Va multumesc foarte mult pentru explicatiile la obiect! Totul este mai clar acum. Nu intelegeam ce reprezinta o "clauza penala" intr-un CIM, dar bineinteles ca ma temeam de consecintele pe care le poate avea, pentru ca o astfel de suma poate speria pe oricine. Ma intreb acum, in virtutea codului muncii, nu ar fi fost normal sa se stabileasca acea indemnizatie de neconcurenta la semnarea contractului, si nu plata de despagubiri cu titlu de "clauza penala"? Daunele interese ar trebui solicitate prin instanta, in caz de nerespectare. Nu impuse de angajator la semnarea CIM.
"Deoarece nu stiu exact ce cuprinde acel act aditional privind clauza de neconcurenta, te sfatuiesc sa nu semnezi si cauta sa obti un exemplar al celui existent pentru a-l studia bine. Este bine sa consulti o persoana de specialitate din localitatea ta."
Clauza din contract este asa: "Alte clauze: - de la data incetarii contractului, timp de 2 ani de zile angajatul nu se poate angaja intr-un post similar in cadrul unui alt birou notarial (operator PC, secretar, etc.), clauza penala de nerespectare: plata de despagubiri in suma de 10.000USD." Atat. Multumesc!
Considerati ca este un abuz? Este o incalcare a drepturilor cetatenesti? Care este rationamentul dvs.? Va rog, imi puteti explica? Va multumesc foarte mult!
Buna seara,
Am semnat in 2003 CIM cu firma la care lucrez acum. In contract a fost introdusa de la inceput o clauza penala potrivit careia, daca dupa ce parasesc acest loc de munca, timp de 2 ani nu ma pot angaja la o alta firma de acelasi profil, in caz contrar fiind obligata la despagubiri de 10.000USD.
Acum mi se solicita, datorita crizei, semnarea unui act aditional la CIM prin care mi se micsoreaza salariul. Totodata, am solicitat reziliera clauzei penale, tot datorita situatiei financiare. Angajatorul nu numai ca refuza, dar a imbunatatit clauza, scriid in aditional ca aceasta clauza se aplica daca plec prin demisie sau "daca incetarea cim se produce ca urmare a unei actiuni (de a face ori a nu face ceva, in conformitate cu atributiile sale de serviciu) ale angajatului, actiuni de natura a produce prejudicii morale si/sau materiale angajatorului".
Ce sa fac acum? Ce se intampla daca refuz semnarea actului aditional? Care ar fi cea mai buna solutie si cum as putea sa o sustin? Pe de alta parte, unde as putea citi despre legalitatea acestui gen de clauze in cim? Mi se incalca astfel dreptul la munca, ingradind-mi-se acesta?
Va multumesc mult pentru ajutor!
Claudia
Fara suparare, dar un razboi cu notarii sau cu avocatii nu ar ajuta la nimic. In afara de asta, nu este obligatoriu ca actul sa fie semnat la notar. De fapt, asta era si intrebarea: in fata carei autoritati? Nu am zis niciodata ca ar trebui autentificat la notar, atestat la avocat... Oricum, deja toate demersurile se indreapta, asa cum am zis de la inceput, spre Ambasada. Prin urmare, va voi comunica dupa data de 20 dec. modul in care s-a rezolvat.
Va multumesc tuturor pentru sugestii!
Sarbatori fericite!
La notariat in Romania in nici un caz nu se poate semna, pentru ca nu este reglementat de legea noastra.
AVLIL, prima casatorie a lui a fost incheiata tot in Romania si a fost desfacuta prin divort in America, conform legislatiei americane, pentru ca am vazut sentinta.