avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat pentru succesiune in cazul concubinajului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat pentru succesiune in cazul concubinajului

Buna ziua,
Va rog frumos, am nevoie de sfaturi
Traiesc in concubinaj de 16 ani, nu avem copii, relatia este OK.
Legalizarea relatiei am tot amanat-o din diverse motive (timp, bani, comoditate, povara acelei hartii).
Problema este urmatoarea:
-concubinul meu are un apartament pe care l-am amenajat impreuna; parintii lui traiesc si au un nepot de la fratele lui; el nu vrea ca nepotul lui sa mosteneasca ceva de la noi
-mama mea traieste
- are un apartament pe numele ei si al tatalui decedat (vom face succesiune si donatie)
- are o casuta cu teren in mediul rural ramas mostenire de la parinii ei (nu este nevoie de succesiune)
- pe terenul mamei mele dorim sa construim o casa (cea veche va fi demolata) , actele sunt aproape gata mai putin numele pe care vor fi proiectele si autorizatia de constructie
Cum este mai bine sa facem actele gandindu-ne ca in orice clipa se poate intampla ceva rau, neprevazut , unuia dintre noi? Sa-mi faca mama donatie inainte de constructie ? Sa facem totul pe numele ei si sa-mi ramana ca mostenire? Ce drepturi avem in urma unui eveniment de acest fel, el la casa si eu la apartament ? In plus nu vrem ca nepotului lui sa-i ramana ceva. Avem o nepoata din partea mea care vrem sa ne mosteneasca (locuieste la noi de 6 ani pentru a merge la scoala – la oras). Testamente de la el catre mine si invers ar fi potrivite ?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 21:01, 31 Mai 2012
Da,testamentele ar fi in regula,insa e o problema: parintii lui! Acestia sunt mostenitori rezervatari,ceea ce inseamna ca ar putea totusi sa sparga acel contract de donatie daca rezerva le va fi incalcata. Momentan,in cazul in care acum sotul dvs. ar pati ceva,bunurile sale se vor imparti parintilor si nepotului respectiv (daca fratele/fratii lui nu sunt in viata). Cam asta ar fi de spus in cazul lui.
In cazul dvs. (daca nu mai aveti frati/surori) e relativ simplu. TOT ce ramane de la mama si tatal dvs. vi se cuvine. Desi spuneti ca aveti o nepoata,probabil e de frate/sora,nu? Problema e ca nu stiu in ce masura ii va conveni partenerului. Casatorie nu vreti sa faceti sub nicio forma? In cazul acesta mergeti pe testament,este cel mai bine. Doar ca v-am explicat cum sta treaba cu parintii lui.
Va multumesc mult,
teoretic eu nu am nepoti (mostenitori directi), sunt infiata (infiere totala) de la varsta de 2 ani de sora tatalui natural (nu a avut copii), iar nepoata este a fratelui natural pe care noi o iubim foarte mult (mai are un frate); chiar daca am fost infiata relatia intre familii a fost buna - parinti naturali, parinti adoptivi , frati naturali (mai am o sora naturala cu doi copii) – ne intelegem foarte bine; partenerul doreste acelasi lucru – sa fim impreuna si „nepoata” sa ne mosteneasca, decat ca are oroare „de starea civila” si atunci nu stim cum este mai bine cu actele. Mama (adoptiva) este de acord cu tot ce hotarasc eu. Fratele lui traieste - nu suntem intr-o relatie foarte buna (ne salutam, schimbam doua vorbe si atat). Timpul este scurt si nu stiu ce hotarare sa iau. Pe numele cui sa fie actele casei ? Ale mele sau ale mamei ?
Daca sunteti adoptata atunci veti mosteni pe parintii adoptivi,respectiv "mama" dvs. Cum spuneati ca nu mai are copii,sunteti singura mostenitoare,nu va poate inlatura nimeni sub nicio forma. La fel de bine este si daca va face donatie de pe acum,nu schimba cu nimic datele problemei in conditiile in care exista intelegere si nu vor aparea divergente. Veti fi oricum proprietara mai devreme sau mai tarziu. Deci problema asta s-a lamurit.
Acum cu partenerul. Depinde in primul rand ce incredere reciprova exista intre voi. Ar fi in regula daca actele le-ati face pe numele mamei dvs.(cea adoptiva,evident),caci la decesul ei oricum va va reveni in proprietate intreaga avere in mod automat,dupa cum spuneam. In cazul acesta ar putea sa-i faca si lui donatie pe jumatate din imobil spre exemplu. Acum insa trebuie sa va explic un lucru:

