avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenitorii vor să-și împartă imobilele: care ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenitorii vor să-și împartă imobilele: care sunt etapele de la succesiune la vânzare?

Buna seara! Am rugămintea să mă ajutați cu enumerarea etapelor care trebuie parcurse între succesiune și vânzare, împărțirea între mostenitori urmând sa se faca prin tribunal. Bunicul soțului meu a decedat. A avut 6 copii, unii dintre aceștia, inclusiv tatăl soțului meu, au decedat, alții sunt încă in viață. După mulți ani, s-au hotărât cu toții să facă succesiunea ca apoi să vândă atât casa bunicului, cat și terenurile agricole ale acestuia. Întrebarea este dacă este necesar ca un singur moștenitor să ii despăgubească pe ceilalți ca să rămână un singur proprietar care vinde și să împartă apoi banii obținuți din vânzare sau poate să ia fiecare moștenitor partea cuvenită și să vândă împreună (toți moștenitorii) unui vecin o parte și altui vecin altă parte. Soțul a înțeles că această ultimă variantă este mult mai costisitoare, necesitând mai multe cheltuieli pentru intabulare. Deoarece soțul meu nu are încredere în unchiul lui, care se oferă să preia el întrega moștenire și să o vândă, urmând să împartă apoi banii, vă rog să mă îndrumați cum ar fi bine să procedăm.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andapaun , utilizator 17:31, 21 Octombrie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
împărțirea între mostenitori urmând sa se faca prin tribunal

Pai de ce daca va intelegeti ? De ce nu la notar ?
fie dezbateti succesiunea si vindeti fiecare cota sa.. nu va incurca cu nimic , cand va fi la vanzare, imputerniciti pe unul sa va reprezinte si valoarea cotei fiecaruia intra in contul sau.
fie dezbateti succesiunea si faceti partaj, ii dati unchiului cotele voastre in schimbul unei sulte. Varianta asta nu il avantajeaza pe unchi ca trebuie sa gaseasca rapid solutii sa va dea banii, altfel il puteti executa silit.

Întrebarea este dacă este necesar ca un singur moștenitor să ii despăgubească pe ceilalți ca să rămână un singur proprietar care vinde și să împartă apoi banii obținuți din vânzare

varianta asta nu o inteleg, cum adica sa ii despagubeasca si apoi sa le dea bani din vanzare ? daca ii despagubeste ( in realitate plateste sulte) ce bani din vanzare sa le meai dea ?


4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
andapaun a scris:
...s-au hotărât cu toții să facă succesiunea ca apoi să vândă ...

Perfect. Să meargă toți la notar (copiii în viața ai bunicului și copiii în viață ai copiilor decedați ai bunicului), să dezbată succesiunea după bunicul și apoi să vândă impreună bunul pe care vor să-l vândă (fiecare are o cotă parte din el, iar împreună au 100%). Iar prețul vânzării (100%) să-l distribue între ei, corespunzător cotelor părți pe care le au fiecare din bunul vândut. (fiecare primește în cont partea lui din preț). În acest fel se realizează și împărțeala.

Dacă s-au înțeles în acest fel, nu văd ce împărțeală ar mai vrea să facă prin instanță.

Dacă avem împreună un tort (de exemplu), putem să punem cuțitul pe el, îl împărțim în felii și face fiecare ce vrea cu felia lui. (unul o mânâncă, altul o aruncă, altul o dă de pomană - e treaba fiecăruia). Sau vindem împreună tortul, luăm niște bani pe el și împărțim banii. E tot împărteală.

Ce vrea unchiul? Vrea să-i fie dat lui tot „tortul”, să-l vândă el, iar ceilalți să aștepte după banii pe care promite el că-i va mai da (mi-a venit să scriu: ...să fluiere după bani - că era mai sugestiv). Faină „ofertă”! Ori zice și el din ce nu știe (nu cunoaște modalitățile partajului), ori știe mai multe decât vi se pare...

Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Mergeti la notar TOȚI (sau delegati pe cineva) cu actele personale si actele bunurilor de mostenit. Deveniti proprietari fiecare cu cota sa. Scoateti la vanzare si vindeti. Fiecare poate cauta clientii. La vanzare mergeti personal sau delegati pe altcineva sa va reprezinte. Conform cotelor fiecare isi ia banii. Daca cineva din voi vrea sa preia totul, negociati si va plateste conform cotelor de mostenire.
Nu stiu de ce toti îl îndrumați la notar.
Păi dacă bunicul e mort și din 6 copii, unii sunt cel mai probabil postdecedati, vorbim de cel puțin 2 mosteniri de dezbătut.
Adică a fiecărui copil mort. Ceea ce înseamnă să aduni, să fie de acord toti moștenitori fiecărui copil și dornici să dezbată succesiunea după părintele lor pentru cota de la bunicul.
Iar după, să faci partajul.
La instanța, se dezbate și succesiunea și se face si partajul in aceeasi sentință.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
raluk0207 a scris:
Nu stiu de ce toti îl îndrumați la notar.

Pentru că ni s-a spus că sunt „cu toții” hotărâți să ...

andapaun a scris:
După mulți ani, s-au hotărât cu toții să facă succesiunea ca apoi să vândă atât casa bunicului, cat și terenurile agricole ale acestuia.

Iar în postarea mea de mai sus am deschis și o paranteză, atrătând ce înseamnă toți ...

Evident că, dacă unii nu sunt ori nu vor mai fi chiar așa de hotărâți, încât să treacă și celelalte „obstacole” (să dezbată și succesiunea părintelui lor decedat) sau dacă va exista un singur „Gică Contra” (ca așa vrea el, nu că ar mai avea ceva de făcut) ... tot în instanță vor ajunge.

Și dacă „simte” careva se va ajunge în instanță, atunci ar face bine să ia și legătura cu un avocat. Măcar dacă-i bal, bal să fie ...

De fapt, ori de câte ori ar avea cineva de partajat ceva (mai mult decât un tort, despre care vorbeam mai sus, și la propriu și la figurat) ar face bine să discute mai întâi cu un avocat. Indiferent dacă finalizarea operațiunii va fi la notar sau în instanță.
Avocatul nu-i doar pentru „război” (proces). El poate evita nebănuite pierderi. (Citeam adineauri o postare pe forum în care se povestea despre doi copii, majori, care au renunțat la moștenirea mamei lor și au descoperit acum, după trecerea timpului, că un nebănuit beneficiar, a ceea ce ar fi trebuit să fie al lor, va fi ... noua soție a tatălui lor. Un avocat i-ar fi avertizat și asupra unui asemenea risc, dacă i-ar fi deschis ușa la vremea când trebuia.)
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Casa-mostenire ely_3n ely_3n O sa trec direct la problema fara a mai recurge la vreo introducere. Povestea pe scurt Eu si parintii mei am vandut apartamentul in care stateam si ne-am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va expun situația: tatăl meu a murit acum 10 ani. ... Claus17 Claus17 Buna ziua. Va expun situația: Tatăl meu a murit acum 10 ani. El a fost căsătorit a doua oară cu o alta femeie, care trăiește in ziua de azi. Tatăl meu ... (vezi toată discuția)
Cea mai buna solutie pentru o impartirea unui apartament. rhad000 rhad000 Buna ziua! Vin cu o problema pe care ma tot framanta zilele astea si vreau sa o rezolv. Este vorba de o mosternire a unui apartament intre bunica mea si de ... (vezi toată discuția)