avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament - valabilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament - valabilitate

Buna ziua. nu sunt casatorita si nu am copii. in schimb am ambii parinti biologici in viata, 2 frati din a doua casatorie a mamei si o sora din a doua casatorie a tatalui (parintii mei biologici fiind divortati). As dori ca toate bunurile mele sa ramana unui copil al surorii mele dupa mama. Am facut deja un testament la un notar, insa am inteles ca nu are prea multa putere iar in cazul decesului meu bunurile mele vor reveni in proportii egale parintilor mei biologici. Cu tatal meu nu am avut niciodata nici un fel de relatii, aproape nu-l cunosc si de aceea n-as dori sa faca parte nici el, nici fiica lui la succesiune dupa decesul meu. Ce ma sfatuiti sa fac ca sa fie cel mai bine pentru nepotica mea? cel mai mult mi-as dori ca tatal meu si familia lui sa nu aiba acces la bunurile mele dupa de ces.
Va multumesc anticipat pentru orice sfat si lamurire.
ați postat aceeași situație în două variante. la care din ele doriți de fapt răspuns?

puteți să faceți testament, dar acesta este atacabil, atât de către părinți cât și de către oricare din cei 3 frați ai dumneavoastră. în cazul unui deces, masa succesorală se va împărții egal între acești 5 moștenitori, nu doar între părinți. decesul unuia dintre părinți va transmite cota acestuia la moștenitorii săi, care o vor adăuga la cota proprie. respectiv dacă moare tatăl fiica lui (sora) va avea 1/5 (cota ei) plus ceea ce îi revine din cei 1/5 ai tatălui (nu ați menționat dacă actualmente părinții biologici sunt căsătoriți. presupunând că nu) atunci sora va avea 2/5 (40%). la decesul mamei, cei doi frați vor împărții cota ei egal, și vor avea fiecare câte 3/10 (30%)

BureteCristina a scris:

ea nefiind mostenitoare directa?


sora, frații și părinții fac parte din aceeași clasă de moștenitori, cea de a doua, nici unul nefiind moștenitor direct.
Dl. gicu13, fratii NU sunt rezervatari; intre frati si parinti mostenirea NU se imparte in mod egal (ar putea exista egalitate doar din intamplare cand vin la mostenire 2 parinti si 2 frati, dar mai sus se vorbeste oricum despre 3 frati).
Pe scurt, ati scris 7 randuri si cam tot atatea bazaconii.

Dna. Burete,

Testamentul pe care l-ati facut produce efecte la data mortii dvs.

Daca moartea nu va da cu coasa in ordinea fireasca (parintii inaintea copiilor lor) atunci, acela dintre parintii dvs. (sau amandoi) care ar mai fi in viata la data mortii dvs. ar putea pretinde rezerva succesorala. (= jumatate din ceea ce i s-ar fi cuvenit daca n-ar fi existat testamentul dvs.).

Fratii NU sunt mostenitori rezervatari. (nu pot obtine vreo rezerva pentru ca legea nu le lasa nicio rezerva succesorala in fata testamentului dvs).

Testamentul dvs. ii inlatura de la mostenire pe fratii si sora dvs...categoric. Asta nu inseamna ca nepoata nu s-ar putea trezi cu vreo cerere/pretentie/actiune din partea unui frate/sora, mai ales daca da de-un sfatuitor ca gicu13, dar fratele/sora n-are nicio sansa in fata oricarui avocat care nu-i venit cu pluta pe garla. (Nu exista niciun act care sa protejeze imporiva lui a cere ...orice bazaconie. Dar nu-i destul totdeauna a cere spre a obtine)

Maximul pe care l-ar putea obtine parintele care v-ar supravietui ar fi rezerva lui de 1/8 din din ceea ce i-ati lasat nepoatei prin testament (inteleg ca ati instituit-o legatar universal).

Altfel spus, daca :) m-as simtiti cu un picior mai aproape de groapa decat tatal biologic ...as incepe sa-mi fac griji. :)

Testamentul are avantajul (pentru dvs.) ca puteti scrie cate unul in fiecare zi. (este revocabil). Daca timpul va dovedi ca ati facut o alegere buna in privinta nepoatei, puteti incheia cu aceasta un contract de intretinere. (caz in care nici parintele care v-ar supravietui nu ar mai putea obtine ceva).

Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
romascanu, moderator
De curiozitate, cum e testamentul ala?
lasati tot unei nepoate indiferent de mostenitorii rezervatari existenti la decesul dv. sau cuprinde si el mai multe situatii?
Sunt doar curioasa ca sa stiu cate probleme legale ii lasati nepoatei odata cu mostenirea. Cine v-a spus ca testamentul ala nu are prea multa putere? Notarul ce v-a sfatuit?
Doamna avocat Romascanu, va multumesc mult pentru raspunsul dvs. Ma bucur ca exista oameni ca dvs, profesionalisti si cu un sanatos simt al umorului. M-am delectat cu modul dvs de a prezenta lucrurile pe intelesul tuturor.
Imi cer scuze ca nu v-am raspuns imediat sa va multumesc. De cand am citit raspunsul dvs ma tot gandesc cum sa fac mai bine. Nu sunt foarte in varsta dar am o boala grava de inima si nu se stie niciodata ce se poate intampla, si n-as vrea sa-mi las familia din partea mamei fara ajutorul material care le-ar putea ramane din partea mea. Mai mult ma oripileaza gandul ca omul care a atentat la viata mamei si a mea de mai multe ori, tatal meu biologic, ar putea ramane cu avantaje de pe urma mea.
Felul dvs de-a fi imi da curaj sa va scriu din nou, chiar daca ma simt jenata sa va deranjez iar.
As vrea sa va intreb daca pentru nepotica mea care este inca minora as putea sa-i fac un act de vanzare-cumparare pentru un apartament, pentru nuda proprietate caci vechiul propietar are un drept de uzufruct pe care si-l va pastra in continuarie bineinteles (este matusa mea). Cred ca ar fi cel mai sigur pentru ea, insa acum este minora, are 10 ani si nu stiu daca este posibil legal.
Iar pentru restul bunurilor as dori sa fac un testament pentru mama, ca apoi sa ramana la fratii mei dupa mama, cand ea nu va mai fi. Ar schimba cu ceva avantajele mamei si a familiei mele in caz ca nu voi mai fi, in raport cu tatal meu? si sa intelelg ca daca mama n-ar mai fi acum, ar trebui urgent sa fac un testament macar direct fratilor mei dupa mama ca altfel ar ramane totul doar lui. El ar putea sa-i atace, dar fiica lui nu cred ca are dreptul legal.
Inteleg, ca din pacate pe el nu pot sa-l elimin din drepturile lui sub nici o forma, deci.

Felicitari pentru munca pe care o depuneti si pe acest site si va faceti timp sa ne luminati si pe noi, cei chinuiti cu intrebari.

Va multumesc inca o data pentru raspunsul pe care mi l-ati dat si va multumesc anticipat pentru orice lamurire si sfat.



Doamna avocat Gradinaru, mai intai va multumesc pentru raspunsul dvs.
Ma bucur ça mi-ati scris si sunteti curioasa de situatia mea. Sa va spun drept nu am crezut niciodata sa-mi fac un testament insa inaintea unei importante operatii pe cord deschis in strainatate care nu-mi dadea multe sanse de supravietuire, am facut la repezeala acest act testamentar la un notar care mi-a spus ca reprezinta doar ultima dorinta a cuiva si nu este un act cu mare valoare, adica poate fi usor atacabil. Eu mult nu am reflectat atunci caci eram preocupata cu problema mea personala.
Ca si mostenitori rezervatari ii am doar pe parintii mei. Da, nepotica mea care are doar 10 ani este legatar universal si nu m-am gandit o clipa ca as putea sa-i las probleme de pe urma mea, ci doar un ajutor material.
Notarul m-a sfatuit sa fac acte de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct pentru toate bunurile caci este cel mai sigur, dar chiar nu aveam timp de asa ceva atunci.
Oricum singura problema pe care ar avea-o nepoata mea ar veni doar din partea tatalui meu biologic, in rest in familia din partea mamei exista o armonie perfecta. Nepotica mea este singurul copil din familie deocamdata si nu cred ca fratii mei sau mama care o adora i-ar face probleme.
Oricum, intre timp, m-am gandit sa fiu mai corecta si sa-i vand, daca ar fi posibil, nepoatei un apartament, iar restul bunurilor as vrea sa ajunga in mod egal la fratii mei dupa mama cand ea nu va mai fi, facand un testament in care mama sa fie mostenitor pe restul bunurilor. I-am raspuns mai devreme doamnei avocat Romascanu o alta varianta de testament pe care nu l-am facut inca, in ideea ca poate ar proteja poate un pic mai mult familia mea de monstrul care a fost tatal meu biologic (si care exista inca). Dumneavoastra ce parere aveti?

Va multumesc pentru interesul dvs si va multumesc anticipat pentru un eventual sfat sau nelamurire a mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament/situatie familiala emiliapana emiliapana Buna ziua, Parintii mei au fost casatoriti legal si au divortat la 1 an de la nasterea mea. In acel moment s-a facut partajul bunurilor iar eu am fost ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Sfat pentru succesiune in cazul concubinajului mmtudor mmtudor Buna ziua, Va rog frumos, am nevoie de sfaturi Traiesc in concubinaj de 16 ani, nu avem copii, relatia este OK. Legalizarea relatiei am tot amanat-o din ... (vezi toată discuția)