avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenirea soțului fără descendenți. Sunt ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenirea soțului fără descendenți. Sunt soluții pentru a le rămâne copiilor vitregi bunurile sale?

Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama s-a recăsătorit și noi am fost crescuți de tatăl vitreg , dar fără ca să ne adopte legal , noi păstrând numele tatălui biologic . Tatăl vitreg nu a mai fost căsătorit , nu avea alți copii . Am locuit toți patru în apartamentul cumpărat de mama și tatăl meu biologic . Între timp , mătușa mamei , rămasă singură și fiind atașată de noi și de tatăl vitreg a lăsat prin act de vânzare-cumpărare mamei și tatălui vitreg apartamentul ei și imediat ce ea a decedat , părinții au devenit proprietari . În 2004 , de comun acord , mama , noi copiii și tatăl vitreg am vândut cele două apartamente și am cumpărat o casă mult mai mare ( pentru trei familii) pentru a locui împreuna eu , soțul meu , fratele meu și mama , precum și tatăl vitreg . La vânzarea apartamentului cumpărat de mama cu tatăl nostru biologic , am fost chemați să semnăm eu și fratele meu ca moștenitori . Casa cumpărată este doar pe numele mamei și a tatălui vitreg. Eu am locuit împreună cu soțul în casă până am divorțat și eu am revenit la numele tatălui meu biologic . Fratele meu s-a mutat în alt județ , s-a căsătorit , are casa lui cu soția și copilul lor . Mama și tatăl vitreg nu au mai avut alți copii , însă tatăl vitreg are un frate , o soră și 4 nepoți din partea lor , care locuiesc altundeva și pe care nu îi cunosc mai deloc . În prezent , părinții consideră casa unde locuim toți trei ca fiind și a mea , eu implicându-mă la cheltuieli și renovări .etc , dar legal eu nu apar proprietară pe nici un act . Se pune problema ce se va întâmpla cu casa când unul din ei nu ar mai fi ! Eu cu fratele meu am moșteni partea mamei ( jumătate din casă ) dar partea tatălui vitreg unde ajunge când el nu va mai fi ? Știu că noi nu avem drept legal la partea de bunuri a tatălui vitreg , ce se întâmplă în cazul unei succesiuni ? Eu cu fratele meu va trebui să împărțim casa cu nepoții lui de la frate și soră ? Dacă casa este cumpărată din bunurile care au aparținut în totalitate mamei(apartament cumpărat cu tatăl nostru decedat și apartament primit de la mătușa ei ) , nu avem drept total noi doi la partea tatălui vitreg?Ce s-ar întâmpla când unul din ei nu ar mai fi ? Ce ar putea face ei din timpul vieții pentru a fi siguri că această casă va rămâne legal mie și fratelui meu ? Am dat detalii mai multe pentru a relata situația de ansamblu dar și pentru că părinții și-ar dori să ne protejeze pe mine și fratele meu și noi să avem drepturi depline la casă când ei nu vor mai fi și să facem succesiunea la momentul când va fi nevoie , fără a ne teme că după ani de locuit în casă să trebuiască să împărțim mai mult de jumătate cu niște necunoscuți . Vă mulțumesc !Cu respect , Mihaela .
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Andreea Simon , Avocat 09:44, 28 Februarie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema se va rezolva simplu daca face omul un testament prin care va lasa partea lui. Cu cat il face mai repede, cu atat mai bine. Nu e musai sa va lase in cote egale, va poate da dvs mai mult.
La fel si mama, va poate lasa prin testament dvs o cota mai mare.
Daca vor sa rezolve asta din timpul vietii,, va pot da de acum o cota fiecaruia prin donatie.
Vă mulțumesc mult de răspuns !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
TRebuie sa il despagubiti cumva pe frate pentru rezerva sa, oricum. Pentru protejarea fata de rudele tatalui vitreg, mai e si varianta adoptiei. Daca insa partea morala nu e atat de importanta acum, dupa atatia ani, ideea colegei de mai sus e rapida si foarte buna.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar mai fi o variantă ca tatăl Dvs vitreg să vândă mamei Dvs cota lui (sau o parte Dvs și o parte mamei) așa nu vă veți lovi de probleme cu rudele tatălui vitreg. Dar și variantele propuse mai sus sunt la fel de eficiente
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
Andreea Simon, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament - valabilitate BureteCristina BureteCristina Buna ziua. nu sunt casatorita si nu am copii. in schimb am ambii parinti biologici in viata, 2 frati din a doua casatorie a mamei si o sora din a doua ... (vezi toată discuția)
Probleme familiale vios71 vios71 Buna ziua, Datorita problemelor de sanatate ale parintilor mei de curand am convenit impreuna cu famila sa ne mutam la ei. Au un apartament cu 3 camere in ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune simao simao Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o opinie pentu speta de mai jos. Ma intereseaza cum se va impartii masa succesorala a bunicii mele in conditiile in care ... (vezi toată discuția)