avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfat pentru succesiune in cazul concubinajului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfat pentru succesiune in cazul concubinajului

Buna ziua,
Va rog frumos, am nevoie de sfaturi
Traiesc in concubinaj de 16 ani, nu avem copii, relatia este OK.
Legalizarea relatiei am tot amanat-o din diverse motive (timp, bani, comoditate, povara acelei hartii).
Problema este urmatoarea:
-concubinul meu are un apartament pe care l-am amenajat impreuna; parintii lui traiesc si au un nepot de la fratele lui; el nu vrea ca nepotul lui sa mosteneasca ceva de la noi
-mama mea traieste
- are un apartament pe numele ei si al tatalui decedat (vom face succesiune si donatie)
- are o casuta cu teren in mediul rural ramas mostenire de la parinii ei (nu este nevoie de succesiune)
- pe terenul mamei mele dorim sa construim o casa (cea veche va fi demolata) , actele sunt aproape gata mai putin numele pe care vor fi proiectele si autorizatia de constructie
Cum este mai bine sa facem actele gandindu-ne ca in orice clipa se poate intampla ceva rau, neprevazut , unuia dintre noi? Sa-mi faca mama donatie inainte de constructie ? Sa facem totul pe numele ei si sa-mi ramana ca mostenire? Ce drepturi avem in urma unui eveniment de acest fel, el la casa si eu la apartament ? In plus nu vrem ca nepotului lui sa-i ramana ceva. Avem o nepoata din partea mea care vrem sa ne mosteneasca (locuieste la noi de 6 ani pentru a merge la scoala – la oras). Testamente de la el catre mine si invers ar fi potrivite ?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 21:01, 31 Mai 2012
Aveti dreptate, ne nastem si nu stim nimic, murim si nu avem cum sa stim totul, dar eu, cu ajutorul dumneavoastra incep sa inteleg problema care ma intereseaza.
1. eu am 3 unchi in viata si 15 verisori primari in viata ; el are 1 frate, un nepot (de frate) , doi unchi in si 5 veri in viata.
2.b. In cazul casatoriei si decesului unuia dintre noi (fara donatii, testamente), mostenitorii decedatului au dreptul la tot ce avem impreuna in momentul respectiv sau la ce am avut fiecare inainte de casatorie ?
mai explicit : din acte in momentul de fata el are apartament si eu am casa (pe care o vom construi) , ne casatorim in 2014, decedeaza unul dintre noi, mostenitorii decedatului ce drepturi au ?
1. Pe dvs. va vor mostenii unchii si verisorii (cu conditia ca mama dvs. adoptiva sa fie si ea moarta. In caz contrar ea va mosteni tot), iar pe el doar fratele si nepotul de frate impreuna cu mama lui daca va mai fi in viata.

2. Au dreptul doar la bunurile care le-a avut fiecare,asta daca nu veti conveni sa devina bunuri comune sau nu vor aparea pe parcursul casniciei bunuri comune. Totusi,aveti grija si ce acte faceti si pe cine numiti proprietar. Oricum,in caz ca va veti casatori,puteti sa faceti si un contract prenuptial (se poate face atat inainte cat si in timpul casatoriei) prin care sa specificati clar care sunt bunurile fiecaruia. Astfel,va protejati fiecare bunurile si pentru caz de despartire. In orice caz,la decesul unuia sotul supravietuitor are si el automat o cota parte,in functie de rudele cu care intra in concurs (am explicat in mesajul anterior care sunt procentele).

Ca o concluzie: bunurile fiecaruia avute dinainte de casatorie sunt bunuri proprii (daca nu le veti declara ca bunuri comune). Asa ca mostenirea se face in functie de acestea.

Alte intrebari/nelamuriri? :)
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
Raoul_mw, utilizator
Buna ziua,
va multumesc din suflet pentru atentia acordata si sfaturile pe care mi le-ati dat.
In concluzie cele mai bune solutii sunt :
1. Ramanem necasatoriti si ne facem testamente unul altuia cu dispunator, instituit si substituit avand posibilitatea ca oricand sa le modificam atata timp cat suntem in viata (daca va fi cazul)
2. Ne casatorim si facem testamente unul altuia (nu contract prenuptial) sau infiem nepoata (are 17 ani) pentru a nu mai fi nicio problema cu alti mostenitori (asta in cazul in care ea si parintii ei sunt de acord - nu am discutat acest lucru niciodata).

Sa speram ca nu vom deceda inaintea parintilor nostri (nu ne dorim nici noi si sigur nici ei).


Normal,nimeni nu-si doreste asta. Nu e o placere sa vorbim despre moarte insa trebuie sa o tratam ca o realitate,ca pe ceva ce poate interveni oricand,asa ca ma simteam dator sa expun toate situatiile posibile. Constientizand toate acestea ne putem lua din timp masuri de precautie astfel incat averea noastra sa mearga incotro vrem noi,fara a aparea surprize dupa ce nu vom mai fi.

Revenind:

Da,substitutia fideicomisara este foarte buna,cred ca se potriveste cel mai bine situatiei dvs.
In al doilea rand: nu stiam ca ati putea accepta chiar si infierea nepoatei respective. In cazul acesta ea va deveni SINGURUL mostenitor al dvs. si al viitorului sot! Evident,ar fi cea mai sigura solutie posibila,NIMENI nu va mai putea avea vreo pretentie asupra averii pe care i-o lasati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte, mostenire in concubinaj mmtudor mmtudor Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat la urmatoarea problema (sunt cam multe de spus): traiesc in concubinaj de 20 ani; nici eu si nici concubinul nu avem ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)