Dvs. la inceput ati pus raul in fata,gandindu-va "ca in orice clipa se poate intampla ceva rau, neprevazut". Mare dreptate aveti si bine ati facut,masurile de siguranta sunt cele mai bune. Insa daca faceti vreun act pe numele lui sau i se va dona o cota parte din bunurile respective,vor intra in proprietatea lui. Toate bune si frumoase pana aici,insa la un eventual deces al dumnealui acea parte ii va reveni mamei si nepotului (lui),ceea ce in niciun caz nu va doriti. Asadar in ceea ce priveste bunurile dvs. NU le dati sub nicio forma si in niciun fel concubinului,altfel se poate intampla ceea ce spuneam mai sus. Nu stiu insa cum va primi el un asemenea raspuns,nu cumva sa se simta lipsit de incredere. Sper ca ati inteles ce am explicat,daca aveti nelamuriri si intrebari va rog sa le spuneti.

Ba ar mai fi un efect: daca dupa ce ii donati o parte din bunuri (sau va dispune de ele prin testament) si dvs. veti muri prima,vor intra in posesia lui. Insa cand va interveni si decesul sau,cine va mosteni? Da,tot nepotul lui si mama (daca mai traieste). Daca atunci va fi in viata doar nepotul,poate fi inlaturat complet de la mostenire prin testament,acesta nefiind mostenitor rezervatar.

Iar cu apartamentul lui am raspuns in postul anterior.

Astept orice fel de intrebare cu privire la cele spuse mai sus.
Buna ziua,
Am revenit si sper sa nu va obosesc cu atatea probleme si intrebari
1. Nu se pune problema ca el sa vrea donatie pe jumatate din casa . El spune “casa este a ta , nu am nicio pretentie”. Problema este: mama moare, mor si eu, el ramane cu ceva de pe urma mea ? pe mine cine ma mosteneste ? Cine este considerat legal, mostenitor al meu ?
2. Cu actele casei m-am gandit sa fac in felul urmator , dar nu stiu daca este bine :
- mama imi face donatie pe terenul unde vom face casa si construim casa pe numele meu
a. Daca nu legalizam relatia noastra, dar ne facem testament unul altuia putem face in felul urmator: eu ii fac lui testament cu conditia ca dupa moartea lui (eu mor prima) sa-i ramana nepoatei totul, iar el imi face mie testament cu conditia ca dupa moartea mea (el moare primul) sa-i ramana totul nepoatei (totul inseamna tot ce avem si eu si el in momentul respectiv) ? In cazul in care facem testamente mai putem sa vindem apartamentul lui (daca vom considera ca nu ne mai trebuie) ? Daca vrem sa mai modificam in viitor ceva in testamente se mai poate (nu se stie nociodata ce poate interveni) ? In afara de noi mai poate ataca cineva testamentele?
b. Daca in viitor legalizam relatia noastra (posibil sa o facem totusi dupa ce terminam casa) si nu facem testamente si murim amandoi fara sa apucam sa facem acte la cineva, cine are dreptul la toata mostenirea noastra (casa , apartamentul lui, apartamentul meu-mostenire de la mama) ? Ce persoane sunt considerate mostenitorii nostrii ?
Nu suntem prea batrani (46-55) si nici bolnavi, dar este mai bine sa ne gindim si la lucruri rele (vazand tot ce se intampla in jurul nostrum – eu am fost in vara anului 2011 la 2,3 secunde de a ma ineca, am fost salvata in ultima clipa). As vrea sa lamurim lucrurile inainte de a avea vreo surpriza neplacuta
Este incurcata problema. Va multumesc pentru timpul acordat si sfaturile primite
Nu este niciun deranj,nimeni nu s-a nascut invatat. E foarte bine ca va puneti aceste intrebari si urmariti sa va luati masuri de siguranta (intr-adevar,moartea e singura certitudine din viata noastra. Deci problema se pune "cand" si nu "daca"). Asadar ganditi bine,si mergem mai departe cu raspunsurile:

