avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Tatăl meu se afla într-o situație ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Tatăl meu se afla într-o situație neplăcută ...

Bună ziua. Tatăl meu se afla într-o situație neplăcută din cauza fratelui său vitreg și anume, acesta din urma s-a trezit după 17ani de la moartea părinților (mama este comună) că își vrea dreptul din casa construita de bunicul meu și tatăl vitreg al fratelui tatălui meu și al mamei lor, în condițiile în care înainte de moartea bunicilor aceștia l-au despăgubit pe unchiul meu în mai multe situații(renovarea casei lui, achiziționarea unei mașini...) , iar unchiul meu după moartea părinților când tatăl meu l-a rugat să facă succesiunea a spus că nu are nici o pretenție, ca are casa lui(la care au contribuit și bunicii mei cu bani pt renovare), dar nici nu a vrut sa facă succesiunea pe motive doar de el știute și tot de atunci nu a mai fost interesat de nici o relație cu fratele său, spunându-i chiar nepotului său ca el nu are nici un frate. A venit la tatăl meu acasă pe motiv ca trebuie sa discute ceva urgent și anume ca vrea 10000 de euro dreptul lui din casă ca vrea să își pună panouri solare și sa se înțeleagă amiabil la notar.
Lăsând la o parte faptul ca el nu mai vorbește cu tatăl meu de 17 ani, că a spus ca nu are pretenții la casă , că bunicii l-au despăgubit când erau în viață și că au murit într-un accident și nu au mai apucat să ii facă acte tatălui meu cum s-au înțeles, îmi puteți spune, vă rog, care ar fi căile lui de atac în această situație și ce ar putea făce tatăl meu, care nu are cum să facă rost de această sumă de bani din pensia mizeră pe care o are? Mai exact ce poate face unchiul meu în situația evidentă în care tatăl meu nu are de unde sa facă rost de banii aceștia? Nu are bani nici sa deschidă succesiunea. De asemenea cum se calculează dreptul lui din casa părinților tinand cont ca este frate vitreg după mamă și că tatăl meu în ultimii 17 ani a investit în casa părintească și în terenul aferent acesteia?
Vă rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns deoarece tatăl meu este în stare de șoc după vizita lui.
Cel mai recent răspuns: mia_livia , utilizator 20:34, 15 Noiembrie 2022
În primul rând, nu aveați de ce sa ii dați nimic. Mai ales în timpul vieții părinților.
Nu exista niciun cadru legal pentru acea "despagubire". Odată pentru ca nu s-a produs nicio paguba și apoi pentru ca un pact asupra unei moșteniri viitoare este nul absolut.
Bineînțeles, ca acum are pretenții din nou.
În al doilea rand, în momentul în care a spus ca nu are pretenții la moștenire, a doua zi trebuia imediat mers cu el la notariat sa dea declarație de renunțare.

El nu o moștenește decât pe bunică (mama lui). Bunicul nu ii este ruda de sânge.
Partea bunicii se împarte în mod egal între el și tatăl dvs.
Cat exact...depinde.
Casa a fost construita de bunici în timpul căsătoriei? Ce acte de proprietate au? Terenul al cui e?
Bună seara. Casa a fost construita în 1973 pe un teren primit ca donație de bunicii mei. Ca acte există acea donație între socrul bunicului și bunicii mei și o autorizație de construcție pt casa pe numele bunicului. Ambii bunici au murit împreună într-un accident în 2006. Unchiul meu are casa lui la care au ajutat și bunicii mei și tatăl meu locuiește în casa bunicilor dintotdeauna. Tatăl meu a făcut o cerere la o lună după moartea bunicilor pentru eliberarea sesizării pentru deschiderea procedurii succesorale și unchiul a spus ca nu are pretenții, dar a și refuzat sa semneze pe motiv ca tatăl meu va vinde casa dacă o face. Unchiul meu nu a fost alături de familie nici când trăiau bunicii și cu atât mai mult după moartea lor.
Casa a fost construita în timpul căsătoriei, insa pe autorizația de construcție este doar numele bunicului. Nu știu dacă are importanță. Important este ca tatăl meu a făcut demersuri pt începerea succesiunii prin acea cerere, dar fratele lui a refuzat să renunțe la notar pe motiv ca tatăl meu va vinde casa.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă ambii bunici figurează în contractul de donație și autorizația de construire a fost emisa pe numele bunicului (care era căsătorit), imobilele sunt bunuri comune.
Asta înseamnă că unchiul nu are drept de moștenire decât la jumătatea bunicii.
Iar jumătatea bunicii se va împărți în mod egal între tata și unchi.
Jumătatea bunicului va fi moștenită doar de tata.
Nu ii mai dați unchiului niciun ban, ca o sa ceara la nesfârșit.
Rezolvați problema legal, dezbateti succesiunile în instanță și faceți ordine.
Dacă instanta va stabili obligația tatălui dvs de a-i achita unchiului vreo suma, abia atunci ii dați bani.
Am înțeles. Acum mai e o nelămurire. Unchiul și-a făcut cumva temele și a spus ca a vorbit cu cineva care a evaluat proprietatea la 75000E, dar proprietatea la aceasta valoare a ajuns în tot acest timp în care tatăl meu a investit în ea. Dreptul lui este la proprietatea la valoarea actuală sau la valoarea la care era la moartea bunicilor mei(2006), deoarece între timp s-au schimbat multe începând cu utilități și terminând cu îmbunătățiri aduse locuinței și terenului?

Alte discuții în legătură

Cine are drept la mostenire? andracazan andracazan Buna seara. VA rog ajutati-ma cu un raspuns... Cand bunicul din partea tatalui a murit, s-a facur succesiunea, iar tatal meu pt partea de mostenire care-i ... (vezi toată discuția)
Mostenire laura_copaci laura_copaci Am si eu o problema in legatura cu mostenirea mai exact bunicul meu a murit in 1983 ,dupa moartea lui averea sa impartit intre bunica mea ,tatal meu si fratele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua bunica mea a avut 2 case un apartament si niste terenuri ... Alex081006 Alex081006 Buna ziua bunica mea a avut 2 case un apartament si niste terenuri ,ea avand doi copii tata si unchiul meu ,cand era ea in viata ea a decis CA apartamentul sa ... (vezi toată discuția)