la judecătorie să facem o cerere scrisă de renunțare la judecată . Asta ni s-a spus de la notar că ar fi pasul pentru a merge mai departe cu actele și de a vinde . Totul părea ok , au trecut sărbătorile , a venit și actul de intabulare care dura mai mult și când am sunat cumpărătorul să venim să semnăm actele de vânzare ( deși el a insistat să rezolvăm cât mai repede ), mi-a spus că nu mai cumpără dat fiind că unchiul meu , l-a terorizat cu telefoane , i-a cerut bani în plus , l-a umilit și nu vrea pe viitor să nu mai scape de el dacă cumpără casa .
Eu nu am știut acest aspect , pentru că omul nu mi-a spus nimic de atitudinea unchiului meu care față de mine arăta bunăvoință și părea nerăbdător să se încheie mai repede vânzarea . Cumpărătorul s-a retras și acum am ajuns în punctul în care trebuie să o iau de la capăt .
Ideea este că unchiul meu l-a determinat conștient pe cumpărător să renunțe deși a afirmat în fața judecătorului că acceptă amiabil vânzarea cât mai repede și vrea pace .Orice cumpărător s-ar găsi , el ar face la fel , doar pentru a amâna . Oricum este o tactică a lui pentru că bunica a vrut să vândă casa în timpul vieții pentru a îmi da mie partea de moștenire și unchiul deși părea de acord să semneze , a renunțat în ziua semnării , invocând motive puerile sau cerând mult mai mulți bani peste ce i se cuvenea .
Dacă se ajunge la termenul din iunie și eu nu reușec să vând nimănui pentru că el găsește scuze sau determină cumpărătorul să renunțe, prin diverse tertipuri , ce se va întâmpla ?
Avocatul mi-a spus că ar trebui un nou proces și asta ar presupune din nou cheltuieli , termene . Eu nu vreau decât să vindem , să îmi iau partea dar unchiul , deși el a cerut renunțarea la proces pe cale amiabilă , va amâna doar ca să nu mi se dea mie partea , exact cum m-a amenințat de multe ori( că mă va ține în procese și ani de zile cât poate de mult ).
Cumpărătorul care s-a retras din cauza lui m-a asigurat că vine ca martor la un viitor proces unde va spune de ce a renunțat și ce a făcut unchiul meu pentru a-l determina să renunțe , dar mă ajută cu ceva ?
Pot , acum , dacă nu se va concretiza vânzarea până la data de 20 iunie , să cer anularea cererii de renunțare la proces și de a merge mai departe cu procesul inițial , pe motiv că el nu a fost conciliant și nu a respectat termenii impuși de judecător ?
Momentan am doar actul nou de moștenitor , intabularea , dar mă interesează cum pot, măcar ca primă etapă ,să am titlul de proprietate pe ce mi se cuvine ?!Partaj amiabil nu va accepta cu siguranță și de a locui cu el acolo nu e posibil deloc .
Poate fi tras la răspundere că nu s-a comportat amiabil pentru definitivarea vânzării și că a tergiversat totul , deși a cerut el să renunțăm la proces și să rezolvăm , fără judecată ?
Pot relua procesul și ajunge la sulta pe care să i-o dau eu lui la vânzarea casei ?
Avocatul meu mi-a sugerat să îl tolerez pentru a vinde mai repede dar cu un asemenea om nu e posibil , se răzgândește de pe o zi pe alta și nu am cum controla ce face și spune , fără știrea mea , cumpărătorilor . Scuze de povestea lungă , detaliile poate inutile .
Vă mulțumesc ! Mihaela