1. Daca decedati si dvs. si mama (si nu aveti niciun act in favoarea concubinului) atunci el nu va mosteni NIMIC. Fara acte (casatorie) sunteti straini unul de altul dpdv juridic.Acum va intrebati cine va mosteneste legal. Pentru a va raspunde va rog sa imi spuneti ce rude mai aveti (verisori,unchi...). Nu am de unde sa ghicesc :) Si sa va dau textul de lege care prevede cum se face mostenirea si care este ordinea celor ce au chemare,iarasi cred ca e mai complicat pt. dvs.

2.

a) Inteleg exact ce spuneti si ce va doriti,si haideti sa va dau varianta potrivita: incheiati o liberalitate,si recomand substitutiile fideicomisare! In cazul acesta dvs. aveti calitatea de dispunator,concubinul de instituit si nepoata de substituit! Sa va explic:

Avem trei persoane: X + Y + Z.

X = Dispunator (dvs);
Y = Instituit (concubinul);
Z = Substituit (nepoata).

Aceasta liberalitate consta in faptul ca persoana numita de dvs.,si anume instituitul,este insarcinata sa administreze bunul sau bunurile care constituie obiectul liberalitatii si sa le transmita,la decesul sau,unui tert,denumita substituit,desemnat de dispunator. In situatia de fata dvs. ii lasati averea concubinului,OBLIGANDU-L sa o administreze si la moartea sa sa intre automat si obligatoriu in posesia substituitului,adica a nepoatei. Drepturile ei se vor naste numai la moartea instituitului. Cred ca e cea mai buna si sigura metoda la care puteti apela. Mentionez ca atata timp cat este de acord,si concubinul poate proceda in acelasi mod cu bunurile sale. (insa atentie,daca in momentul mortii sale mama lui mai traieste,va putea cere in instanta rezerva succesorala!). Mai trebuie sa amintesc ca in cazul in care nepoata moare inaintea lui atunci bunurile vor ramane concubinului,daca nu ati desemnat un al doilea substituit (ceea ce e de recomandat).

In ceea ce priveste testamentele si orice alta liberalitate,acestea pot fi modificate,anulate etc. Asa ca stati linistita,puteti aduce orice modificari vreti cat timp sunteti in viata. Nu le mai poate ataca nimeni,decat mostenitorii rezervatari daca exista (copii,parinti sau sot supravietuitor!).

b) Daca in cazul in care va veti casatori si nu faceti nicio liberalitate cu bunurile voastre (donatie,testament etc.) si veti ramane sub influenta mostenirii legale,atunci situatia se va prezenta in felul urmator:

* Daca moare sotul si parintii + fratii lui traiesc,atunci ei vor culege impreuna 2/3 din mostenire si dvs. 1/3.
* Daca la moartea lui vor trai fie parintii,fie fratii - sau nepoti de frati prin reprezentare (deci nu si unii si altii) atunci dvs. veti lua 50% si restul de 50 ei.
* Daca la moartea lui vor fi doar unchi,matusi si/sau verisori de-ai sotului,atunci ei vor lua 1/4 si dvs. 3/4.
Bineinteles,totul se schimba cand apar copii,insa nu cred ca e cazul.


*Daca muriti dvs. atunci se vor aplica aceleasi procente ca in exemplul cu sotul. Va mosteni din bunurile dvs. in functie de rudele cu care intra in concurs la mostenire.


Astept si alte intrebari daca e cazul.

Alte discuții în legătură

Acte, mostenire in concubinaj mmtudor mmtudor Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat la urmatoarea problema (sunt cam multe de spus): traiesc in concubinaj de 20 ani; nici eu si nici concubinul nu avem ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)